összefoglaló

2020.09.11. 09:00

Szilva, szüret, faművesség – Zalában ezek a programok várnak a hétvégén

Megyei programtippek a hétvégére:

ZH

Pillanatkép egy korábbi hévízi találkozóról

Fotó: ZH-Archívum

A Harangláb jubileuma

Zalaegerszegen a Városi Hangverseny és Kiállítóteremben tartja péntek este hat órától évfordulós hangversenyét a 35 éves Harangláb Népzenei Együttes. A koncerten vendégként fellép a zalaegerszegi Gyéres Műhely (zenekar) és Pál István „Szalonna” idén 15 éves bandája.

Faműves konferencia

„Kéregbe gurulunk” címmel e hét végén zajlik Zalaegerszegen a faműves népi iparművészek VI. országos konferenciája. Pénteken szakmai előadások hangzanak el, 17 órakor pedig a gébárti Kézművesek Házában nyílik összegző kiállítás.

Stand up comedy

Zalaegerszegen, a PopUp Undergroundban péntek este nyolctól két zalai stand up comedy előadó, Porkoláb Tamás és Gáspár Zsolt közös humorestjét rendezik meg, majd a Comedy Central sztárja, Zsók Levente lép fel.

Göcseji szilvafesztivál

Szilvágyon szombaton ren­dezik meg a XIV. Göcseji Szilvafesztivált. A program 9 órakor bográcsos ételek főzőversenyével kezdődik, majd szilvás ételeket kóstolhatnak a jelenlévők. 13 órától Bognár Gyula magyarnóta-énekes lép fel, majd Debrei Zsuzsanna és Bot Gábor operettműsora, 15 órától pedig a Leslie Country Band következik. 17 órakor kezdődik a gulyásparti, amit a Kutyakölykök táncegyüttes műsora, majd a Black Fit Jumps kangoo-bemutatója követ. 19 órától Bunyós Pityu, utána Éder Gábor zenél.

Szilvágyon ismét a szilvás ételeké – és más finomságoké – lesz a főszerep
Fotó: ZH-Archívum

Családi nap

Pusztaszentlászlón szombaton tartja horgászversenét és családi napját a helyi Haladás Horgászegyesület. Az eredményhirdetést várhatóan 14 órakor tartják.

Szüreti mulatság

Zalalövő irsapusztai településrészén szombaton tartják a hagyományos szüreti mulatságot. Az érdeklődőket fél négyre várják a temető felé vezető út elágazójához, ahonnan négy órai indulással lóháton, feldíszített kocsin, kerékpárral vagy gyalog járják be a lakott területeket. Ezt követi a zenés mulatság.

Közösségi futás

Kiscsehi mellől, a budafapusztai arborétum parkolójából indul szombaton 15 órakor a közösségi futás, a résztvevők a környező dombhátakon keresztül mintegy 15 kilométert megtéve a Vörcsöki-hegyen található kilátót veszik célba. A programhoz útközben is csatlakozhatnak azok, akik kilenc kilométert kívánnak teljesíteni, erre fél négy körül a Kiscsehi és Szentmargitfalva közötti úton, a budafapusztai elágazónál lesz lehetőség.

Képzőművészet és zene

Nagykanizsán, a Honvéd Kaszinóban pénteken 18 órakor nyílik kiállítás Ludvig Dániel festőművész alkotásaiból. 19 órától pedig – az intézmény előtt, az Ady korzón – a Vörös Niki Quartett

ad koncertet a jazz világnapja alkalmából.

Búcsú és fellépés

Kisasszony-napi búcsút tartanak vasárnap a letenyei Béci-hegyi kápolnában. 13 órától szentmise lesz, 14 órakor Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, előadóművész ad műsort.

FesztiVár gyerekeknek

Egerváron, a várkastélyban vasárnap 13-tól 19 óráig rendezik meg a FesztiVár elnevezésű programot gyerekeknek. Lesz kézműves-foglalkozás, kutyabemutató, Vuk előadás, bohócműsor és több szórakoztató program.

Falunap szenteléssel

Szombaton délelőtt főzőversennyel, délután a település új létesítményei szentelésével és avatásával kezdődik Alsónemesapáti falunapja. A kultúrház előtti téren 13.30-kor leplezik le Trianon 100. évfordulója emlékére állított kopjafát, majd a Kossuth utcai szabadidőparkban a kultúrpajta és a kültéri konyha megáldásával folytatódik a rendezvény. A több helyszínen tartott programokon színpadi műsorok, este pedig pajtabál várja az érdeklődőket.

Az eget kémlelik

Pénteken 20 órától távcsöves égkémlelést szervez a Pákai Természetbarát Klub a Páka és Ortaháza közötti területen közösen a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület tagjaival.

Zöldváros fesztivál

Lentiben pénteken zöldváros fesztivált tartanak 10 órától a művelődési ház előtti téren. A nap folyamán helyitermék-vásár, ökojátszóház és a klímavédelemmel kapcsolatos szakmai előadások várják az érdeklődőket.

