Előadás

2019.05.17. 16:00

Virtuális Csillagászati Klub: Kiderül, mikor és miért akkor van húsvét

A Vega Csillagászati Egyesület egyik legfőbb feladata a csillagászati ismeretterjesztés. A vetített képes előadások és a járdacsillagászati távcsöves bemutatók mellett ennek fontos színtere ma már az internet is, Virtuális Csillagászati Klub keretében.

Varga Andor

A következő ilyen előadást május 20-án (jövő hétfő), 20 órai kezdettel tartja dr. Csizmadia Szilárd, a Vega elnöke. A zalaegerszegi születésű, sok éve Berlinben élő és dolgozó profi csillagász témája: Mikor van húsvét? Az előadás díjmentesen elérhető a galileowebcast.hu oldalon, illetve a Facebookon is, a Galileo Webcast oldalán. Utóbbi webhelyen később, a rögzített adás is megtekinthető lesz – tudtuk meg Bánfalvi Péter amatőr csillagásztól, a Vega tagjától.

Az előadás apropója, hogy idén sokan csodálkoztak a húsvét késői időpontján. Ennek kapcsán kiderült, hogy még a szakemberek közül is kevesen tudják, mikor van húsvét, avagy mikor, ki és hogyan határozta meg az ünnep időpontját. (Ráadásul még olyan kérdés is felmerül, hogy melyik húsvétról van szó…)

A közvélekedés szerint egyébként a húsvétszámítási rendszerünk a 325-ben lezajlott nikaiai zsinattól származik. Az előadás kitér rá, hogy ez a tanácskozás mit határozott el, és ebből mi maradt fenn máig. Ennek kapcsán kiderül, hogy a számítás módja inkább származtatható 1583-ból.

Hogy mi történt akkor? Hétfőn, a Virtuális Csillagászati Klubban megtudhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!