Ne csak tiszta, hanem illatos is legyen a ház

2020.05.24. 07:00

Mesterséges frissítők vagy a természetes illó anyagok?

Általános elvárás, hogy az otthonunk ne csak tiszta, kényelmes, ápolt, karbantartott legyen, de kellemes illatokkal is fogadjon, amikor hazatérünk. Sokféle módon érhetjük el a kívánt hatást.

Arany Horváth Zsuzsa

A mesterséges anyagokat tartalmazó légfrissítőket körültekintően válasszuk és csak néha használjuk

Fotó: Shutterstock

Az ingatlanközvetítők a megmondhatói, milyen sokat nyom a latban, ha a leendő vevő, érdeklődő jó illatú, otthonos „szagokat” árasztó házba, lakásba lép be. Anélkül, hogy tudna róla, ösztönösen vonzódik a frissen sült süti, vagy virág illatát árasztó lakásbelsőhöz, hiszen felkelti benne a jóleső érzéseket, amiket a saját otthonától elvár.

A mesterséges anyagokat tartalmazó légfrissítőket körültekintően válasszuk és csak néha használjuk Fotó: Shutterstock

Ha nekik jár az effajta (némi marketing célzatot hordozó) kényeztetés, akkor magunktól se sajnáljuk. A probléma persze ezután következik: mivel érjük el a kívánt állapotot? Illatáradatot kibocsátó vegyszerekkel, napi kalácssütéssel, virágözönnel? Amennyiben elfoglalt családról van szó, a sütögetés inkább csak hét végén jöhet szóba, a virágok pedig szezonálisan használhatók, ráadásul nem mindegyik. Ilyenkor maradnak a mesterséges forrásból származó lakásillatosítók.

A pálcika veszi fel az illóolajat, így hosszan párolog
Fotó: Shutterstock

Ez esetben érdemes körültekintően választani, hiszen amit a levegőbe juttatunk, azt mi is belélegezzük vagy a bőrünkre ül. A légfrissítők persze nem úgy működnek, hogy használatuktól frissebb lesz a levegő, inkább csak „felülírják” a kellemetlen szagokat. Az elnevezések becsapósak, mivel nem sok közük van a megnevezett növényekhez, főleg nem a tengeri levegőhöz. (Ha jól utánanézünk, megtudhatjuk, hogy némelyik olykor még naftalint is tartalmaz.)

Nem mindegy, milyen virág áll a vázában
Fotó: Shutterstock

A szintetikus illóanyagok ellenségei különböző felmérésekre hivatkozva azt állítják, hogy a légfrissítőben való huzamos tartózkodás ártalmasabb, mint a forgalmas út melletti. A rendszeres takarítás és szellőztetés, a szemetes gyakori ürítése mellett a természetes illóolajok használata lehet az üdvös megoldás. Ki-ki ízlése szerint válogathat a narancs, levendula, jázmin, rózsa, citromfű és a többi illatvariáns között. Az olajat mécsesek feletti tégelyben tarthatjuk, így az alattuk égő kis láng erősíti fel a párolgást, vagy hurkapálcákon felkúszva adják le az illóolaj illatát. Az aeroszolos változatokat az egészségtudatosságra ösztönző kutatók nem nagyon ajánlják, hiába kényelmes az időről időre „illatfröccsel” dolgozó elemes szerkezet.

Kényelmes, de nem biztos, hogy egészséges
Fotó: Shutterstock

Sajnos a virágokkal is muszáj óvatosan bánnunk. Egynémelyik komoly károkat tud okozni, bódító anyagokat bocsátva ki magából. Semmiképp ne aludjunk jácint, azaz mifelénk kulcsvirágként is ismert, amúgy szépséges virágunk társaságában, valamint a liliomféléknek is jobb lesz a teraszon, erkélyen, és mi sem nézünk szembe szemviszketéssel, orrfacsarással.

A fűszernövények illata is kölcsönözhet egzotikus hangulatot az otthonunknak, a konyhai ablakban kis cserepekben akár egész évben virító bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem, menta nemcsak az ételben tesz jó szolgálatot. A szabad polcokon tárolt szárított fűszerek hada, például az egész fahéj, babérlevél békebeli otthonias miliőt varázsolhat körénk, igaz, utóbbi inkább a téli ünnepkörök heteinek jellegzetes világa, előbbi pedig a tavaszi-nyári pezsgéshez való.

MI A NAFTALIN?

A naftalint az iparban különféle festékanyagok készítéséhez, a háztartásban pedig különösen a ruhaneműk védelmében a molyok kipusztításához használták. Ma már nem, mivel tudjuk, hogy károsíthatja az egészséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!