Szüreti felvonulás

Kávás község szombaton 15 órától rendezi meg a falusi szüreti felvonulást, amely a sportpályától indul. A szórakoztatásról a zalaszentgyörgyi óvodások, a Csatári Pávakör, Simon-Kiss Judit és zenekara, a Boróka Néptáncegyüttes és a Zalaszentgyörgyi Néptáncegyüttes csapata gondoskodik.

Népi értékek legjavából

Az Ars Sacra fesztivál keretében pénteken 17 órától Bedi László fafaragó népi iparművész munkáiból nyílik kiállítás a letenyei Fáklya Művelődési Házban, Fában megörökített szentek címmel. A tárlaton emellett letenyei és bázai oltárterítőket is láthat a közönség.

Koncertek, zenés partik

Zalaegerszegen, a VMK Cafféban péntek este nyolctól az énekes-basszusgitáros Bella Levente vezette Audioshake tartja lemezbemutató koncertjét. Az előzenekar a helyi Flight Mode lesz. A Reininghaus Söröző kerthelyiségében szombaton este héttől a Kriszti és a Magyarucca formáció mutatja be Z. Lukács Sándor dalait tartalmazó műsorát. A Gardenben pénteken Pixa, szombaton Sikztah, Raul Young és Deep Colors keveri a zenét. A Mama Africában szombaton Kozsó és az Ámokfutók lesz a sztárvendég. Az Apáczai Művelődési Központban szombaton 13 órától tartják az Öröm a zene elnevezésű országos tehetségkutató versenysorozat zalai eseményét. Szombaton este szabadtéri rendezvényre invitálja a közönséget a Keresztury VMK a Landorhegyen. A ház előtti téren 19 órától a Colombo Jam Unit játszik, 20 órától Szipőcs Tamás, 20.30-tól a Takáts Eszter és Barátai formáció zenél.

Nagykanizsán, a Kanizsa Clubban szombaton D. J. Endy r&b, hip-hop és reggaeton stílusú zenékkel várja a szórakozni vágyókat. Keszthelyen, az Ánizs Café & Pubban péntek este nyolctól a Vagabond Trió zenél. A Viviera Beach-en holnap Szecsei, a Katapult D. J. csapat, Aaron Wise és Andy Kraft lép fel. Egerváron, a várkastélyban péntek este nyolctól a P. Mobil mutatja be Aranylakodalom című, a zenekar ötvenéves fennállásának tiszteletére összeállított műsorát. A program vendége a Stula Rock lesz. Csonkahegyháton, a Fáraó klubban péntek este a Fáraó bulizenekar játszik.

Veteránautó-rekord és kortárs balett

A TáncPart Keszthely sorozat keretében pénteken 19 órától a Szegedi Kortárs Balett előadását láthatják az érdeklődők, 21 órától pedig Lakatos János koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára tart előadást Táncoló filmkockák címmel a keszthelyi Balaton Színházban. Szombaton 19 órától a Magyar Nemzeti Táncegyüttes mutatja be Élő Tánc-archívum – Bonchida háromszor című programját. A darabot Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas kiváló művész rendezte.

Pénteken 17 órakor nyílik a Balaton Art Alkotóközösség kiállítása Balatongyörökön, a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtárban. A tárlat szeptember 22-ig látogatható.

Ismét veteránautó-találkozót rendeznek Hévízen, a szombati rendezvényen szeretnék megdönteni az egy időben, egy helyen megjelenő legtöbb OT minősítésű autó hazai csúcsát. Délelőtt a Deák térre Balatonszentgyörgyről, Balatongyörökről és Zalacsányról vonulnak be a veterán autók és motorok, majd a 12.30-kor kezdődő megnyitó után megkezdődik az OT minősítésű járművek számlálása. A díjátadó 16, a szórakoztató, zenés program 17 órakor indul.

Pillanatkép egy korábbi hévízi találkozóról
Fotó: ZH-Archívum

Vasárnap 8 és 13 óra között éremgyűjtő találkozót és börzét rendeznek Keszthelyen, a Balaton Színházban. Ennek részeként 9 órakor megnyílik Az ókor pénzei – Európa, Ázsia, Afrika című kiállítás.

Ars Sacra mottóval zenei időutazással és irodalmi felolvasóprogrammal várja látogatóit vasárnap a keszthelyi Történelmi panoptikum, ahol a „Tarsolylemezeink – elődeink remekművei” című időszaki kiállítás is látható 10 és 16 óra között.

Vasárnap rendezik a XXIX. Vonyarci búcsút Vonyarcvashegyen. A program 10 órától ünnepi szentmisével indul, délután pedig fellépők váltják egymást a rendezvénytéri színpadon. Fellép a Jazzy Pop, a Happy Dixieland Band és Márió, a harmonikás. Este utcabál kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!