az olaszok szeretnének mielőbb visszatalálni az értékeikhez

2020.05.17. 07:00

Itália az idegenvezetők szemével

Az itáliai életérzést a koronavírus ugyan elhomályosította, de az olaszok szeretnének mielőbb visszatalálni az értékeikhez. Erről és még sok érdekességről beszélt a kanizsai Katona Noémi olasztanár, idegenvezető és kolléganője, Kiss Eszter, aki most Firenzében él.

Benedek Bálint

Kiss Eszter szegedi idegenvezető a Facebookon állandó helyzetjelentést adott a kialakult helyzetről

- Ciao, Italia! Már ez a köszöntés is vidámságot áraszt, napsütés, azúrkék ég, a tenger, kitűnő kávé, mennyei pizza, dolce vita, ez jut eszünkbe Olaszországról – fogalmazott Katona Noémi. -A járvány azonban elhomályosította ezt a képet, hosszú hetek óta az olaszországi dráma vezető hír a világsajtóban. Maszkokról, nyitási szakaszokról és karanténról szólnak a tudósítások. Ez utóbbi kifejezés, a karantén, olasz, pontosabban velencei eredetű, a 14. században a pestis sújtotta területekről érkező hajókat negyven napig – quaranta giorni – nem engedték kikötni Velencében, a tengeren kellett várakozniuk. Felvetődhet a kérdés, hogy miért pont negyven napig. A pontos válasz nem ismeretes, viszont Hippokratész szerint ennyi időre van szükség ahhoz, hogy egy súlyos betegség elérkezzen a fordulópontjához, de az is feltételezhető, hogy Jézus pusztában eltöltött negyven napjára emlékeztek. Az arcmaszk is köthető Velencéhez, a pestisdoktorok viselték a madárcsőrre emlékeztető hosszú orrot, amibe többféle gyógynövényt: kakukkfüvet, levendulát, mentalevelet, szegfűszeget, fokhagymát, szárított virágokat tettek. A növényeken kívül sokszor ecetbe áztatott szivacs és kámfor is került a csőrbe, amely légzőkészülékként működött, de nem a fertőzéstől védett, hanem a rossz szagok távol tartására szolgált.

Katona Noémi idegenvezető, olasztanár szerint Itália az évszázadok során már átélt hasonló katasztrófákat, talán hamarosan véget ér a koronavírus is

Katona Noémi hozzátette: ezenkívül az olasz mindennapok állandó szereplőjévé vált egy sok-sok rubrikát tartalmazó igazolás arról, hogy milyen jogon tartózkodik valaki az utcán. Tehát csak ezzel az internetről kinyomtatható, személyre szólóan kitöltött dokumentummal lehetett és lehet kilépni a lakásból. Május 4-én ért Itália a nyitás második szakaszába, amelynek lényege, hogy a szigorú karantén után enyhítettek a korlátozásokon, több millióan indultak munkába, lehet sétálni, sportolni, el lehet hagyni a közvetlen lakókörnyezetet, a csoportosulás azonban még mindig tiltott, és a tartományon kívüli mozgás sem engedélyezett. Egy római tehát nem ugorhat le egy pizzára és egy jó kávéra Nápolyba. Apropó kávé, az 1800-as évek közepétől élő szokás Nápolyban a caffé sospeso, ami „függőben lévő” kávét jelent, vagyis nem fogyasztja el az, aki kifizeti, hanem később egy betérő rászoruló kérheti, s felszolgálják neki. A híres és népszerű Caffé Gambrinusban, ahonnan a szokás ered, egy nagy kávéskannában gyűjtik az előre kifizetett kávék blokkjait, ezek állnak a szegényebb sorsú emberek rendelkezésére egy kávé elfogyasztására. Ez a szokás Itáliában olyannyira elterjedt, hogy december 10-e a „caffé sospeso napja”.

Kiss Eszter szegedi idegenvezető a Facebookon állandó helyzetjelentést adott a kialakult helyzetről

Arról, hogy miként élték meg az olaszok az első, illetve második védekezési szakaszt, Kiss Eszter Firenzében élő szegedi idegenvezető beszélt, aki naponta írt a helyzetről a „Hello Itt Firenze” elnevezésű Facebook-csatornáján.

