Veszélyekre figyelmeztet a katasztrófavédelem

2020.05.24. 12:00

Kerti sütés-főzés, de csak körültekintően

A korlátozások jelentős enyhítésével, no meg a jó idő beköszöntével mind többen töltik idejüket a szabadban. A piknikezők kedvenc elfoglaltsága a sütés- főzés, ennek azonban megvannak a veszélyei, erre figyelmeztet a katasztrófavédelem.

ZH

Nem mindegy, hol és milyen eljárással főzünk, de bármit is válasszunk, célszerű kézközelben tartani az oltóeszközt. Az időjárás bármikor megváltozhat, a feltámadó szél lökése messzire röpítheti a parazsat, vagy épp valami jól éghető anyagot fújhat a tűzre. Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, gondosan el kell oltani a tüzet, mert a hamu alatt még napokig képes parázslani a teljesen el nem égett tüzelő. A szabadban se hagyjuk soha felügyelet nélkül a tüzet, a parazsat, ahogy a hangulatvilágításra, a szúnyogok elűzésére használt fáklyákat és füstölőket sem. Ezek szintén képesek tüzet okozni, ezért legyünk körültekintőek a használatukkor.

A bográcsozáshoz sokan már nem tűzifát, hanem gázrózsát vagy gázzsámolyt használnak. Ezen berendezéseknél csak a hozzájuk készült gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni, ezeket megfelelő időközönként cserélni kell, az újat gázszerelvényt árusító szakboltokban szerezzük be. A legbiztonságosabb, ha szakemberre bízzuk a gázzal működő főzőkészülék beszerelését, javítását. A gázpalackos készülékhez kizárólag a gyártó által előírt nyomáscsökkentő használható, a házilagos megoldások gyakran vezettek már balesethez, tragédiához.

Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet és a parazsat sem
Fotó: Shutterstock

A használatbavétel előtt ellenőrizni kell a készüléket, hogy a csatlakozásoknál nem szivárog-e a gáz. Ennek legegyszerűbb módszere, ha a csatlakozási pontra mosogatószeres vagy szappanos vizet kenünk, mert itt buborék keletkezik a szivárgó gáztól. A nyílt láng a szivárgás ellenőrzésére balesetveszélyes, mit ahogy kerülendő a dohányzás is a palack cseréjekor. Miután befejeztük a sütés-főzést, zárjuk el a palack szelepét, ha pedig hosszabb pihenőre küldjük a készüléket, szereljük le a nyomáscsökkentőt, és a szelepnyílásra tegyük fel a biztonsági kupakot. A biztonsághoz tartozik, hogy csak hivatalos helyről szabad beszerezni gázpalackot, aminek ép a szelepe és zárófóliával van lezárva. Előfordult már, hogy ellenőrzésnél a hatóságok hamis védőfóliával, az eredetitől eltérő színnel, zsugorítással, ismétlődő sorszámmal ellátott palackokat találtak, az illegálisan töltött gázpalackok komoly veszélyt jelenthetnek a felhasználókra és környezetükre is.

Társasház erkélyén is lehet grillezni, de nem mindegy, hogy milyen módszerrel. Gázpalackról működő grillt, vagy zsámolyt társasházi erkélyen tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan. Ha az erkélyen grilleznénk, azt egy elektromos grillel tegyük. Ám mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, előtte olvassuk el a saját társasházunk házirendjét, nem tiltja-e az ilyen időtöltést.

Ezek is érdekelhetik