100 éve írták alá

2020.05.31. 11:30

Trianon a Muravidék sorsát is eldöntötte

Száz évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a Párizs melletti Trianon kastélyban az I. világháborút lezáró béke Magyarországra vonatkozó szerződését. Hazánk elvesztette területének kétharmadát, lakosságának több mint ötven százalékát.

Gyuricza Ferenc

Dr. Göncz László lendvai történész, aki számos tanulmányt írt a trianoni határok kijelöléséről

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ez volt az ultimátumként kapott békediktátum, ami a nyertes felek érdekeit képviselte. A trianoni békeszerződés szövege az új országhatárok megállapításához jól értelmezhető útmutatást adott, ám a mellékelt térkép a pontos határvonal kijelölésére értelemszerűen nem volt alkalmas. Emiatt a végső döntést hosszas, akár több éven át tartó huzavona előzte meg. Az egyik leghosszabb ideig vitatott kérdés éppen térségünkben, az újonnan létrejövő Szerb–Horvát–Szlovén Királyság, azaz a későbbi Jugoszlávia muravidéki területének megállapítása körül bontakozott ki. A mai Muravidék területe annak idején ugyanis a történelmi Zala és Vas vármegye része volt, s mint ilyen, jelentős számú magyar nemzetiségű lakossal rendelkezett. Ugyan voltak szláv többségű falvak is a Murától északkeletre eső területen, de a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság nemcsak ezekre, hanem olyan településekre is igényt tartott, amelyeket szinte száz százalékban magyar ajkúak laktak. A két ország közötti határvonal megállapítására több javaslat is született, a végső változatot pedig csak 1924 júliusában fogadták el.

Dr. Göncz László lendvai történész, aki számos tanulmányt írt a trianoni határok kijelöléséről
Fotó: Gyuricza Ferenc
A térképvázlat besatírozott része azt a területet mutatja, amit a határkijelölő bizottság Magyarországhoz sorolt

A trianoni határok véglegesítése az úgynevezett határkijelölő bizottságok feladata volt, melyekbe az antant hatalmak általában négy főt delegáltak, illetve az érintett felek is adhattak bele egy-egy tagot. A bizottságok elnöki tisztét mindig valamelyik antant delegált látta el, ami azért is fontos, mert vitás kérdésben, szavazategyenlőség esetén az elnök döntött. Természetesen volt felügyeleti szerve is a bizottságoknak, operatív ügyekben a közvetlen felügyeletet a Népszövetség keretein belül működő Nagykövetek Tanácsa látta el, a végleges döntés meghozatalára pedig a Népszövetség Tanácsa volt hivatott. A jugoszláv–magyar határmeg­állapító bizottság elnöke az angol David Cree ezredes, az antant hatalmak általi további delegáltak pedig a francia Maurice Marminia alezredes, az olasz Giovanni Valvassori ezredes és – meglepő módon – a japán Heidsuke Yanagawa alezredes voltak. A Szerb–Horvát–Szlovén Királyságot Vojin Colik Antec ezredes, hazánkat Vassel Károly vezérkari ezredes képviselte. Utóbbi kettő munkáját szakértők is segítették, olyan személyek, akik az adott területeknek nemcsak az etnikai mutatóit, de a földrajzi sajátosságait és a közigazgatási adatait is jól ismerték.

A végső határkijelölések alapjának ugyanis elviekben a már meglévő közigazgatási struktúrának, vagy a földrajzi adottságoknak (például vízfolyások, vízválasztó vonalak, magassági pontok, jól behatárolható tereppontok) kellett volna lenniük. Ezeket nem minden esetben sikerült maradéktalanul érvényesíteni. A történelmi Zala és Vas vármegye vonatkozásában egy muravidéki származású, de akkor már Budapesten élő gimnáziumi tanár, dr. Mikola Sándor látta el a legfőbb tanácsadói szerepet. Személyét illetően a téma legavatottabb kutatója, dr. Göncz László lendvai történész azt állítja: Magyarország eredetileg bizottsági tagnak szerette volna kinevezni őt, ám dr. Mikola e megbízatást nem vállalta.

