Elfeledett receptek

2019.11.18. 17:30

Először szervezetek süteménymustrát Murakeresztúron

Sajtos perec, szezámmagos rudacska, epres-citromos szelet és meggyes hópihe­torta. Az első alkalommal meghirdetett süteménysütő versenyen a nagymamák házias tésztái éppúgy megjelentek, mint a modern édességek.

Benedek Bálint

Munkában a zsűri: Tímár Ágnes (balról), Mikó Imréné és Bordás Józsefné

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A verseny hírére szinte egy emberként mozdult meg a település, 27 édes és sós finomsággal neveztek a falubeliek. Sőt, a vendéglátó művelődési ház felhívására még Borsfáról, Fityeházról és Tótszerdahelyről is jelentkeztek. A szervező Közművelődési Egyesület Murakeresztúr vezetője, Kovácsné Deák Erzsébet örült annak, hogy még ebben a rohanó világban is fontos az embereknek, hogy házi finomságokkal lepjék meg szeretteiket, szűkebb közösségüket.

Munkában a zsűri: Tímár Ágnes (balról), Mikó Imréné és Bordás Józsefné
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A viadalon két cukrász és egy külsős tag értékelte a süteményeket – folytatta a szervező. – A legjobbak értékes nyereményekkel gazdagodnak, ami ennél is fontosabb, hogy az összegyűjtött értékes receptekből idővel egy kis kiadványt készítenénk. Ehhez persze szeretnénk folytatni a versenyt, s talán a jövőben még több településről jelentkeznek, hogy a nagymamák féltve őrzött titkait, a házi sütemények praktikáit megmutassák.

A zsűri tagjai – Tímár Ágnes és Mikó Imréné cukrászok, valamint Bordás Józsefné, a murakeresztúri iskola szülői munkaközösségének elnöke – a küllemet, az ízeket és az összhatást pontozták.

A murakeresztúri Pókecz Kovács Istvánné, Selek Mártonné és Tulezi Pálné számára nem okoz gondot a süteménysütés. A nyugdíjas hölgyek elmondták: korábban maguk között vagy a munkahelyükön cserélgették a recepteket, ma pedig a fiatalok gyakran az interneten keresnek újfajta tésztákat. Felidézték: régebben a falvakban az egyszerűségre törekedtek, hiszen általában csak liszt, burgonya, kukorica és tojás volt az alapanyag, ahol volt tehén, ott még tej, túró, tejföl. Ezért a bonyolult, összetett édességek helyett a rétesek, a kevert sütemények, a pogácsák, az almával, meggyel és túróval töltött piték tartoztak a kedvencek közé. Sokan a palacsintákat variálták, így például a serpenyőben kisütöttet rétegezve megtöltötték, majd tejföllel leöntve sütőbe rakták.

A verseny eredményei a következők. Sós: 1. Tulezi Pálné, 2. Plánder Istvánné, 3. Pannai Istvánné. Különdíj: Rulek Józsefné (mindannyian murakeresztúriak). Édes: 1. Andrasek Vera, 2. Somogyi Lászlóné, 3. Kovács Jánosné (szintén murakeresztúriak). Különdíjak: Rádi Sára, Selek Mártonné, Somogyi Kitti (Murakeresztúr), Szalai Xénia (Borsfa).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!