2020.02.22. 08:00
Hagyományos recepteket vár Hévíz önkormányzata
Hagyományos zalai recepteket vár a város önkormányzata és művészeti folyóirata egy hamarosan megjelenő gasztrotörténeti könyvhöz.
Magyaros fogásokat régen és ma is tanulnak a határközeli településen lakók. Biserka Spoljaric nagymamájától tanulta a rántotthús készítését, magyar barátnőjétől pedig a tejfölös csirke receptjét. Fotó: Gulyás Regina Olimpia/ vaol.hu
A pályázat címe egyben a Hévíz folyóirat gasztrorovatát is jelöli: a Hajószakács az egyik legnépszerűbb része az országosan ismert művészeti lapnak, amely gasztronómiai és gasztrotörténeti esszéket is közöl. Idén karácsonyra könyv jelenik meg a CSER Kiadó gondozásában a 2012 óta közreadott írások legjavából válogatva, s a kötetben zalai receptek is helyet kapnak majd.
Főként hévíziektől és környékbeliektől várják a hagyományos ételek leírását, s ahogyan a felhívás szövege is orientál, ezúttal nem újításokra, például bulguros somlói galuskára, kagylós hamburgerre vagy ananászos bécsi szeletre számítanak.
A receptek legjobbjai megjelennek a Hévízi Hajószakács című kötetben, a beküldő nevének, lakóhelyének feltüntetésével, a „szerzőtársak” pedig jutalmul egy-egy példányt kapnak a könyvből s mellé az önkormányzat ajándékait: hévízi fotókönyvet, a város borát és logózott, kézműves bonbont.
Az ételleírásokat e-mailben várják a hevizfolyoirat@gmail.com címre. Aki kedvet érez hozzá, augusztus 1-jéig küldhet be receptet a hévízi felhívásra.