Lehet művészet a rendrakás?

2019.06.29. 17:00

Leckék rendrakásból japán precizitással – Marie Kondo könyveiből több millió kelt el világszerte

A rendrakást meg kell tanulni, ez a képesség nem születik velünk, vallja Marie Kondo, a rendteremtés japán művésze, aki szakterületének tapasztalatait már számos könyvben megosztotta milliókkal. Írásai 40 nyelven jelentek meg.

Szabó Judit

gy néz ki egy rendezett fiók. Megfelelő hajtogatással érhetjük el az eredményt Fotó: Shutterstock

Az 1984-ben Tokióban született Marie Kondo hivatásszerűen foglalkozik rendrakással: tanfolyamokat tart a nevét viselő módszerről, és házhoz megy, hogy segítsen a tárgyak káoszában elveszett embereknek rendet teremteni otthonukban s egyben a lelkükben is. Filozófiája szerint ugyanis ha rendet teszünk magunk körül – amit egyébként szerinte egyszer kell nagy levegőt véve és hatalmas selejtezéssel megtenni, utána a rend fenntartása már megy magától –, akkor az életünk is pozitív fordulatot vesz, hiszen a rendrakás tulajdonképpen csak eszköz ahhoz, hogy az ember úgy éljen, ahogy szeretne.

Marie Kondo módszere radikális. Elő kell venni és kézbe venni az összes létező tárgyat az otthonunkban a ruháktól a konyhai eszközökön át a könyvekig, és feltenni a kérdést minden egyes tárggyal kapcsolatban: örömet szerez ez nekem? Ha igen, meg kell tartani, ha nem, meg kell válni tőle. Fontos szerinte, hogy a kérdést akkor tegyük fel, amikor az adott tárgyat a helyéről (ha van olyan) elmozdítjuk és megérintjük. Ha ilyenkor izgalmat, örömet érzünk, az egyértelmű jele annak, hogy szükségünk van rá.

gy néz ki egy rendezett fiók. Megfelelő hajtogatással érhetjük el az eredményt Fotó: Shutterstock

A Rend a lelke mindennek című könyvében leírja, hogy a ruhákkal kell kezdeni a selejtezést, és mivel általában túl sok ruhánk van, kategóriánként átnézni. Először a felsőket, aztán a nadrágokat és szoknyákat, s így tovább. A ruháktól a legkönnyebb ugyanis megválni, így azokkal begyakorolhatjuk a módszert. Szokták mondani, hogy amit két éve nem vettünk fel, azt nyugodtan kidobhatjuk, de a japán szakember szerint ez nem így van. Ő azt javasolja, hogy csak annak alapján döntsünk, hogy örömet szerez-e az adott darab. „Mackósítani” ruhákat tilos, mert a kupac, s így a rendetlenség csak nőni fog, ha a „még jó lesz valamire” elvet követjük.

Ha kész a válogatás, szépen vissza kell pakolni, s ehhez meg kell tanulni rendesen hajtogatni. Nem egymás tetejére halmozva a darabokat kell megtölteni a fiókokat, hanem ahogy a képen látható, téglalapra hajtogatva, egymás mögé sorakoztatva, így egy pillantással átlátjuk, hogy mi mindenünk van.

Marie Kondo könyvespolcán körülbelül 30 kötet található összesen, ami hihetetlennek tűnik, de ő a könyvek selejtezésében sem ismer irgalmat. Úgy véli: nagyon kevés esély van arra, hogy egy könyvet még egyszer elolvas valaki, azt pedig, amit nem olvasott el akkor, amikor hozzájutott, szintén nem fogja, vagy ha mégis, megszerezheti újból.

Így végighaladva a lakáson, majd mindennek pontos helyet kijelölve fél év alatt rendet tehetünk az otthonunkban – s a fejünkben is. Ez a fél év egy kőkemény önismereti munkával is felér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!