Biokertész

2018.11.04. 10:00

Paszternák, az XXL-es gyökérzöldség

A levesbe való gyökérzöldségek közül az idén a paszternák, alias pasztinák állhat a kiskerti dobogó legmagasabb fokára.

Fincza Zsuzsa

A paszternák a gyenge fagyot is túléli, ráérünk késő ősszel kiszedni a földből Fotó: a szerző

Pedig elég rosszul startolt, tavasszal éppen csak kikukkantott a földből, máris letámadták a fekete levéltetvek. Szálanként fürdettem le őket szappanos vízzel, körbeültettem a soraikat borsika­fűvel, amit direkt e fenevadak ellen nevelek. Egyébként, miként a sárgarépa, a paszternák is a hagymákkal él társbérletben, az egyik oldalon vörös-, a másikon fokhagyma strá­zsált mellette. Jó szomszédok, megvédik egymást a kukacosodástól, a közelükben állomásozó büdöske- és körömvirágosztag pedig a gyökérfonalférgeket tartja kordában. Bár állítólag vannak kártevői, különböző vírusok, lisztharmat és egyéb rothasztó gombák fenekedhetnek az egészségére, de barátai – kapor, laboda, fűszernövények – közelségében vegyszerek nélkül is megvédhető. A paszternák egyébként, ahogy illik, viszonozza növénytársai buzgalmát, erős illatával és hangyasavtartalmú leveleivel riasztja a csigákat.

A termetes karógyökere miatt fontos, hogy kedvenc zöldségünknek jó mélyen megágyazzunk. A növekedéshez kellő munícióra is szüksége van, a tápanyagban gazdag, humuszos vályog­talaj az optimális számára. A gyökérfejlődés fő szakasza augusztus–szeptemberre esik, ebben az időszakban öntözzük rendszeresen a földjét nitrogéndús növényi trágyalevekkel. A paszternák esetében is törekedni kell a három-négy éves vetésforgó betartására, de az azonos kórokozók és a kár­tevők miatt ne kövessék egymást a rokonokkal, a sárgarépával, a petrezselyemmel, a zellerrel se. A paszternák a hidegre, sőt a fagyra sem érzékeny, így betakarítását késő őszre halaszthatjuk. Kiszedve hosszan eltartható, elegendő, ha hűvös, sötét helyen parkoltatjuk, pincében, alagsori tárolókban, ládában homok közé téve.

A paszternák a gyenge fagyot is túléli, ráérünk késő ősszel kiszedni
a földből Fotó: a szerző

Az Európában őshonos gyökérzöldséget már az ókorban nagyra tartották, illó­olajkészlete miatt gyógynövényként tisztelték. Fél évszázaddal ezelőtt a falusi kertekben még bérelt helye volt, friss zöldségként a háztartások manapság csak keveset használnak belőle. Nagyobb mennyiségben feldolgozóipari célra termesztik – az ételízesítők kedvelt alapanyaga. Íze illik a megszokott leveszöldségekhez – a babos ételeket direkt feldobja. Különlegessé tehetjük vele a krumplipürét, belereszelhetjük a salátákba, gyümölccsel és mézzel keverve édesség készíthető belőle. Régen a paszternáklekvár is ott sorakozott a kamrák polcain, eredetileg a répatortát is abból készítették. Nyersen és feldolgozva is jót tesz az egészségünknek, rostosságával helyes irányba tereli az emésztést, olajossága jó hatással van a gyomor működésére, görcsoldó, vizelethajtó, tisztítja a vesét és az epét, húgyúti fertőzés esetén érdemes sokat bekebelezni belőle. Ha rendszeresen szerepel a család étlapján, a koleszterin- és a vércukorszintet is kordában tartja. A népgyógyászatban az idős, lábadozó betegeket gyógyítják vele, jó hatással van a légzésre – a tuberkulózisban szenvedő betegeket anno tejben főtt paszternákkal etették. A paszternákgyökér tápanyagban lényegesen gazdagabb, mint a petrezselyem, szárazanyag-tartalma közel 20, szénhidráttartalma 11,6 százalék. Sok benne a C-, B2-, B3- és az E-vitamin, bővelkedik káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban.

Fincza Zsuzsa

Téli estéken ropogtassunk saját gyártású paszter­nákchipset! A gyökeret há­mozzuk meg, vékonyan sze­leteljük fel, keverjünk össze reszelt sajtot olívaolajjal, forgassuk bele a paszternákot, rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített, 180 fokos sütőben süssük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!