Ne csak az ára alapján

2018.12.13. 17:00

A hangszervásárlás rendszerint kompromisszumokkal jár

A hagyományos könnyűzenei hangszerek, azaz az elektromos és akusztikus gitárok, a digitális zongorák és egyéb billentyűsök, valamint a dobfelszerelések mellett ez évben igen komoly igény mutatkozik a stúdió- és hangtechnikai berendezésekre is.

Gyuricza Ferenc

Tóth Tamás: Karácsony előtt jellemzően az alaphangszereket keresik a vevők Fotó: Gyuricza Ferenc

Minderről szakértőnk, Tóth Tamás beszélt. Úgy fogalmazott, bár a kereslet évről évre változik, azért karácsony előtt jellemzően az említett alaphangszereket, valamint az azokhoz szükséges kiegészítőket keresi a vásárlóközönség.

yelni, az minden termék esetében a minőség – mondta Tóth Tamás. – Sajnos egyre több olyan hangszer jelenik meg a kereskedelmi kínálatban, amelyek bár első látásra nagyon kedvező árfekvésűeknek tűnnek, ám gyakorlatilag használhatatlanok. Főleg a multinacionális áruházláncokban vagy az internetes vásárlások esetén, a webáruházakban érdemes erre ügyelni, s leginkább akkor, ha kezdők, például a zenét tanuló gyermekeink számára választunk hangszereket. Az olcsó, de gyengébb minőségű hangszerrel ugyanis gyakran éppen az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk, nem lesz alkalmas arra, hogy gyermekünk megtanuljon rajta zenélni. A gyengébb minőségű gitárok nyaka ugyanis idővel deformálódik, elvetemedik, míg a digitális zongorák esetében eleve azzal szembesülhetünk, hogy kialakítása nem megfelelő a helyes kéztartás elsajátítására – magyarázta Tóth Tamás.

Tóth Tamás: Karácsony előtt jellemzően az alaphangszereket keresik a vevők Fotó: Gyuricza Ferenc

Szakértőnk szerint a hangszervásárlás szinte minden esetben kompromisszumokkal jár együtt. Ezért célszerű előzetesen felmérni, hogy milyen célra akarunk hangszert vagy hangtechnikai eszközt vásárolni. Különösen az úgynevezett belépő hangszerek esetén fontos ez a mérlegelés.

– Aki dobolni akar, annak a tanuláshoz nem feltétlenül szükséges új felszerelést vásárolnia, egy használt, de még használható dobszerkó tökéletesen alkalmas erre a feladatra – folytatta Tóth Tamás. – A gyerekek esetében az árérzékenység miatt könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy olyan gyermekfelszerelést találunk, amely gyakorlatilag használhatatlan. Ezeknek a doboknak egy jelentős része ugyanis nem a szabványos méretek szerint készült, azaz egy bőrszakadás után azzal kell szembesülnünk, hogy nem tudjuk pótolni a bőrt. Az úgynevezett alapfelszerelések esetén pedig még a legnevesebb gyártóknál is előfordul, hogy silány minőségű cineket kapunk.

Tóth Tamás hozzáteszi, a korszerű hangszerekhez, a stúdió- és hangtechnikai eszközökhöz megfelelő terméktámogatásra is szükség van, erre szintén érdemes odafigyelni. Lehetőség szerint olyan helyen vásároljunk, ahol megfelelően képzett szakember magyarázza el a szoftverigényt, az installációs és műszaki ismereteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!