Mire figyeljünk?

2020.07.15. 07:00

Ezen a nyáron (is) legyen rutin a higiénia

Most, hogy berobbant az igazi nyár, és a szállodák is újra megnyitottak, egyre többen terveznek nyaralást. A hazai vendéglátók pedig mindent megtesznek azért, hogy a nyaralóknak gondtalan és élményekben gazdag kikapcsolódásban legyen részük. Azért, hogy szabadon nyaralhassunk, érdemes betartani néhány szabályt.

ZH

Dr. Dunca Mircea Zoltán, a NaturMed Hotel Carbona orvosa összefoglalta, mire érdemes figyelni a nyaralás alatt, mit tehetünk azért, hogy a vakáció az élményekről és a kikapcsolódásról szóljon.

Ha létezik recept a tökéletes nyaraláshoz, annak legfontosabb hozzávalója a jó szervezés. A Carbona orvosa szerint ha már ekkor minden apró részletre odafigyelünk, idén is szabadon élvezhetjük a nyaralást. Mindenekelőtt körültekintően válasszunk szál­lást. Keressük azokat a helyeket, ahol garantáltak a tágas terek, ezért a vendégek akár az étteremben, akár a medence körül megfelelő távolságra lehetnek egymástól. Fontos szempont továbbá, hogy a szobákat és a közösségi tereket naponta többször takarítsák, és ahol lehet, kézfertőtlenítőt helyezzenek el. Azok a szállodák például biztos befutók, ahol ózongenerátorral gondoskodnak a folyamatos tiszta, kórokozóktól mentes levegőről. Számos hotelben ezen felül orvosi háttér is biztosítja a felhőtlen pihenést, és adott az online bejelentkezés, így érkezéskor a recepciós pult előtt sem kell sorban állni.

Legyünk minél többet a szabadban
Fotó: Shutterstock

Örök igazság, hogy minél több az élmény, annál emlékezetesebb a vakáció. Dr. Dunca Mircea Zoltán szerint a testi-lelki felfrissülés szempontjából az a szerencsés, ha a pihenést és az aktív időtöltést harmonikusan ötvözzük. Mindenképp használjuk ki a napfényt, a jó időt, a tiszta levegőt. Az egészségünk megőrzése és immunrendszerünk erősítése érdekében ugyanis elengedhetetlen, hogy minél többet legyünk a szabadban. Ezért amikor nyaralásunkat megtervezzük, érdemes olyan szállást választani, ahol van nagy kert vagy park, ahol kint is lehet akár sportolni, vagy ahol például animátorok vezetésével szabadtéri programokon vehetünk részt. Ha még több szabadtéri élményre vágyunk, fedezzük fel szállásunk tágabb környezetét: sétáljunk nagyokat a környéken, ismerjük meg a települést, túrázzunk a közeli kirándulóhelyeken, béreljünk kerékpárt, és tekerjünk el a környék nevezetességeihez.

Mielőtt megszokásból kezdenénk el csomagolni, alaposan vegyük végig, mi mindenre lehet szükségünk az üdüléssel töltött néhány nap alatt, tanácsolja a szakember. A legtöbb szálláshely gondoskodik piperecsomagról a fürdőszobában, és a zuhanyzókat is ellátják folyékony szappannal. Ennek ellenére praktikus saját higiéniai csomagot összeállítani, hisz ha például kirándulni megyünk, bármikor jól jöhet egy nedves kéztörlő. Ezért mindenképpen érdemes a csomagba kézfertőtlenítőt, frissítő kendőt, kéztörlőt tenni. Ugyanebben a szettben ott lehet a napozókrém és a napozás utáni hidratáló is. A rendszeres kézmosás száríthatja a bőrt, ezért a testápolóról se feledkezzünk meg. A higiéniát próbáljuk meg úgy beépíteni a mindennapokba, hogy az rutinszerűvé váljon.

Dr. Dunca Mircea Zoltán kiemeli: jelenleg rendkívül fontos a szabályokhoz való alkalmazkodás. Ebben az esetben is igaz, hogy nyaraláskor ne a korábbi tapasztalatokra, a megszokásra hagyatkozzunk. Nézzünk utána az általános egészségügyi előírásoknak, kérdezzük meg a szálláshelyet, ott milyen szabályok vannak érvényben, tájékozódjunk arról, mit tehetünk vagy mit nem tehetünk például egy strandon. Ha a vakáció alatt városnézést is tervezünk, maszk mindenképp legyen nálunk, mert egyrészt a közösségi közlekedésben, vagy templomokban és múzeumokban kérhetik annak viselését, másrészt hatásosan véd bennünket és környezetünket.

Fontos, hogy megértsük, hangsúlyozza dr. Dunca Mircea Zoltán, hogy a szabályok értünk vannak, ezek segítenek eligazodni, betartásukkal pedig saját dolgunkat könnyítjük meg a nyaralás alatt.

Ezek is érdekelhetik