Módszerek

2019.07.28. 07:00

Gyomirtás házilagos szerekkel

A gyomnövények bárhol, bármilyen környezetben előjönnek, ám leginkább egy ápolt kertben szembetűnőek. Irtásukhoz házi „recepteket” gyűjtöttünk össze.

Arany Gábor

A gazok, gyomok előbukkanása állandó feladatot ad a kertek gazdáinak. A legápoltabb kertben is megjelennek, kiirtani őket kapával, ásóval sem egyszerű, ezért – ha más módszer nem működik – célszerű vegyszerrel próbálkozni: érdemes házi készítésű elegyet alkalmazni. Ecet szinte minden háztartásban megtalálható. Nem muszáj fehér ecetet használni a szer elkészítéséhez, bármilyennel létrehozható. A savasságra figyelni kell, hiszen minél erősebb, annál nagyobb hatásfokkal irtja ki a kéretlen növényeket. Egy liter ecetbe öntsünk 75 grammnyi sót, egy pici szappant vagy környezetkímélő mosogatószert, keverjük össze, öntsük kézi permetezőflakonba, és lehet fújni a gyomra. Egy másik variáció szerint az ecethez citromlevet kell önteni, majd ezt az elegyet fújni a növényre. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy az ecet nemcsak a gyom-, hanem a dísznövényeket is elpusztítja, továbbá a baktériumokat és a penészgombákat is – azaz a „jó” mikroorganizmusokat is kiiktatja. Így tehát ne permetezzük oda, ahova később virágot, fűszernövényt ültetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!