Nagy károkat okozhatunk nemtörődömségünkkel

2019.02.14. 14:00

Egy csikk ezer liter vizet mérgez! – Mutatjuk a fiatalok és a környezetvédelmi szakemberek véleményét

Egy nemrégiben elkészült kutatás szerint egyetlen elhajított cigarettacsikkben 4000 kémiai vegyület van, mely akár ezer liter vizet képes beszennyezni. A megdöbbentő tényről dohányzó fiatalokkal és környezetvédelmi szakemberekkel beszélgettünk.

Benedek Bálint

Kanizsán 450 darab hulladékgyűjtő edény szélén van lehetőség elnyomni a cigarettát Fotók: Szakony/Zalai Hírlap

Az utcákat szegélyező zöld területek valósággal hemzsegnek az elhajított csikkektől, pedig Nagykanizsán lenne lehetőség kulturáltan eldobni ezeket. A Netta-Pannonia Kft. kezelésébe város­szerte közel 450 darab utcai hulladékgyűjtő edény tartozik, melyek rendelkeznek az égő cigaretta elnyomására alkalmas résszel: vagy egy csík van az edény szájánál, vagy külön kis rekeszt helyeztek el rajta.

– Az edényeket meghatározott program szerint ürítik munkatársaink, a belvárosi utcákban találhatókat napi szinten – mondta Molnár-Rodek Bernadett szolgáltatási és értékesítési igazgató. – A csikk különválogatása nem történik meg, egyben kerül a köztisztasági hulladék részeként a bagolai lerakóra. Ami a munkánkat nagyban segíti, ha a dohányzók igénybe veszik a kihelyezett edényeket, hogy véletlenül se a járdán landoljon a csikk. A belvárosi utcákat, tereket naponta takarítjuk, de a kockakővel kirakott részeken nehezebb a csikkek eltávolítása. Sajnos a dohányzási tilalommal érintett Erzsébet téren, ahol emiatt az utcai edényeken csikktartó sincs, gyakran találunk csikket a zöld felületen is.

Kanizsán 450 darab hulladékgyűjtő edény szélén van lehetőség elnyomni a cigarettát Fotók: Szakony/Zalai Hírlap

Utunk ezután a fiatalokhoz vezetett. A Zsigmondy Szakképző Iskola néhány végzőse közül páran évek óta dohányoznak, míg mások egyáltalán nem élnek ezzel a rossz szokással. A csikkek eldobásából adódó veszélyforrás mindegyiküket megdöbbentette. Szekeres Izabell közel négy évvel ezelőtt próbálta ki a cigarettát, és a rajongás azóta is tart.

– Ha találok olyan edényt az utcán, ahol el lehet nyomni, akkor megteszem – mesélte. – Ha sétálok a városban, akkor viszont gyakran elpöccintem, nem is figyelem, hol landol.

Dr. Galambos Ildikó szerint a csikk eldobása a szervezet mellett a vizeinket is jelentősen szennyezi
Benedek Miklós úgy érzi, az emberek még mindig nem eléggé tudatosak, ha a környezetükről van szó

Kollár Zoltán két éve szokott rá a dohányzásra, próbált leszokni a káros szenvedélyről, de eddig nem járt sikerrel. Elmondta: saját magának „gyártja” a cigarettát, s igyekszik a lehető legjobb megoldást választani, amikor eldobja. Nem szeretné szennyezni a környezetét, ezért innentől kezdve biztosan átgondolja, miként szabadul meg a csikkektől.

Salamon Balázst viszont soha nem érdekelte a nikotin, ráadásul környezettudatos, ezért kerül mindenféle szemetelést, s szerinte mindenkinek sokkal tudatosabban kellene gondolkoznia ezen a téren.

A csikkek vízre gyakorolt kártékony hatásairól a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-fejlesztő Központ igazgatója, dr. Galambos Ildikó beszélt.

– A cigaretták elszívását követően olyan anyagok kerülnek a szervezetünkbe, melyek rendkívül ártalmasak, a nikotin mellett rengeteg vegyszer-, műanyag- és oldószermaradvány lehet bennük, melyek nagy része rákkeltő – fogalmazott a szakember. – Nem elég, hogy súlyos egészségügyi kockázatot jelent a testnek, az eldobott része a földre hullik, fertőzi a vizeinket, valamint a tengereket és az óceánokat. De például tartós elemek körültekintés nélküli elhajítása körülbelül 600 köbméter vizet szennyezhet meg.

Hozzátette: a legnagyobb úszó műanyagszemét-sziget mérete Franciaország háromszorosa! Egy amerikai kutatás szerint 5 perc alatt több millió PET-palack-hulladék keletkezik. Kényelmes megoldás ásványvizet inni, de Nagykanizsán kimondottan jó minőségű csapvizet fogyaszthatunk, s remélik, ez a jövőben is így maradhat.

Benedek Miklós, a kanizsai polgármester klímavédelmi tanácsadója szerint amit az emberek nem látnak, az nem fáj, ezért gyakran a csatornákba ürítik a csikkeket. A filterben lévő vegyületek pedig vízben oldódnak, állandó mérgezést okozva. Sajnos az emberek jó részét egyáltalán nem érdekli, hogy mi történik a jövőben a környezetükkel. Nem eléggé tudatosak, még mindig túlságosan sokat szemetelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!