Zala megye hét csodájából az egyik

2019.01.05. 15:30

Láttál már vadlány likat? Most megnézheted a Vindornyaszőlős és Nagygörbő között elhelyezkedő barlangot

Megyénk különleges természeti jelenségeket tartogat számunkra, érdemes a lehető legtöbbet feltérképezni belőlük. Mi segítünk ebben, barangoljon velünk virtuálisan a Kovácsi-hegy sziklafolyosóján keresztül, a Vadlány-lik barlang mélyéig.

Ujvári Klaudia

Fotó: Ujvári Klaudia

Néhol vadlánlik, máshol vadlány-lik, többféleképpen nevezik a képződményeket. A népi megnevezés azokra a barlangüregekre és nyílásokra érvényes, amelyek egykor laskásként funkcionáltak.

A Vadlány-lik barlang bejárata
Fotó: Ujvári Klaudia

A hiedelem szerint

Különleges szerelmi történet legendája kapcsolódik a barlanghoz. A romantikus elnevezés magába foglal egy tragikus, szerencsétlen történetet. Miszerint, egy leány szerelmes lett egy szegény fiúba, valahol a Kovácsi-hegy környékén. A szülök meg akarták akadályozni a kapcsolatot, elhívták magukhoz, leitatták, majd felbéreltek embereket, akik végeztek az ifjúval. Amikor a lány tudomást szerzett az egészről, elmenekült és a barlang nyújtott számára menedéket. Attól fogva soha többé nem látták, csak a szomorú énekét hallották.

Ha a falak mesélni tudnának...
Fotó: Ujvári Klaudia

A kialakított belső tér

Mai szemmel nézve is komfortosnak tekinthető a sziklaüreg. Konkrétan kőágy, kőasztal, és kőtűzhely egyaránt megtalálható benne. A mécsesek hadával tarkított bejárati folyosó belmagassága egyre jobban szűkül, míg el nem érünk a legnagyobb kiterjedésű részhez, ami nem más, mint a „Konyha”. Ennek kéményén keresztül szűrődik be némi, pislákoló fény a helységbe. A „Szobát” már szinte esélytelen megközelíteni, ugyanis az átjárót eltorlaszolták a súlyos sziklatömegek.

A Vadlány-lik térképe
Fotó: Ujvári Klaudia

A bazaltfolyosó és a tanösvény

Egyedi látnivalót nyújtanak az 5-15 méter magas oszlopok, valamint üregek. A vindornyaszőlősi kőbányán keresztül szintén elérhetők. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett része, a nevezetes „bazaltutca”. A legalább 6 km hosszúra nyúló tanösvényen keresztül minden lényeges természeti értéket megtalálhatunk a térség állat- és növényvilágát illetően. A Kovácsi-hegy tetején találhatóak a lápos, mocsaras Rakottyás tavak, és a bazalt-dolinák, melyek mélyedéseiben apró tavakat találhatunk.

Hasonló képződményekkel Gyenesdiáson és Reziben is találkozhatunk. Igazán érdemes minden apró kis szegletét bejárni ezeknek a területnek, mert páratlan élménnyel gazdagodhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!