koronavírus

2020.09.11. 12:30

Sok a kérdés a szülőkben, az orvos válaszol – Szénanáthás gyereket nem küldhetnek haza az iskolából

Szárnyra kapott egy városi legenda a kötelező tíznapos otthonlétről a gyermek bármilyen eredetű betegsége esetén. A kisalfold.hu cikke.

Pozsgai Kitti/kisalfold.hu

Dr. Muzsay Géza Fotó: Huszár Gábor

Ez nem igaz és az sem, hogy szénanáthával otthon kell fogni az óvodásokat, iskolásokat. Vannak viszont olyan szabályok, amikre érdemes odafigyelnie minden közoktatásban dolgozónak, szülőnek, hogy biztonságban átvészeljük a járvány második hullámát.

A kisalfold.hu több levelet, észrevételt, kérdést kapott az elmúlt időszakban, jellemzően ugyanarra voltak kíváncsiak a szülők. Az iskolai, óvodai, sőt, egy-egy esetben a védőnői vagy orvosi tájékoztatóból is azt olvasták ki, hogy megfázás, nátha, hányás, hasmenés esetén is kötelező tíz napig otthon tartani a gyermeket.

A lap Dr. Muzsay Géza gyermekorvos, gyermekgyógyász szakorvossal végigvette a szülői aggályokat.

Nehéz diagnosztizálni

Először azt kérdezték meg, mennyire egyszerű vagy éppen bonyolult a szülők, pedagógusok, gyermekorvosok helyzete, hogyan, mi alapján döntsék el, hogy egy gyermeket hazaküldjenek-e a nap folyamán, el kell-e vinni személyesen orvosi vizsgálatra.

– Sem a diagnózis felállítása, sem a gyógyítás nem egyszerű feladat ebben a helyzetben, amiben most vagyunk. Egy egyszerű nátha nem biztos, hogy személyes vizsgálatot igényel. Nagyon fontos a gyermekorvossal való szoros kapcsolat, aki a gyermek kórelőzményét ismerve és a szülőt alaposan kikérdezve a körülményekről, valamint a tünetekről, nagy valószínűséggel meg fogja tudni állapítani, hogy a gyermek Covid-gyanús vagy pedig egyéb betegsége van – mondta dr. Muzsay Géza.

Dr. Muzsay Géza Fotó: Huszár Gábor

Az allergia nem fertőz

Muzsay doktor elmondta azt is, hogy október elejéig tart az allergiaszezon, így gyakoriak a szénanáthás tünetek, ráadásul a szokásos őszi-téli hurutos esetek is megszaporodnak a gyermekek között.

– Szénanáthával nem kell otthon maradni – hangsúlyozta a gyermekorvos. – Egy bizonyítottan allergiás gyermek kórelőzményében fel van tüntetve, hogy gyógyszert szed, erről az iskolai védőnőnek, az iskola orvosának is tudnia kell, ezért nem kell külön orvoshoz vinni a gyermeket. Akinek nincs pozitív allergiatesztje, ott a házi gyermekorvos véleménye a döntő. Minél kisebb ugyanis a gyermek, annál nehezebben kimutatható teszteléssel az allergia, de ha speciális gyógyszer hatására csökkennek a tünetek, akkor el lehet fogadni, hogy az.

A Covid–19 jellemző tünetei a láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen kezdődő szaglásvesztés vagy ízérzékelés hiánya/zavara. A kevésbé specifikus tünetek közé tartozhat a fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés. De nem koronavírusos minden fáradt, bágyadt gyerek, sem mindenki, akinek hasmenése van.

– Amennyiben tüneteket produkál a gyermek, telefonon értesíteni kell a házi gyermekorvosát, háziorvosát. A szülő által elmondottak, a körülmények – például volt-e szoros kontaktban Covid–19-fertőzött beteggel – és a gyermek kórelőzménye alapján az orvosnak mernie kell eldönteni, hogy teszteltet-e, vagy sem – hangsúlyozta Muzsay doktor. – Az orvos által kért teszt ingyenes, menetéről, helyszínéről, időpontjáról hivatalból tájékoztatják a szülőket.

Gyógyult gyereket nem kell otthon tartani

Többen úgy tudják, hogy bármilyen betegség esetén kötelezően tíz napig otthon kell tartani gyermekét. Ezt a városi legendát azonnal megcáfolta a gyermekgyógyász főorvos.

– Panaszmentes gyermek továbbra is mehet közösségbe, amennyiben az orvosa erről igazolást ad – mondta dr. Muzsay Géza. – A tíz nap a covidos esetekre vonatkozik, de ez sem pontos ebben a formában. Ha igazolódott a koronavírus-fertőzés, a gyermeknek minimum tíz napig otthon kell maradnia. Mielőtt visszatérne a közösségbe, legalább három napon át tünetmentesnek és láztalannak kell lennie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!