életmód

2019.10.21. 17:30

Manninger Beáta: Egészséges étrenddel garantálható a fogyás!

Megeszem ezt a csokit, sütit, hamburgert, majd holnap lefutom, lemozgom… Ismerős mondatok? Sokszor elhangzik e kijelentés. De aztán ez a legtöbb esetben mégsem így történik. Erről is beszélt Manninger Beáta táplálkozási tanácsadó keszthelyi előadásán a Balaton Színházban, mely a táplálkozásról és a mozgásról szólt.

Keszey Ágnes

Manninger Beáta táplálkozási tanácsadó Fotó: ZH Archívum

A táplálkozás kiemelt jelentőségű a fogyásban és az egészség megteremtésében, de a mozgás is fontos – részletezte Manninger Beáta

Milliónyi diétás, fogyókúrás módszerről, táplálkozási irányzatról olvashatunk, hallhatunk, hozzájuthatunk az ezekbe beilleszthető alapanyagokhoz, s rengeteg edzőterem, mozgáslehetőség elérhető mindenki számára. Manninger Beáta elöljáróban leszögezte: mindezek ellenére rengeteg az elhízott ember. És ez nem pusztán esztétikai kérdés.

– Már 10-15 plusz kilogramm megléte esetén is egy-két éven belül jelentkeznek az első problémák. Magas vérnyomás, inzulinrezisztencia, metabolikus szindróma, diabétesz – sorolta a veszélyeket Manninger Beáta. Tapasztalata szerint a súlyfelesleggel küzdők nem szeretnek mozogni, mert nem esik nekik jól. Ezért, valamint a szervezet egésze, kiemelten a szív és az ízületek megóvása miatt ő 30–40 kilónyi, vagy ennél nagyobb súlyfeleslegnél a megerőltető mozgást kezdetben nem szokta javasolni, inkább az étkezés megváltoztatását tanácsolja. Az ideális testsúly kialakításáról és megtartásáról azt vallja: ebben 80 százalék az étkezés és 20 százalék a sport szerepe.

Manninger Beáta táplálkozási tanácsadó Fotó: ZH Archívum

– A sport a keringésben, zsírégetésben, általános állapoton segít, javítja a terhelhetőséget. Sokkal szebben fogy a mozgástól az ember – emelte ki, majd kitért a másik tényező elemzésére.

– Nagyon nehéz az emberek étkezési szokásait, az alapanyagokat megváltoztatni. De le kell cserélni bizonyos alapanyagokat és tápanyagban gazdag étkezést kell megvalósítani. Be kell vinni sok jó szénhidrátot, jó fehérjét és jó zsírokat.

Az általa összeállított étrendben nem szerepelnek fehér, – teljes kiőrlésű-, és durumlisztből készült ételek. Javaslata szerint jó szénhidrátot édesburgonya, köles, lencse, cékla elfogyasztásával vihetünk be a szervezetünkbe, jó zsírt avokádóból, fehérjét halak fogyasztásával, s ötletként említette a szokásos köretek helyett rizstészta és üvegtészta étrendbe illesztését. A zöldségek és piros gyümölcsök – ezek fruktóztartalma alacsony – az áfonya és a friss ananász fogyasztását is tanácsolja.

– Az az ideális, amikor valaki felesleges, szemmel látható zsírpárnák nélkül éli az életét, de azért mégis van valami zsírral fedettség a testen, de az esztétikailag nem zavaró és nem okoz problémát – összegezte a táplálkozási tanácsadó. Természetesen az optimális testsúly függ kortól, nemtől, magasságtól is, így csak egyénileg lehet meghatározni.

S hogy miért is nem mozogjuk le az említett hamburgert? A táplálkozási tanácsadó példaként elmondta: egy hamburger, sült krumpli, kóla menü 1500–1600 kalória bevitelét jelenti, ezt legalább két óra edzéssel égeti el a szervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!