Gyógyító fűszereink

2019.01.20. 07:00

Ízesítenek és segítenek az egészség megőrzésében

Téli csemegék alkotóelemei azok a sokak által ismert fűszerek, amelyeknek egészségvédő hatásai is jelentősek, ezért érdemes napi étkezésünk részévé tenni ezeket, javasolja Éder Katalin dietetikus.

Arany Gábor

Ételeink ízesítése mellett változatos módon használhatók a fűszerek, például teaként elkészítve Fotók: Shutterstock és a szerző

Eleink ismereteiből nem hiányzott a tudás, hogy a fűszerek az ízesítésen túl gyógyhatásúak s hatékonyan segítenek az egészség megőrzésében, sőt a gyógyításban, mondta az egerszegi szakember, aki néhány fűszer legfontosabb tulajdonságait szedte sorba.

A szegfűszeg kissé érzéstelenítő, nyugtató és gyulladásgátló hatása miatt jól enyhíti a fogfájást. Szegfűszeg olajjal törölgessük a fájós, gyulladt fogat. Olaj híján rágjunk el néhány szegfűszeget. Megvéd a fertőzések ellen és enyhíti az émelygést, hányingert. A szegfűszeg olaja csípések, horzsolások esetén is bevethető, de érdemes kevés olívaolajjal elkeverni. Jótékonyan enyhíti a torokfájást, és csökkenti a száraz köhögés tüneteit, kezelhető vele az arcüreg gyulladása is, ehhez őrölt szegfűszeget szippantsunk fel. Frissíti a leheletet néhány szegfűszeg elrágcsálása. Javítja az emésztést és ajánlott hasmenés, hányás, puffadás ellen is.

Ételeink ízesítése mellett változatos módon használhatók a fűszerek, például teaként elkészítve Fotók: Shutterstock és a szerző

Közismert fűszer a fahéj is, amit a népi gyógyászat cukorbetegség esetén ajánl. Csökkenti a vérnyomást, a szívtáji fájdalmakat enyhíti. A fahéjból főzött tea erős emésztésserkentő hatású, alkalmazható puffadás ellen. A fahéj immunerősítő képessége rég ismert, a legerősebb antioxidáns élelmiszer egyike. Mivel serkenti az emésztőnedvek termelését, gyorsítja az anyagcserét, ily módon segít a fogyásban. Olaja hatékony a gombás fertőzések ellen is. Az ízületi gyulladások ellen is hatásos.

Éder Katalin: Legyen része a napi étkezéseknek

A trópusok csípős növénye, a gyömbér a keleti ételek, édességek, szíverősítők elmaradhatatlan eleme. Gazdag A-, C-, E- és B-komplex vitaminokban, ezen kívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz. Nehéz falatokhoz ajánlható, javítja az étvágyat, csökkenti a telítettség érzetét. Nyugtatja a gyomrot, ezért utazás, terhesség miatti émelygésnél szintén segíthet. Immunerősítő, fertőtlenítő, lázcsillapító, természetes gyógyszerként használható megfázás és influenza kezelésére. A gyömbér természetes fájdalomcsillapító, a torok fájdalmát, irritációját is enyhíti, köhögéscsillapításra is használható, főleg megfázás esetén. A gyömbér képes csökkenteni a migrénes tüneteket.

A gyömbér hatásos a meghűlés ellen

Az ánizs egész magként és őrölten is beszerezhető. Számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, például A- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, szelén, mangán, vas. Bármilyen emésztési panaszunk van, az ánizs gyorsan segíthet: akár hányinger, hasi fájdalom vagy fokozott gázképződés legyen a tünet. Az ánizsból készült tea nyugtatja az idegeket, ellazítja az izmokat, segíti az elalvást, különösen azoknak ajánlott, akik tartanak az altatók mellékhatásaitól. Érdemes az ánizsteát alkalmazni hurutos köhögés esetén. Az ánizs hatóanyagai segítik a letapadt váladék feloldását és kiürülését a szervezetből. Az erős, ízesítetlen ánizstea a pattanásos bőr lemosására, a korpás fejbőr öblítésére és egyéb bőrproblémákra is jó, a rovarcsípések okozta kellemetlen tüneteket is enyhíti.

A kardamom a keleti konyhák kedvelt fűszere, a curryk alkotórésze. Kávé ízesítéséhez ajánlható, mert képes a koffein okozta kellemetlen szívdobogást megszüntetni. Emellett előnye, hogy segíti az emésztést: görcsoldó, szélhajtó hatású, valamint enyhíti az idegi eredetű emésztési zavarokat.

A csillagánizst a nép gyógyászat elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére ajánlja, mert oldja a görcsöt. Szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítőként használatos. Légúti panaszok enyhítésére kiváló, és megelőzésre is alkalmazhatjuk immunrendszert erősítő hatása miatt.

Gyömbérlikőr, ánizstea és -olaj

A fűszerek jótékony hatását többféle módon is élvezhetjük, ehhez pár egyszerű recept. A gyömbérlikőr hozzávalói: 30 dkg gyömbér, 3 rúd fahéj, 15 db szegfűszeg, 50 dkg méz, 7 dl vodka. A gyömbért meghámozva, vékonyra szelve a fűszerekkel együtt zárható befőttes üvegbe tesszük. Ráöntjük a mézet és a vodkát, 1-2 napig többször rázogatjuk, 3-4 hétig pihentetjük, a végén üvegbe szűrjük.

Az ánizsteához 1 teáskanálnyi összetört magra öntsünk 2-3 dl forró vizet, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Ánizsolaj készítéséhez egy deci olívaolajhoz tegyünk 1 evőkanál összetört ánizst, majd sötétben hagyjuk érni 1 héten át. Utána szűrjük le, sötét üvegben tároljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!