Egészséges életmód

2019.04.06. 15:30

Miért kerüljük el jó messzire a pálmaolajat? – A szakértő válaszol

Manapság sok élelmiszer összetevői között felfedezhető a pálmaolaj. Kánya-Molnár Eszter biológus-természetgyógyász szerint az adalékanyaggal készült termékeket érdemes kerülni.

Benedek Bálint

Szüretkor benne van, később elvész a karotinoid Fotó: Shutterstock

Szervezetünk számára a zsírok, olajok fogyasztása elengedhetetlen, fontos szerepet játszanak többek közt sejtjeink felépítésében, anyagcseréjében egyaránt. Testünk egy tökéletesen működő rendszer, amely képes átalakítani speciális zsírokat, ha a táplálékkal megkapja a megfelelő nyer­sanyagokat. Az elfogyasztott zsírok mennyisége, minősége és aránya nagyban befolyásolja szervezetünk egészségi állapotát. Így nem mindegy, hogy milyen formában juttatjuk be szervezetünkbe az egyes tápanyagokat, így a zsírokat, olajokat is.

Kánya-Molnár Eszter Fotó: a szerző

– A pálmaolaj, az olajpálma (Elaeis guineensis) növény húsos gyümölcshéjából sajtolt növényi zsiradék, ami nem azonos a pálmamagolajjal, melyet a növény magjából nyernek – mondta Kánya-Molnár Eszter. – A pálmaolaj szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, ezért pálmazsírnak is nevezik. A nyers pálmaolaj jelentős karotinoid tartalma révén vörös színű. Ám Európában a pálmaolajat mégis finomított (kifehérítve, szagtalanítva, íztelenítve) formában árusítják. Az eljárás során a legtöbb karotinoid és az olaj E-vitamin-tartalmának egy része is elvész a termékből, számos egyéb hasznos tápanyaggal együtt. Az élelmiszer- és feldolgozóipar a növényi olajokat kedvezőbb élettani hatásuk miatt szívesen használta. A hidrogénezésnek köszönhetően az ételek tovább eltarthatók és hőkezelhetőbbé válnak a felhasználás során. Azonban mára kiderült, hogy e speciális technológia során transzzsírok szabadulhatnak fel, melyek károsak az emberi szervezetre. A modern feldolgozói eljárások átalakítják a természetes zsírok molekula szerkezetét.

Hozzátette: a transzzsírokat, a hidrogénezett növényi olajokat, nehéz kiváltani, hiszen a legtöbb növényi eredetű olaj nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírokat. Az élelmiszeripar számára az alternatívát a pálmazsír jelenti, mely a világpiacon a legolcsóbb növényi olajok egyike.

A pálmaolaj kedvező fizikai tulajdonságait a magas telítettzsírsav-tartalma adja, ez viszont a transzzsírokhoz hasonló negatív egészségügyi hatásokkal bír. A pálmazsír egyik fő összetevőjét, a palmitinsavat (44 százalékos arányban van jelen) a WHO krónikus betegségekkel foglalkozó tanulmánya a transzzsírsavakhoz hasonlóan a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságát növelő tényezőként tartja számon.

Szüretkor benne van, később elvész a karotinoid Fotó: Shutterstock

– A pálmazsír sokoldalúan felhasználható – folytatta. – Adalékanyagként, stabilizátorként élelmiszerekben, főleg készételekben fordul elő. Alapja a margarinoknak és mindenféle növényi zsiradékkal készült terméknek, így többek közt a csokoládék, öntetek, tészták, s különböző húskészítmények is tartalmazzák.

A rengeteg feldolgozott élelmiszeren túl ott van a testápolási termékekben, mint a különféle szappanok, vagy samponok, de a háztartási tisztítószerekben is megtalálható. A finomított pálmaolaj az egészségre káros hatásokat fejthet ki, így fogyasztását kerüljük vagy csökkentsük.

A szakember szerint a folyamatosan „dolgozó” sejtjeink építenek, lebontanak és elvégzik a méregtelenítést is. Működésüket segíthetjük napi ritmusunk, mozgásunk, étkezési szokásaink átalakításával is. A kész termékek helyett, lehetőség szerint készítsük el frissen ételeinket, és fogyasszunk hidegen sajtolt olajokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!