korábban szedhetjük le a termést

2020.07.26. 16:00

Néhány trükkel meggyorsíthatjuk a paradicsom érését

Unferdorfer József kertész ismeri azt a titkot is, amely a paradicsom korábbi éréséhez segíti a kiskert tulajdonosokat.

Tóth B. Zsuzsa

Unferdorfer József szerint magunk is tehetünk azért, hogy mielőbb szedhessük a paradicsomot

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A szakember veszprémi laptársunknak nyilatkozott a fortélyokról.

– Amikor már félig érett a paradicsom, alig várjuk, hogy a sajátból ehessünk. Miért is ne siettetnénk az érést, ha lehet? Azonban a megoldás folyamata ott kezdődik, hogy eleve ne késői fajtát válasszunk, amikor a növény magját elvetjük, vagy palántát ültetünk. Igaz viszont, hogy a korai fajták szinte mindegyike kevésbé áll ellen a betegségeknek, mint a későiek. Minél későbbi fajta, annál tovább hajtathatjuk anélkül, hogy megbetegedne. Az érés alapja a kálium ellátás. Már korábban, ültetés után egy hónappal, amikor megjelennek a fürtök, a fajtára jellemző nagyságot elérik és kezd színesedni a termés, gyorsíthatjuk az érést a kálium túlsúlyos műtrágya adásával. A fürtön egyébként mindig a felső, a szárhoz közeli termések kezdenek el érni.

Unferdorfer József szerint magunk is tehetünk azért, hogy mielőbb szedhessük a paradicsomot
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Én addig a növényeknek foszfor túlsúlyos műtrágyát adtam, az a gyökérképződést és a virágzást segíti. A nitrogén pedig az általános vegetatív fejlődésre hat pozitívan, nem a termésre. Zöldebbek lesznek tőle a levelek. A három makroelem kombinációját alkalmazhatjuk a megfelelő időszakokban. Tehát a kálium a termés érését segíti, de a minőségét, zamatát, hosszabb eltarthatóságát szintén jó irányba befolyásolja. Továbbá egy abszolút természetes dolog is segít: az etilén gáz. A levegőnél könnyebb gázt a növény maga állítja elő. Amint eléri a fajtára jellemző nagyságot a gyümölcs, a termés elkezd színesedni, a növény intenzív etilén gyártásba kezd. Amikor megindul az érés, felgyorsul a folyamat.

A félig érett paradicsomnak nem igazán az segít, ha kitesszük a napra érni, hanem ha megfelelő hőmérsékleten ráteszünk egy darab papírt, vagy betesszük egy papírdobozba, hogy az etilén ne illanjon el. A gáz egyébként nem káros az egészségre. A növény több etilént termel, ha megsérül. Ha levesszük a szárról a világosabb színű termést, utána törjük le a róla a kacsot. Ha azt akarjuk, hogy elálljon, kaccsal együtt törjük le a szárról és úgy is tároljuk – mondta Unferdorfer József.

Hozzátette, hogy a paradicsom tőről fontos leszedni az elöregedett, régi leveleket, mert azok betegséghordozók. Először azok betegszenek meg, bármilyen hiánybetegség, tápanyag ellátási gond van, annak jelei az öreg leveleken pillanatok alatt megjelennek. A betegség is az idős leveleket támadja meg először. Amellett, ha a fürt alatti leveleket leszedjük, az ugyancsak segíti az érést. A fürt felettieket viszont hagyjuk meg, azoknak árnyékoló szerepük van. Nélkülük könnyen napégést kaphat a növény, mert bántja az UV sugárzás már áprilistól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!