Idén egy kicsit más lesz

2020.06.01. 15:30

Végre itt a nyár! – Mutatjuk, mi vár ránk júniusban!

Sajnos a koronavírus-járvány miatt az idei nyár kissé más lesz, mint eddig. Mivel a legtöbb program elmarad, e havi összeállításunkban a jeles napokról, illetve az időjárásól olvashatnak.

zaol.hu

A nyári napforduló számos kultúrában a fény ünnepe. Az ilyenkor gyújtott tűzzel őseink a Napot segítették a sötétség elleni harcában, s az ártó szellemeket igyekeztek elűzni

Fotó: Shutterstock

Milyen lesz az időjárás?

Borongósan és esősen indul majd a nyár első hónapja, ám nem kell csüggedni, hiszen az előrejelzések csütörtökre már kellemes meleget ígérnek. Ezen a napon a legmelegebb órákban 26 fokra is felszökhet a hőmérő, ám az azt követő napon már viharosra fordulhat az idő.

Sajnos a június második hetén ismét visszatér az eső, s a levegő is lehűl majd. Jelentősebb felmelegedésre csak a hónap második felében számíthatunk: a hosszútávú előrejelzés szerint 21-étől átlagosan 28 fokot mérhetünk majd napközben.

Jeles napok

Június 4. – A trianoni békeszerződés emléknapja. Ezen a napon 1920-ban írták alá Versailles-ben, a Nagy Trianin palotában a békediktátumot, amely a történelmi Magyarországot jelentősen megcsonkította.

Június 5. – A környezetvédelmi világnap. 1972. június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel az ENSZ első környezetvédelmi világkonferenciája. Még abban az évben a világszervezet közgyűlése úgy döntött, hogy a napot világnappá nyilvánítja.

Június 16. – Az 1956-os forradalom mártírjainak emléknapja

Június 24. – Szent Iván napja. Keresztelő Szent Jánosnak, Jézus megkeresztelőjének emléknapja és a nyári napforduló ünnepe. A Szent Iván napi tűzgyújtáshoz több hiedelem is fűződik, például úgy tartották, hogy az ezen a napon gyújtott a tűz megvédi az embereket a betegségek ellen, a termést pedig a jégveréstől. Régen termékenység és szerelemvarázsló dalokat énekeltek a fiatalok a tűz körül, illetve körüljárták, átugrották azt, hogy bevonzzák a szerencsét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!