Biokertész

2019.02.02. 09:00

Téli depresszió? Reszelt avokádómaggal védekezhet ellene

Az avokádóról szóló írásunkra reagálva egyik kedves olvasónk a gyümölcs jókora magjára hívta fel a figyelmünket, mondván, az a húsánál is értékesebb.

Fincza Zsuzsa

A tálkában a megszáradt, a kistányéron a frissen reszelt avokádómag (először fehér, de besárgul). Megszáradt héját morzsoljuk a reszelék közé. Jobbra a gyökereztetés

Fotó: Fincza Zsuzsa

A világért se dobjuk el, használjuk fel – javasolta. Tegyünk úgy! Valóban oktalanság lenne elpazarolni, a szakemberek, amikor az avokádó húsát a „szuperfoodok”, a legértékesebb élelmek közé sorolják, rögtön hozzáteszik, hogy a magja is egészen különleges értékkel bír. Az íze az ismert magokéhoz hasonlít, ételbe keverve az avokádóra is emlékeztet, akárcsak a belbecse, hiszen aminosavakban és antioxidánsokban gazdag, fiatalító hatású, izomregeneráló erejű. Magas a kalcium-, a kálium- és a magnéziumtartalma, amivel hozzájárul izomzatunk, csontozatunk egészségének, erősségének meg­tartásához.

Az amúgy bölcs anyatermészet az avokádó aminosavkészletének 70 százalékát a magba zsúfolta bele, a belőle nyerhető olaj csökkenti a koleszterinszintet, s hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Még a zabnál is gazdagabb oldódó élelmi rostokban, így képes megregulázni a rakoncátlankodó gyomor- és bélrendszer működését. Dúskál a fenolos anyagban, amelyek KO-val gyűrik le a vírusokat és a baktériumokat, segítik megelőzni a fertőzéseket és a gyomor­fekélyt, csillapítják a hasmenést.

Gyulladáscsökkentő ereje mérsékli az izom- és az ízületi fájdalmakat, magas glutátion-koncentrációjával ki­váló természetes kiegészítője az asztmások terápiájának. A magban rejtőzködő egészséges zsírok és rostok képesek felturbózni a tél végére megcsappant energiakészletünket, csökkentik a depressziót és a szorongást, s akárcsak a gyümölcs húsa, még a fogyásban is segítenek. Az avokádómag nem mellesleg erősíti az immunrendszerünket, magas antioxidáns-raktárkészlete lassítja a sejtek feltartóztathatatlannak tartott öregedését, szaporítja a bőrben a kollagént. Hatóanyagai táplálják a hajat, és képesek megakadályozni a korpásodást. Bátran belekeverhetjük az arcpakolásunkba – a szépészeti ipar is előszeretettel használja a bőrtápláló krémekben.

Ha eltávolítjuk a mag vékony, barna héját, homogén szerkezetével tojás alakú kavicsnak látszik, de annál engedékenyebb anyagú. De nehogy elkezdjük rágicsálni! Nem igazán tetszett a javaslat, hogy robotgéppel őröljem porrá, de felesleges is, hiszen könnyen le lehet reszelni, megszárítani és porrá morzsolni. Így már rá lehet szórni salátákra, belekeverhetjük köretekbe, ragufélék szaftjába, szórhatunk egy keveset akár a sütemények lisztjébe is.

A tálkában a megszáradt, a kistányéron a frissen reszelt avokádómag (először fehér, de besárgul). Megszáradt héját morzsoljuk a reszelék közé. Jobbra a gyökereztetés Fotó: Fincza Zsuzsa

Még jobb ötlet: négy almából, két hámozott citromból, egy hámozott banánból, egy kis csokor petrezselyemzöldből, pár levél spenótból, egy kisebb ujjnyi gyömbérből s egy lereszelt avokádómagból készítsünk turmixot. Amúgy a lereszelt avokádómagot turmixba, smoothie-ba, zöldség- vagy gyümölcslébe beleszórhatjuk, gazdagíthatjuk vele a reggeli müzlit is. A mag elég gyorsan beszárad, de a szárazon tartott reszelék sokáig eláll.

A maghéjból préselt olaj fontos, antivirális és daganatok növekedését gátló anyagokban dőzsöl, a visszamaradt viasz pedig kozmetikumokban hasznosítható.

Amúgy az is adja magát, ha van egy élettől duzzadó magunk, hát neveljünk belőle különleges szobanövényt. Szúrjunk a magba körben 3-4 fogpiszkálót és tegyük egy pohár vízbe úgy, hogy a fogpiszkálók a pohár pereménél tartsák a magot, aminek a lapos fele legyen a vízben, a hegyesebb a víz felett. Rakjuk a poharat napos helyre, néhány hét múlva a vízben megjelenik a gyökérzet, felül pedig a zsenge hajtás. Jó vízelvezetésű földbe ültessük, a cserép alján legyen nyílás, hogy eltávozhasson a felesleges víz. A földje legyen folyamatosan nyirkos, a túl­öntözést kerüljük. Jó időben kivihetjük a szabadba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!