Koronavírus Zalában

2020.10.18. 15:30

Vírus: házi praktikákkal és természetes anyagokkal is védekezhetünk a legtöbb ellen

Beköszöntött az ősz, ami a vírusok kedvenc időszaka. Eközben a nagyvilágban a koronavírus-járvány tartja valamennyire korlátok között az embereket. Sokan a természetes védekezésben hisznek, ők a növényalapú készítményeket részesítik előnyben.

Mozsár Eszter

Garamvölgyi Krisztián ezzel a lepárlóval nyeri ki az illóolajat a növényekből

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A kisgyerekek – és persze a felnőttek – március óta alighanem kívülről fújják az alapos kézmosás szabályait. Annak idején Makk Marci segítségével a fognyűvő manók ellen vettük fel a harcot, de megtanultuk azt is, hogy a megfelelő higiénia számtalan kórokozó ellen véd. A kicsik mostanában szinte játéknak tekintik a fertőtlenítők nyomkodását, ám egyre több szülő panaszkodik, úgy látják, hogy az alkoholtartalmú termékek irritálják, vörösre csípik a bőrüket. Garamvölgyi Krisztián lepárlómestert arról kérdeztük, van-e más megoldás.

Garamvölgyi Krisztián ezzel a lepárlóval nyeri ki az illóolajat a növényekből
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A korábbi fejlesztéseit és élelmiszer-kutatásait külföldön megvédett doktori dolgozatában összegző szakember a laborjába invitált minket. Ott, a helyszínen a középkori alkimisták elefántcsonttornya jutott eszembe. A történeti hűség kedvéért: a polihisztor zseni, Leonardo da Vinci tervezte, kézzel kovácsolt vörösréz lepárló eszközének hasonmását máig gyártják. Krisztián szintén egy azzal megegyezőt készíttetett, valamint egy tornyos lepárlóval is dolgozik.

– Ennél az eszköznél a hűtő a főzőüst tetején helyezkedik el, így a felszálló gőzt a párává alakulás után folyékony halmazállapotúvá változtatja. Az illóolajat gyűjtőedényben fogjuk fel. Nehéz a megfelelő hőmérsékletet eltalálni, s arra kell ügyelni, hogy – a pálinkával ellentétben – nagyon rövid ideig érje az alapanyagokat a meleg pára és a levegő. Ha jó az alapanyag és figyelünk, magas intenzitású hatóanyagot kapunk. Otthon ezeket a jó minőségű olajokat, kivonatokat használjuk. A levegőt tisztíthatjuk így, akár elektromos párologtatóba, akár mécses kerámia párologtatóba csepegtetve. Teafa, citrom, levendula a legkedveltebb fertőtlenítők.

– Milyen bevethető csodaszerek vannak még a háztarásunkban?

– Ha csak a szódabikarbónát emeljük le a polcról, már annak is csodálatos hatása van, mivel a baktériumok, vírusok nem érzik jól magukat az általa elérhető lúgos vagy semleges környezetben, bár sokan nem szeretik a sós ízét. Ezt lehet belsőleg, egy teáskanálnyit naponta egy héten keresztül egy deci vízben elkeverve meginni. Aki bírja, a gyümölcsecetet önmagában fogyaszthatja, de lehet vízben és szörppel, teában. Ha felületeket mosunk át, akkor töményen használjuk. Sokan nem tudják, de kedvenc fűszereink egy része is vírusölő. Ilyen például a fahéj, a szegfűszeg, a rozmaring, a menta. A gyümölcsök közül a citrom a legismertebb. Minden kórokozó alapvetően gyulladást okoz a szervezetben. Nem elég önmagában a vírust és baktériumot közömbösíteni, hanem a hatását is.

Visszatérve az illóolajokra, köztük is van, amit külsőleg-belsőleg egyaránt használhatunk. Ám nagyon vigyázzunk, hogy lenyelni csak azokat szabad, amik garantáltan természetesek, tiszták. Ezekben nincsen szintetikus anyag. A kevésbé tiszta, szintetikus olajok ne kerüljenek szembe vagy szájba, azt csak párologtassuk. A termékekre ezt az információt kötelező ráírni, olvassuk el a használati útmutatót. Az aromaterápiának évezredes hagyománya van, az olajokkal lehet bedörzsölni, inhalálni, borogatni, masszírozni. Sokan kedvelik a szaunaszeánszokat egészségmegőrző vagy éppen prevenciós hatása miatt.

Az egészségvédő fűszernövények serege
Fotó: Shutterstock

– A vírusos időszakban a gyakori kézmosás az egyik védekezési mód. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy mi a legjobb.

– Igen, manapság újra fókuszba került ez a téma. Az alkoholos készítmények azonnal hatnak, ám a bőr védőrétegét a kórokozóval együtt eltüntetik. Kiszárítják a bőrt, így a pórusokban jobban megtapad a kosz és a kórokozó. Másoknál allergiás reakciókat produkál. Hosszú távon még a százéves, magyar márkás, pettyes papíros, lúgos szappanunk is többet ér ilyenkor. Ha valakit nem zavar a gyümölcsecet illata, akkor vízben oldja fel, és azzal mosson kezet, vagy pár cseppet a bőrre dörzsöljön. A jó minőségű illóolajokkal ugyanezt az eredményt érhetjük el.

Krisztián lelkiismeretes kutató és a természetes gyógy­módok híve. Évekig tanult Szlovéniában, Görögországban, Franciaországban, ahol a kolostorok lepárlási tudományába is bepillantást nyerhetett. A pandémia arra ösztönözte, hogy összeállítsa saját kézfertőtlenítőjét, a szabadalom egyelőre engedélyeztetésre vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!