különleges fióka

2020.05.10. 12:57

Még a madarászokat is átverte a balatoni hibrid sirály

Egy szerecsensirály és egy dankasirály fiókájaként kelt ki 2016-ban a madár a Kis-Balatonon. Később kiderült, hogy egy ritka hibridről van szó.

likebalaton.hu/Szücs Ildikó

A madár ezen a télen Madrid (Spanyolország) közelében. A jobb oldali, nagyobb termetű a hibrid, a bal oldalon dankasirály látható. (Kép forrása: BFNP/Fotó: David Fernández)

A különleges élőlényről a Természetmegőrzési Osztály zoológiai-ökológiai szakreferensét, Szinai Pétert kérdezte a likebalaton.hu.

Mikor fedezték fel ezt a hibrid sirályt?

— A szlovén kollégák figyeltek fel rá. Ptuj nevű város mellett van egy víztározó, ahol mesterséges szigeteket alakítottak ki sirályköltésre. Az ottani kollégáknak jól kiépített megfigyelőállásaik vannak, és ők adtak hírt a madárról. Ez a példány a Kis–Balatonon kelt, én gyűrűztem meg színes gyűrűvel, ami távcsővel könnyen beazonosítható. Eddig kétszer olvasták le Franciaországban, egyszer pedig egy Madrid meletti szeméttelepen. Itt télen látták, és utána nem a kelési helyére tért vissza, hanem a szlovéniai telepre.

A madár ezen a télen Madrid (Spanyolország) közelében. A jobb oldali, nagyobb termetű a hibrid, a bal oldalon dankasirály látható. (Kép forrása: BFNP/Fotó: David Fernández)

Amikor gyűrűzte, akkor már lehetett tudni, hogy hibrid?

— Nem, a fióka a szerecsensirály tollazatára utaló jegyeket viselt, így fel sem merült, hogy nem az. Érdekes, hogy az első évben a francia kollegák még szerecsennek olvasták le, majd a spanyolok már egy másik tollruhában dankasirályként azonosították. Végül a szlovén szakértők fejtették meg, hogy ez egy hibrid példány.

Ez mennyire ritka?

— Annyira, hogy ez volt az első magyarországi kelésű danka-szerencsen hibrid sirály. Azt tudni kell, hogy ebből a két fajból már sok tízezret gyűrűztek hazánkban, lehet, hogy ez a szám megközelíti a százezret is, tehát elég nagy számból volt ez az első ilyen példány. Vagyis viszonylag ritka, nálunk eddig ilyen nem volt. Külföldi leírásokban szerepelt már, de csak egyszer-kétszer fordult elő, tehát valóban nem egy gyakori eset.

Mi alapján lehet felismerni, hogy hibridről van szó?

— Mind a kettőnek a jegyeit hozza. Felnőtt tollruhában jobban hasonlít a dankához, de fiókaként inkább szerecsensirálynak gondoltuk.

Mi a különbség a két faj között?

— A szerecsensirálynak korall piros a csőre, a sapkája fekete és a nyakáig lehúzódik, a szárnya vége pedig fehér. A dankának viszont barnás-piros a csőre, a sapkája barna és nem húzódik le a nyakára, a szárnya végében pedig mindig van fekete toll.

Azt lehet-e tudni, hogy ez a madár nőstény vagy hím?

— Nem lehet megmondani, mert nincs különbség a két nem között.

A cikk folytatását a likebalaton.hu oldalon találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!