Aranyszínű orvosság

2019.02.03. 07:00

Nem kell gyógyszer: kúráljuk magunkat mézzel

Sokan patikába sietnek, ha egészségük kisebb-nagyobb reparációra szorul, pedig találni hatásos házi szereket.

Arany Gábor

A méz erős fertőtlenítő hatású, ezért ajánlott kanálnyit üres gyomorra enni

Fotó: Shutterstock

A teák, fűszerek mellett a legismertebb „gyógyító szer” a méz, Éder Katalin egerszegi dietetikus segített sorba szedni, hogy mi mindenre hatásos az édes, folyékony arany.

A méz kiváló antioxidáns, rendszeres fogyasztása megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól. A mézben lévő kalciumot könnyen felszívja az agy, ami kedvező hatással van a működésére. A méz erősen fertőtlenítő hatású, ezért ajánlott kanálnyit üres gyomorra enni. Ez segít megakadályozni az emésztőrendszeri betegségeket, ráadásul a méz begyógyítja az apró sebeket a nyálkahártyán. A méz segít lenyugtatni az idegeket és enyhíti a fáradtságot, a benne található szőlőcukor gyorsan felszívódik a vérben, pótolja az energiát. Mivel a mézben egyáltalán nincs koleszterin, sőt az alkotóelemei és a benne lévő vitaminok hozzájárulnak a koleszterinszint csökkenéséhez.

Éder Katalin: A legismertebb édes „gyógyító szer” Fotó: a szerző

 

Röviden a legismertebb mézfajtákról. A krémes repceméz lúgos, csökkenti a gyomorsavtúltengést, erősíti az immunrendszert, kiváló gyógyszer mandulagyulladás esetén. A napraforgóméz vizelethajtó, lázcsillapító, immunerősítő, és jótékonyan hat a belekre, szívre, vesére, tüdőre. A mézontófű méze kiválóan gyógyítja az égett bőrt, ajánlott szív és érrendszeri betegségek esetén, valamint javasolt a vér koleszterinszintjének csökkentésére, bőrápoló hatású. A hársméz közismerten gyógyhatású, csökkenti a köhögést, a hörghurutos panaszokat, enyhíti az idegességet, az álmatlanságot, jó görcsoldószer.

A méz erős fertőtlenítő hatású, ezért ajánlott kanálnyit üres gyomorra enni Fotó: Shutterstock

A legerősebb gyulladáscsökkentő hatással a hársméz rendelkezik, hatásos reuma esetén is, kolin tartalmának köszönhetően gátolja a zsírlerakodást és az érelmeszesedést. Az akácméz fertőtlenítő és köhögéscsillapító hatású. Akárcsak az akácvirágból készült tea, az akácméz is ajánlott a gyomorsav-túltermelés miatti emésztési zavarok enyhítésére. A fenyőméz nehéz fizikai munkát végzőknek, ásványianyag-hiányban szenvedőknek ajánlott.

Fontos, a méz értékes enzimjei 40 Celsius-fok fölött elbomlanak! Fotó: Shutterstock

Enyhíti a tüdő- és légcső-megbetegedéseket. Vizelethajtó, csonterősítő, vérszegénység esetén is gyógyító hatású. Galagonya mézet javallott fogyasztani különösen szívbetegségek esetén, szívgyengeségben, keringési zavarban szenvedőknek, infarktuson átesett betegeknek. A gesztenyeméz magas ásványianyag-tartalmú, rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózis kialakulását, és a visszértágulat mérséklésére is alkalmas. Étvágytalanság ellen kiváló. A mentaméz emésztést serkentő, puffadást csökkentő, érzéstelenítő, görcs­oldó és fájdalomcsillapító hatású, vizelethajtó, segíti a súlycsökkenést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!