javasolt várni a metszéssel

2019.03.17. 08:00

Biokertész: Barackvirág hullik a boroskancsóba

Tapasztalt gyümölcsész ismerősöm a metszés időzítéssel kapcsolatban azt mondta, a metszéssel jobb megvárni, míg megmutatkozik a rügyek minősége, esetleg látszik, melyiket károsította a fagy.

Fincza Zsuzsa

A som és az aranyvessző jó szomszédok, kora tavasszal az első között borulnak virágba

Fotó: Fincza Zsuzsa

A kertbarát kör rendezvényén Norsics Feri, aki pedig rendre arany minősítést ér el a boraival, az édesapját idézve azt mondta: „akkor kell megmetszeni a szőlőt, amikor a barackvirág szirma belehullik a boroskancsóba”. Na ugye!

A természet éled, a sombokrok még javában pompáznak, de már ott virít mellettük az aranyvessző. Az előbbi metszése nem okoz túl sok gondot, a tavaszi ritkítással kedvünkre alakíthatunk belőle egy szemrevaló kis bokrot. Sövénynek és térelválasztónak is kiváló, tél végén a sárga virága, ősszel a szép színes levele és az ehető bordó termése dekorálja a telkünket. Az aranyvessző (legtöbben aranyesőként ismerik) sem tartozik a bonyolult gondozású cserjék közé, a metszésével várjuk meg, amíg elhullajtja a szirmait. A dús virágzás feltétele, hogy sok egyéves vessző legyen a bokron, s ezt a tavaszi metszéssel érhetjük el.

A bokorsorban mellettük pózoló, a bangiták nemzetségébe tartozó labdarózsa is az egyszerűen nevelhető fácskák közé tartozik, néha, lehetőleg rügyfakadás előtt, ritkítsuk meg az összekuszálódott ágrendszerét. A sort záró japánbirs, a tavasszal virágba boruló cserje csak a madarakkal ápol jó viszonyt, apró, szamurájkardnak beillő töviseivel rendre vérét veszi az ágai között hadonászó kertésznek. Őkelmét is virágzás után, április végén, május elején metsszük, ezzel ösztönözve az új hajtások képzésére – a következő évi virágok az újonnan hozott hajtásokon nőnek majd. Ha szükséges, megfelelő vértezetben ilyenkor veselkedjünk neki az ifjításnak is, az elöregedett vagy nagyon elburjánzott ágrendszer egy részét távolítsuk el.

A som és az aranyvessző jó szomszédok, kora tavasszal az első között borulnak virágba Fotó: Fincza Zsuzsa

A fenti cserjékkel együtt élő örökzöld japán lonc izgága kúszónövény, képes 4-5 méterre felkapaszkodni – talajtakarónak is alkalmas, de befuttathatók vele kerítések, pergolák. Kevés gondozást igényel, de nem hagyható magára, mert képes befonni és megfojtani a mellette álló bokortársakat.

A feketeberkenyét ne túl erősen, de évente metsszük, a ritkább és erős beavatkozásra intenzív gyökérsarjképződéssel reagál, ami a bokor besűrűsödéséhez vezethet. A termés 70 százalékát a 3-5 éves ágakon hozza, a 7-8 éves ágakat célszerű leváltani.

A gojibokor viszont gyorsan nekidurálja magát, már első évben erős támrendszert állítsunk melléje. Idős korában hajlamos tő- és gyökérsarjak képzésére.

Tavasszal a tolongó vesszőket tőből, vagy rövid csonkot hagyva vágjuk ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában