Harmadik születésnapját fiókával ünnepelte

2020.10.01. 12:00

„Kurszán”, a parlagi sas idősebb tojóval épített fészket Szlovákiában

Harmadik születésnapját egészségben felnevelt fiókával ünnepelt „Kurszán”, a hím parlagi sas, amely nevét a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őreitől, a hátán viselt műholdas jeladót pedig a jászberényi Sasközpont szakembereitől kapta – tudatta közleményben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Varga Andor

"Kurszán" már újra szabadon

Forrás: parlagisas.hu

Fotó: Horváth Márton

A madár 2017-ben kelt ki egy tojásból a Heves megyében található Hevesi-síkon. A természetvédők a kezdetektől figyelemmel kísérték életét, illetve ugyanígy a testvére sorsát is, melynek hátára már ekkor műholdas jeladó került. Utóbbi sajnos rövidesen elpusztult, és még szomorúbb, hogy minden bizonnyal emberi beavatkozás következtében: tetemét, és a levágott jeladót is megtalálták a szakemberek. Amikor ezeket a maradványokat keresték, egyikük szinte véletlenül belepillantott egy kútba, ahol egy kiálló ágon gubbasztó fiatal sast vett észre. Ő volt történetünk hőse, aki ekkor kapta a „Kurszán” nevet (a régi magyar férfinév jelentése: keselyű), majd Jászberénybe került, ahol négy hónap alatt sikerült szabadon bocsátásra alkalmas állapotig gyógyítani. Alapos a gyanú rá, hogy „Kurszán” emberi „segítséggel” került a kútba.

A 2018-as elengedés előkészületei
Fotó: Horváth Márton / parlagisas.hu

A madarat 2018. január 16-án engedték szabadon a Sasközpont mellett, egy Ausztriából, törött lábbal érkezett, ugyancsak felgyógyult fajtársával együtt.

„Kurszán” a jeladó információi alapján azóta először bejárta a Kárpát-medencét, aztán a Vértesben elfoglalt egy ősi sasterritóriumot, melyen egyedül maradt egy öreg tojó. A „férj” azonban ekkor még csak kétéves volt, így a frigyből nem lett költés, a nagy testű madárfajok ugyanis csak 3-5 éves korban érik el az ivarérettséget. További barangolások következtek, a madár a Vértesből pár naponta rendszeresen ellátogatott egy 160 kilométerre lévő, osztrák területre, végül azonban Nyugat-Szlovákiában állapodott meg.

„Kurszán” már újra szabadon
Fotó: Horváth Márton / parlagisas.hu

Itt az MME szakemberei a helyi Raptor Protection Slovakia munkatársaival együttműködve találták meg fészkét, amit újra egy nála idősebb tojóval épített. A pár a többi sashoz képest kéthetes késéssel kezdett költeni, de végül egy fiókát sikeresen felneveltek – „Kurszán” ezzel ünnepelte harmadik születésnapját.

A szakemberek pedig remélik: a madár még sok évig éli a sasok szokásos hétköznapi életét, közben sok-sok érdekes adatot szolgáltatva a természetvédőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!