Palatetőkorszak után

2020.09.06. 07:00

Az építkezők ma már szaktanácsadást is igényelnek

A nyár és az első őszi hónap hetei kedveznek a lakásfelújításoknak, az építkezéseknek, renoválásoknak, átépítéseknek. Ha tudjuk, mit akarunk, és a kezünkben a tervrajz, már csak meg kell keresnünk a legjobb, legkorszerűbb anyagokat, megoldásokat. Ez néha nem is olyan egyszerű, tekintettel a kínálatra.

Arany Horváth Zsuzsa

Kozma Zsuzsa: Alig lehet észrevenni a cserép és az acéllemez közti különbséget

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Könnyen előfordulhat, hogy közismert árérzékenységünk miatt esetleg belefutunk a gyengébb minőségű építőanyagokba, termékekbe, márpedig sokszor kiderül, hogy végül az olcsóbb lesz a drágább, ha nem állja ki az idő

próbáját.

– Az az ideális helyzet, ha nemcsak a kívánt anyagot, árut, de a szükséges tanácsot is megkapja az építkező – mondta lapunknak Kozma Zsuzsa, az Archi Metal Kft. ügyvezetője, aki 20 éve dolgozik az építőipari anyagok területén.

Kozma Zsuzsa: Alig lehet észrevenni a cserép és az acéllemez közti különbséget
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– A jó szolgáltatók, kereskedők a saját szakmai tekintélyüket óvják azzal, ha a minőségre teszik a hangsúlyt. A szakértő vezetőként tapasztalta meg, nagy érték a szakértelem, a minőség és a megbízhatóság.

Így ha például esőcsatornáról, palatetős házak tetőfelújításáról vagy polikarbonát bevilágítók beépítéséről, tetők szigeteléséről van szó, nemcsak a kínálattal célozzák a magas minőséget, de az értékesítésen és a szaktanácsadáson túl két éve a beépítésben is saját 5 fős kivitelező csapattal állnak az őket felkeresők rendelkezésére. Ekképp a percíz kivitelezéssel sincs gond.

A valaha oly népszerű s szinte mindenütt alkalmazott palatető élettartama mostanra sok helyütt véget ért, elfáradt az anyag, a szélsőségesebb időjárást rosszul viseli. Egy nagyobb vihar vagy jégverés után az épületek könnyen a biztonságot adó tető nélkül maradnak. Az elmúlt nyáron Zalaegerszeg környékén több faluban jelentős tetőkárok keletkeztek. Szinte szitává verte a palatetőket a jég, komoly beázások jelentkeztek. Ezeket az épületeket tartós, acélcserepes lemezzel fedték, amely a legkönnyebb tetőfedő anyag, 5 kg/m², és esztétikus megjelenést biztosít.

– Én magam, bármerre járok, a tetőket mindig megbámulom, megcsodálom, tudom, hogy mennyire nehéz még szakértő szemmel is megkülönböztetni a cserepet az acéllemeztől, annyira hasonlít az utóbbi az előbbire. Jómagam a matt felületűt elegánsabbnak tartom, a fényessel ellentétben. Ma a szürke különböző árnyalatai a legdivatosabbak, a ház küllemének harmóniája természetesen csak a hozzá illő ereszcsatornával lesz teljes. A minimálstílus ma a szürke-fehér kombinációknak kedvez, de a hagyományos rozsdavörös, cserépbarna vagy sötétbarna színek is kedveltek.

Mint megtudtuk, a lemezek alapanyagai a nagy nemzetközi kohókból származnak. Manapság fokozott igény mutatkozik az energiatakarékos megoldások alkalmazására, ezért kulcskérdéssé vált a korszerű, a fűtés hőjét minél jobban megőrző szigetelések beépítése.

A szakember a kemény poliuretán táblákat favorizálja a tetőterekhez, mivel a jelenlegi előírásoknak megfelelő tetőszigetelést ezzel az anyaggal lehet segédszerkezetek nélkül jól megépíteni. Tetőszigetelésnél az előírás: U=0,17 W/m²K érték, amit a 15 cm magas szarufák közé könnyen beépíthető 14 cm PUR tábla biztosít – tudtuk meg végül Kozma Zsuzsától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!