A madárpark új kedvence

2020.06.08. 15:00

Szinte embernek képzeli magát a kis hattyú, aki csodával határos módon jött világra

Utazik az autóban, fürdik a strandon, vagy a Helikon Kastálymúzeum madárparkja vezetőjének mosdókagylójában, sőt, az asztalon totyogva kóstol bele a reggelibe. Ő Totó, a néhány hetes hattyú. De nem csak ezek miatt érdekes, sokkal inkább azért, ahogy meglátta a napvilágot.

Keszey Ágnes

Rigó Gábor és Totó

Egy néhány hetes kis hattyú a Helikon Kastélymúzeum madárparkjának új kedvence, aki a videómegosztó oldalakon is nagy sikernek örvend. A kis madár világra jövetele a csodával határos. Május végén érkezett a madárparkba egy hölgy, aki a létesítmény vezetőjének elmesélte, hogy néhány nappal azelőtt a fenyvesi kikötőből hajózni indult. A part közelében, a vízben lebegett egy hattyútojás, mely nagyon hideg volt, így meg sem fordult nő a fejében, hogy abban egy élet rejtőzik. Hazavitte a kihűlt tojást, hogy kifújja, s amikor megvilágította, hogy megnézze, hol fúrhatná ki, akkor vette észre, hogy valami mozog benne. A tojást lámpával és pihenés közben maga mellé véve saját testmelegével melengette. Aztán öt nap múlva kipattant a tojás, s a hölgy kézzel segítette világra a kis madarat. Egy hétig gondoskodott róla, aztán elvitte a Madárparkba.

Rigó Gábor és Totó
Totó, a kis hattyú

-A madaraknál jellemző a bevésődés: minket tekint a családjának. Nagyon ragaszkodik, de egyelőre az emberekhez. Nagyon jól érzi magát a többi madár között, de szinte nincsen is tudatában annak, hogy ő is vízimadár, majdhogynem emberként viselkedik -mesélte Rigó Gábor, a Madárpark vezetője. aki a zárás után hazaviszi Totót. A kis hattyú nagyon élvezi a már említett autózást és a strandolást, s otthon érzi magát a lakásban is. A tervek szerint, ősszel – mikor már felnő – szabadon engedik és visszatérve a Balatonhoz, ott folytathatja életét.

Videó forrása: Rigó Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!