Filmkritika

2019.02.16. 16:00

Lego kaland 2. – Erre számíthatsz a folytatásban

A Lego kaland első része bombaként robbant 2014-ben a mozikban. Lássuk milyen lett a film folytatása?

Péter Zsombor

Lucy, az építőmester és Emmet, a film főhőse Fotó: ZH-archívum

Emmet és kis világa „szupi-szuper” ám egy nap gonosz idegen lények érkeznek hozzájuk és leigázzák őket. Egy új, disztopikus társadalom épül fel, ám ide is beszivárognak a másik világból származó teremtmények és elrabolják Emmet barátait. Nincs más választása, a félénk és naiv hősnek meg kell mentenie szeretteit.

Lucy, az építőmester és Emmet, a film főhőse Fotó: ZH-archívum

Az első kaland végén ugyebár kiderült, hogy egy hatalmas terepasztalon zajlott a történet, és egy kisfiú irányította a dolgokat. A folytatás már nem árul zsákbamacskát, az egész sztori erre épül és rendre ki is lépünk a való világba. A központi konfliktust is az szolgáltatja, hogy a mindent irányító fiú húga jön és szétrombol ezt-azt. Nem biztos, hogy jó ötlet volt ezt meglépni, de a kreativitással szerencsére most sem volt probléma. Nyilván a cselekmény gerince a Lego világban játszódik, de a valóság is kulcsszerepet kap a történetben. Kezdetben a tipikus gyorstalpalót kapjuk meg, ahogy a társadalom világfájdalomban szenved persze Emmetet leszámítva, mert szerinte még mindig minden szuper. Egyedül akkor képes kinyitni a szemét, amikor eltűnnek a barátai. Fel kell nőnie és meg kell keményednie, ebben pedig segítőtársa is akad Rex személyében, akivel együttesen vágnak neki az ismeretlennek. A sztorit egyébként egész szépen csavarják, ügyes fordulatokat használtak, plusz a főhős karakterét nagyon ötletesen árnyalják. Nagyon tetszett a felnőtté válás filozófiájának behozatala, ahogy Rex, mint érett férfi olyan dolgokról beszél, amikről Emmetnek úgymond gyerekként fogalma sincs. Ebből egyfelől nagyon vicces dolgok sülnek ki, ugyanakkor helyenként komoly is tud lenni a film. Persze a szokásos Lego kalandos dolgok megvannak, illetve a Lord–Miller duóra jellemző humorbombák is tudnak nagyot szólni. Popkulturális utalások, filmes kikacsintások, színész came-ok még mindig működnek és piszok szórakoztatóvá teszik az összképet. Ellenben sok helyen félrementek a poénok. Helyenként túl infantilisre veszik a figurát. Az elcsúszik, beveri a fejét, esetleg értetlen módjára viselkedik valaki, a dolgok egy idő után fárasztóvá válnak, nem is beszélve a musicalbetétekről. Az első részben még belefért, de itt túlzásba estek. Négy, öt számot hallunk, ami sok és többször kínosba fordulnak át, illetve kilöknek a ritmusból.

Ettől függetlenül a Lego kaland második része abszolút korrekt folytatás, mindenki számára kellemes kikapcsolódást nyújthat, és még mindig működik ez a világ. Tény, hogy már nem annyira friss, és több hibája van, mint az elődnek, de ötletekből szerencsére még mindig nincs hiány és sikerült felépíteni egy szerethető birodalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!