Már készül a második kötet

2020.10.28. 11:30

Újabb ritka természeti kincsek nyomába eredt dr. Illyés Zoltán biológus

Védett növények, gombák és állatok nyomába eredt néhány éve dr. Illyés Zoltán biológus. A szorgos munka eredményeként 2018-ban könyv született, szerzőtársa Zalai Béla volt. A kiadványt a város, az Összefogás Botfáért Egyesület és a Garabonciás Egyesület támogatta. A szakember reméli, hogy nemsokára egy újabb könyvet mutathatnak be, az adatgyűjtés ugyanis lassan befejeződik.

Mozsár Eszter

Dr. Illyés Zoltán: Örülünk, hogy sokan beszálltak akciónkba

Az első rész a szűkebb pátria, Botfa gyönyörű élővilágát tárta fel. A lelkes munka tíz éve indult, amikor Illyés Zoltán vette át a Mindszenty Ifjúsági Ház vezetését. Sziva Ferenc madarász munkáját folytatva eddig mintegy 60 faj 3000 példányát figyelték meg és mutatták be a nagyközönségnek. A madárgyűrűzések mellett többek között orchidea- és denevértúrákat tartottak. 2017- ben csatlakoztak az országos BioBlitz fajfeltáró akcióhoz. Ez és Nagy Lajosnak a Botfa dűlőneveit feltáró munkája adta a végső lökést, így született a 173 fajt felvonultató könyv. Azóta a gyűjtőmunka nagyobb területen folytatódott, így hamarosan Zalaegerszeg védett értékeit is megismerhetjük.

Dr. Illyés Zoltán: Örülünk, hogy sokan beszálltak akciónkba

- Örülünk, hogy akciónkba sokan beszálltak, lepkészek, rovarászok, madarászok osztották meg velünk az adatokat – ismertette a munkafolyamatot dr. Illyés Zoltán. – Egyik érdekesség és természetvédelmi tanulság a Válicka patak iszapjában lakó védett tompa folyamkagyló, amit nyáron találtunk. Tudtuk, hogy valamilyen kagylófaj él itt, mivel a szivárványos ökle nevű védett halfaj már előkerült. Ez a hal a petéit kagylókba rakja, itt nevelkednek az ivadékok, utána úsznak ki. A helyszínen szomorú ténnyel szembesültünk, ugyanis a vízbe gázolva vettük észre, hogy az olajfinomító régi szennyezése eltemetődött a Válickába a felszíni rétegek alá. Az iszap felső része már kitisztult, így a fajok – például a folyami rák – visszatérnek.

Eddig még nem dokumentált tompa folyamkagyló került elő a Válickából Fotók: Illyés Zoltán, ZH-Archívum

- Hol találtak még ritka egyedet? Mennyire kell nyitott szemmel járni?

- A laikus nem veszi észre, ám a szakember szeme azonnal meglátta például, hogy a Zrínyi úton, az egyik iparterület északi téglafalának fugájában három páfrány telepedett meg. A mirigyes tölgyespáfrány az Északi-Középhegységben és az Alföldön bukkan fel, a Dunántúlon elég ritka. Ez lehetőséget ad a fajnak, hogy, ellátva a környező területeket spórával, szaporodni tudjon. Nem tudok adatot arról, hogy ez a növény régebben előfordult volna itt.

Csak szakavatott szem látta meg a fugák között megbújó mirigyes tölgyespáfrányt

- Az első kötetben négy védett gombafaj kapott helyet. Bukkant fel azóta más?

-Igen, szerencsénkre a Balaton- felvidéki Nemzeti Park osztályvezetője, Magyari Máté a Göcseji úton sétálva a nyírt gyepen őzlábgalócát szúrt ki. A hozzá hasonló őzlábgomba barnább, az őzlábgalóca fehér. Kissé becsapós, mivel nincs bocskora, csak gallérja, így nem is gondolnánk, hogy galóca. Országszerte azért vált védetté, mert régebben a legelőkre volt jellemző, ám a kaszálás miatt az élettere jócskán lecsökkent. Ennek sincs adata Zalaegerszegről és környékéről. Az elmúlt hónapok időjárása olyan lappangó értékeket hoz elő, amire érdemes figyelnünk.

- Meddig tart az adatok gyűjtése, mikor lesz az újabb felfedezésekből könyv?

- Célunk, hogy hasonlóan 170-180 élőlényt térképezzünk fel. Két éve még nem voltunk biztosak abban, hogy a városban lesz-e ekkora fajszám, de az adataink azt bizonyítják, hogy van. A madármegfigyeléseinkből például nem mindegyik fér be. Arra törekszünk, hogy minél szélesebb körű legyen a védett élőlények listája.

A biológus óvatosságra inti az olvasókat, a csapadékos időjárás ugyanis kedvez a gombáknak. A szakember nemrég játszótéren talált gyilkos galócát, így házi feladat, hogy mindenki nézzen utána akár interneten, akár könyvben, hogy felismerje azt. Egyik partnerfája a hársfa, az előbb említett példány is egy hársfa gyökérzetén pihent. Emellett vigyázzunk a mérgező karbolszagú csiperkével, amelyet csak főzés közben árul el illata. Ne legyünk restek tehát, inkább nézessük meg szakértővel az általunk szedett gombát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!