A mai szlovén–magyar határ megállapításának folyamatáról dr. Göncz László számos tanulmányt írt, illetve 2001-ben történelmi monográfiát is megjelentetett A muravidéki magyarság 1918–1941 címmel. Kutatásaiban részletesen ismertette a határmegállapítás folyamatát, aminek több történelmi előzménye is volt. A Muravidéket 1919 augusztusában megszállta a szerb–horvát–szlovén hadsereg, tehát a határok megállapításakor ez a terület a fennhatóságuk alá tartozott, s így hivatkozhattak a status quo fenntartására. A délszláv erők ennél is nagyobb területekre tartottak igényt, ezt további katonai hadmozdulatokkal is nyomatékosították. Szintén 1919-ben – rövid ideig ugyan, de – Rédics, Zalaszombatfa, Szíjártóháza és Bödeháza is a kezükre került, s Lentibe is betörtek, valamint zajlottak összecsapások Lovászi térségében is (erről 2014-ben írtunk először, Jánosi Ferenc helytörténeti kutatásai alapján). Egy évvel később, 1920. augusztus elsején pedig a szláv megszállás ellen tört ki fegyveres felkelés a mai Kercaszomorhoz tartozó, akkor még önálló Szomorócon.

Dr. Göncz László 2001-ben kiadott könyve
Lendvai látkép egy XX. század elején nyomtatott képeslapon

A muravidéki határvonal megállapításánál mindkét érintett fel igyekezett számos érvvel alátámasztani saját álláspontját. Dr. Göncz László szerint a demarkációs vonal Mura menti szakaszának bejárására a magyar fél részéről 1921. június 23-án és 24-én került sor. Ennek a magyar bizottságnak gróf Csáky Imre egykori külügyminiszter, dr. Cholnoky Imre Jenő egyetemi tanár és a már említett dr. Mikola Sándor volt a tagja.

A magyar fél a teljes Muravidék Magyarországhoz csatolását kérte, igényüket népszavazással akarták megerősíteni. A népszavazás intézménye nem volt ismeretlen a határmegállapítások során (lásd Sopron), ám a határkijelölő bizottság ez esetben nem tartotta indokoltnak. Többek között azért sem, mert javaslatukban 27 muravidéki települést – köztük a térség közigazgatási központját, Alsólendvát –, összesen mintegy 200 négyzetkilométernyi területet a délszláv delegált tiltakozása ellenére is Magyarországhoz tartozónak jelöltek ki. Az általuk javasolt határvonal az egyik mellékelt ábrán látható. Az 1921. november 14-én megtartott ülésen elfogadott határozatuk értelmében ezt a javaslatot terjesztették a Nagykövetek Tanácsa elé, arra is utalva: az érintett települések majd mindegyike (Kebele volt az egyedüli kivétel) dominánsan magyar nemzetiségűek által lakott területen fekszik. Ezt az 1921-es, de a javaslattételben még nem szereplő népszámlálási adatok is alátámasztják, miszerint akkor 9.999 magyar és 6.862 szlovén nemzetiségű személy élt a vitatott területen.

A Nagykövetek Tanácsa e javaslatot bő egy évvel a benyújtása után, 1922. november 10-i határozatában a délszláv tiltakozó álláspontra hivatkozva, a győztes diktátuma jogán elutasította, ám két települést, a fentebb említett Szomorócot és a ma Bödeházához tartozó Szentistvánlakot (más néven Jóseczet) Magyarországhoz sorolta. Utóbbi esetében a közigazgatási szempontok döntöttek, a község a Magyarországhoz került Bödeháza és a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság részévé vált Zsitkóc között található, ám földrajzilag előbbi központjához volt közelebb. A végleges határvonal kijelölésére a Nagykövetek Tanácsának említett 1922-es határozata után került sor. A települések tekintetében már nem volt mód változtatásra, ám a termőföldterületek ide- vagy odasorolása esetében a helyszíni kijelölés szabadságával még lehetett élni.

A határkijelölés többéves folyamatának hivatalos végét egy 1924. július 8-i zágrábi találkozó jelentette, amikor a határmegállapító bizottság mind a hat tagja aláírt egy hivatalos jegyzéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!