Szponzorált tartalom

2020.10.15. 15:50

Otthon melege 2020 az okos energiamegtakarítás jegyében

Magyarországon sokaknak jelent gondot a fűtésirendszerek elavult működése, és az azzal járó többletenergia kihasználhatatlansága. A számok riasztó méreteket öltöttek. A témában végzett felmérések ugyanis bebizonyították, több mint 200.000 magyar lakásban nem lehet egyénileg szabályozni az adott fűtési rendszer egységének a hőmérsékletét.

Fotó: MARIUSZ BLACH

Fűtjük az utcát – de mégis, mennyiért?

A fenti negatív példa rávilágít a probléma gyökerére. Az egyedileg szabályozható berendezések hiányában ugyanis rengeteg extraenergiát használunk, amire nincs szükségünk – és megfizetni is nehezen tudjuk. A gondok viszont itt nem érnek véget, ugyanis a felmérés arra is rámutatott, hogy a fennmaradó háztartások jelentős hányadában a fűtési egység finoman szólva is ókori – ezek az elavult rendszerek pedig valóban rengeteget fogyasztanak.

Van kiút a 22-es csapdájából?

Logikus, hogy az elavult berendezések cserére szorulnak, ám sajnos az új egységek költségét aranyáron mérik, főleg, ha nem csupán egy-egy radiátor megvásárlásáról, de az egész szisztéma korszerűsítéséről van szó. Szerencsére az Otthon melege program 2020 elnevezést kapott pályázat ideális megoldással szolgál mindenkinek, aki okosan szeretné megoldani odahaza a fűtés kérdését.

Otthon melege program 2020, avagy az áhított válasz a sóhajainkra

A kormány az adott probléma válaszreakciójaként hozta létre ezt a pályázati lehetőséget, amelynek célkitűzése a magyar háztartások -panelházak, kertesházak- fűtésrendszereinek az anyagi megtámogatása. A kiírás keretein belül, az erre szánt összeg nem kevesebb, mint 2 milliárd Forint. Ez a boldog nyertesek vonatkozásában lakásonként 350.000 Forintot, társasházanként 75.000.000 Forintot takar.

Mire használható fel az Otthon melege 2020 pályázat által elnyert pénz?

A támogatás által elnyert összeget az úgynevezett költségmegosztó rendszerek telepítésébe és az ahhoz tartozó adatgyűjtő készülékekbe invesztálhatjuk be, az alprogram keretén belül pedig, az ósdi, idejemúlt radiátortesteket is lecserélhetjük. Érdemes néhány szót ejteni a költségmegosztó készülékről, hiszen annak előnyös tulajdonságairól csakis szuperlatívuszokban nyilatkozhatunk. A készülék a radiátorra felszerelve lehetővé teszi a hőmérséklet egyedi szabályozását, amire vonatkozóan a már említett adatgyűjtő egység szolgál tűpontos számokkal. Ennek tükrében pedig elfelejthetjük az ablakon kidobott pénzt, hiszen pontosan annyi energiát használunk el, amennyire személyre szabottan szükségünk van.

Akár 20%-os csökkenést is várhatunk

A korszerűsítés által elért eredmények magukért beszélnek. Az Otthon melege 2020 pályázat innovatív megoldásaival az általában elhasznált energiamennyiség 20%-át is megtakaríthatjuk, ami a havi fűtési számlát is sokkal vonzóbb fényben tünteti fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!