Túrázás közben találkozhatsz vele

2020.09.06. 14:26

Tudtad, hogy egy oroszlán is lakik a balatoni Szent György-hegyen?

Az Oroszlánfejű-kútnál nem csak a testünk frissül fel túrázás során a Szent György-hegyen, hanem a lelkünk is feltöltődik, ahogy körbetekintünk a vidéken.

Mihály Szilvia/Likebalaton.hu

Forrás: likebalaton.hu

A hegy déli lejtőjén, a szőlőshegyek között, nem messze a Lengyel-kápolnától és a Tarányi-présháztól található a Szent György-hegyi forrás, mely köré oroszlánfejet építettek.

A kúttal szemben Szigliget, varázslatos a panoráma, ami elénk tárul az Országos Kéktúra jelzés melletti pihenőhelyről.

Fotó: likebalaton.hu

Az Oroszlánfejű-kút a túrázók egyik kedvenc felfrissülési helye, a hegyen ma az egyetlen forrás, amiből víz fakad. Kis medencéjében időnként halakat és békákat is láthatunk. A szőlősgazdák folyamatosan idejárnak vízért, a Szent György-hegy magasabban fekvő részei nincsenek becsatornázva.

Fotó: likebalaton.hu

Árvai Gábor túravezetőtől megtudtuk, hogy a Szent György-hegy másik két forrása ez elmúlt években kiapadt.

– A csapadékmentesebb időjárásnak a a turistaház melletti Bogdán-kút és a kisapáti oldalon található Csepegő-kút itta meg a levét, a szó szoros értelmében.

Még emlékszem, a Csepegő-forrásnak jó 15-20 éve bő vize volt, most ahogy a túrák során elmegyünk mellette, mindig teljesen száraz.

– Milyen víz jön a felszínre az Oroszlánfejű-kútnál?

– Az Oroszlánfejű-kút vize egy felszín alatti víz, úgynevezett résvíz. A lehullott csapadék beáramlik a kövek hézagai közé és felgyülemlik, majd előbb-utóbb valahol, a lávakőzet és a pannon üledék közötti területen forrásként a felszínre bukkan.

Ezt a forrást 1901-ben foglalták forrásszájba, vagyis oroszlánszájba, a kút tetejére egy oroszlánfejet építettek anno. Ez volt a legnagyobb vízhozamú forrás a hegyen, már korábban is vízvételi hely, a hegy teljesen természetes víznyerő helye volt évszázadok óta.

Fotó: likebalaton.hu

Jelenleg nincs “Nem ivóvíz” feliratú tiltó tábla a forrásnál, így a túrázók és a környékbeliek is itt töltik fel kulacsaikat, ballonjaikat, a hűs víz felfrissíti az erre járókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!