- Toscanában az emberek a kijárási tilalom idején többnyire betartották a korlátozásokat -írta az idegenvezető. – Itt is voltak olyanok, akik büntetést kaptak. Egy idő után fel is emelték a büntetés öszszegét, vagyis 700–4000 euró között kellett fizetnie annak, aki jogtalanul mozdult ki a lakásából vagy végzett illegális tevékenységet. A távolságot, úgy láttam, nagyrészt betartották az itt élők. A koronavírus kirobbanásakor Magyarországon kezdődő felvásárlási láz az olaszoknál elmaradt. A boltok ellátottságára nem volt panasz. Persze esetleg néhány termékből nem volt olyan nagy választék, mint szokott, vagy egy-két megszokott termék hiányzott és még hiányzik. Esetemben a sütőpapír volt ilyen, amit hetekig nem találtam. A szokásosan vásárolt tönkölybúzaliszt is hetek óta hiányzik abból a boltból, ahol szoktam venni, az alkoholmentes sör nemrégen érkezett a járvány kitörése óta először. Két termék viszont akkor is a polcokon maradt, ha minden más elfogyott. Ez pedig a hawaii pizza, vagyis az ananászos (Olaszországban ilyet nem ismernek, és nem is szeretik, nem is készítik), illetve a penne liscia, ami a penne tésztának az a változata, amelyen nincsenek kis barázdák, így nem ragad meg rajta a szósz. Na, ezt a kettőt bárhol, bármikor meg lehetett találni, mert senki nem vette. Az olaszoknak a gasztronómiában kőkemény elveik vannak.

Firenze csodálatos épületei egyelőre csak fényképekről láthatók, a turistáknak még várniuk kell

Kiss Eszter elmondta: május 4-e után a családok végre együtt is kimehettek a parkokba sétálni, biciklizni. Tömegek viszont nem vonultak, mert ezután is sokan inkább otthon maradtak elővigyázatosságból, de nem voltak teljesen néptelenek az utcák. Sőt, sokan dolgozni is kezdtek, így kialakult egyfajta forgalom is. De korántsem olyan, mint a járvány előtt, talán ennek is köszönhető, hogy a levegő minősége Firenzében nagyon sokat javult. Az iskolák nyitásával kapcsolatban viszont még várhatók problémák, hiszen egyelőre nem tudni, miként változnak a gyerekekre vonatkozó távolságtartó és higiéniás rendelkezések. Ez érzékeny téma, és a szülők nagy része csalódott volt a miniszterelnöki bejelentés után, hiszen csak újságírói kérdésre adott válaszból derült ki, hogy ebben a tanévben már nem lesz iskola. Illetve a családoknak nehéz lesz megoldani a gyerekek elhelyezését, ha a szülők valójában munkába állnak. Ez a kérdés még sok egyéb más problémát vet fel, de valószínűleg szeptember előtt nem kapnak rá választ az olaszok.

- Idegenvezetőként sem volt könnyű az elmúlt időszak – vélekedett Kiss Eszter. – A tavaszi foglalásokat mind lemondták a vendégeim, illetve legtöbben átszervezték későbbi időpontra, hiszen szeretnének jönni, de majd csak akkor, ha elmúlik a veszélyhelyzet. A turizmus az a szektor, amely a legtöbbet szenvedett és szenvedni fog a válság miatt, hiszen emberek, és nem tárgyak mozgásán alapul. A karantén idején sokat dolgoztam az online világban. Útjára bocsátottam egy háromrészes, ingyenes előadás-sorozatot, amelyben olyan témákról meséltem Facebook-oldalam követőinek, amelyek Firenzével, Toscanával kapcsolatosak, így próbáltam kárpótolni azokat, akik nem tudtak elutazni ebben az időszakban. Ezenkívül a járvány kezdetétől mint „tudósító ” írtam, tájékoztattam, fordítottam a legfrissebb híreket.

A toszkán táj szépsége szintén megbabonázza az utazókat

Az itteni kulturális minisztérium említette, hogy a belföldi nyaralásra fogja ösztönözni az olaszokat akár anyagi támogatással is, de hogy a valóságban ez miként képzelhető el, arról még nincs konkrét információ. Most a határok minden korlátozás nélküli megnyitásának kérdése foglalkoztat mindenkit, vagy legalábbis az Olaszországot szerető külföldieket. Pontos időpont nehezen adható, hiszen ahhoz tudni kellene, miként változik a jövőben a fertőzések száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!