SÉTA

2018.12.19. 13:00

Kicsi a lány, de erős: Auer Aliz Spártában

November 3-4. között Görögországban, Spártában spartan világbajnokságot rendeztek.

SÉTA

Auer Aliz Fotó: Mindszenty-isk

A Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium 12.a osztályából évfolyamtársam, Auer Aliz is részt vett a megmérettetésen. Kiváló eredményt ért el: 3. lett a 20 év alatti nők kategóriájában. Azt tudakoltam: egy végtelenül szerény, törékeny 155 centis lány hogyan érhetett el ilyen fantasztikus eredményt.

A sport kiskorod óta az életed része. Korábban mit sportoltál?

2009-től kosárlabdáztam, majd 2016-tól spartan versenyekre jártam.

Kérlek, néhány szóban mutasd be a sportágat!

A spartan katonai akadálypályán, katonai jellegű akadályokkal lebonyolított futóverseny, extrém körülmények között, például sárban, vízben. Három különböző táv van: sprint, ahol minimum 5 kilométert és minimum 20 akadályt kell teljesíteni. A super, ahol a minimum 15 kilométer és 20 akadály van. Végül a beast, ahol 20 kilométert és 30 akadályt kell teljesíteni.

Honnan jött az ötlet, hogy részt vegyél a spártai vb-n?

Aki trifecta hétvégét teljesített 2017-ben, azaz egy hétvége alatt teljesített egy 5, egy 15 és egy 20 kilométeres versenyt, nevezhetett a vb-re. Nem volt kérdés, szeretnék-e menni. A szüleimtől ezt az utat kaptam a 18. születésnapomra.

Hogyan készülsz fel egy ilyen versenyre?

Hétköznaponként termi edzésekre járok, hétvégén futóedzéseken veszek részt. A görögországi versenyre már nyár elején elkezdtem a felkészülést, egy héten egyszer 10 és egyszer 30 kilométert futottam, és minden héten ismételtem. A verseny előtti hetet azonban pihenéssel töltöttem. Az étkezésemre nem igazán figyelek, viszont 2 éve nem eszem húst. Úgy gondolom, a saját szintemhez képest felkészülten mentem.

Hányan képviseltétek Magyarországot?

Pontosan nem tudom, körülbelül 50 magyar vett részt a versenyen. Voltak, akik repülővel mentek, s voltak, akik autóval érkeztek Görögországba. Zalaegerszeget egyedül képviseltem, Budapesten találkoztam az ismerőseimmel, és repülővel utaztunk Athénba, majd onnan autóval Spártába. Nagyon jól összetartott a magyar csapat. Esténként egy étteremben gyűltünk össze, és a pályákon is biztattuk, segítettük egymást.

Auer Aliz Fotó: Mindszenty-isk

Hogyan telt az az 5 nap, amit Spártában töltöttetek?

A kétnapos versenyen különböző akadályokat kellett teljesíteni, például kötélmászás, majomlétra, zsákcipelés. A verseny után megnéztük az Akropoliszt és a tengerpartot is. Nagyon jó időnk volt.

Milyen eredményt értél el?

A 20 év alattiak korosztályában versenyeztem, ahol a nők mezőnyében 3. lettem.

Volt célod a versennyel?

A célom az volt, hogy épségben teljesítsem mindhárom versenyt, és magamhoz képest jó idővel érjek be. Úgy érzem, elértem ezeket a célokat.

Mik a terveid?

Egyelőre nincsenek nagy terveim. Most vagyok végzős gimnazista, szeretnék az érettségire koncentrálni. De a sport mindig fontos része lesz az életemnek. És jövőre szeretném megpróbálni újra az ultra beastet.

Azt hiszem, kitartásból, elszántságból sokan példát vehetünk rólad. További sok sikert, erőt, egészséget kitartást kívánok sportolói pályafutásodhoz!

Szerző: Jámbori Adrienn 12.b Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!