Online piactér

2018.11.25. 07:00

A Cekker közösségi hálója Keszthelyen

Hétről-hétre szerdánként nyílik lehetőség arra, hogy találkozhassanak a helyi termelőkkel a Cekker Bevásárló Közösségben, ahol a környékbeli termelők egyre bővülő gasztronómiai repertoárral várják az érdeklődőket.

Ujvári Klaudia

Fotó: Újvári Klaudia

A minőségi igények találkozási színtereként jelenleg a Georgikon Majormúzeum udvara funkcionál. Ahogy már korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a kezdeményezés tavaly tavasszal indult és fokozatosan nőtte ki magát.

Van, aki rendelni megy, vagy éppenséggel kóstolni, de a leggyakoribb az, ha a már webes felületen megrendelt áruját veszi át. Az őstermelők bőséges felhozatallal várják a vásárlókat, termékeik vegyszer- és adalékmentesek.

Kóstolja meg! Nem olyan, mint a bolti!

Sorra hangzottak el az ehhez hasonló mondatok az árusok szájából a keszthelyi piaci forgatagban. Hamisítatlan hangulat várja a vásárlókat a tél beköszöntével is. A helyi termelőket arról kérdeztük, hogy ők miben látják ennek a civil kezdeményezésnek a sikerességét, mi mindennel foglalkoznak és mióta részesei a dolognak.

Csak természetesen

Fotó: Ujvári Klaudia

A rezi Cserép Balázs a nyár elején csatlakozott, remek alkalomnak tartotta, hogy megismerhessék a termékeit. Kivétel nélkül azt hangsúlyozta, hogy a tulajdonos és a tagok mekkora összetartásról tesznek tanúbizonyságot. A visszajelzések azt igazolják, hogy nyitottak az emberek és megéri csinálni.

-Ebben az időszakban inkább a konzervek, és a lekvárok felé megyünk, melyek a karácsonyi sütik elengedhetetlen kellékei. Szinte mindenre nyitott vagyok, igyekszem bővíteni az árukészletem. A természetes, bio dolog felé hajlok, hőkezeléssel vagy szárítással tartósítom a termékeket.

-A cél az, hogy minél jobb legyen. Még sok kezdeti problémát kell leküzdenem, de abba kapaszkodom, hogy talán jó eszmét képviselek. A közösség tagjai megbeszélik egymással a tapasztalataikat, de általában őrzik a kis titkaikat. A vásárlók részéről a bizalom a legfontosabb. Ez az alapja mindennek. Kicsit drágább, de az egészséges megfizethetetlen.

Valóban igazi termelőktől vásárolhatunk

Fotó: Ujvári Klaudia

-A tavalyi év folyamán kezdtem, de nem a kezdetek óta árusítok itt. Csak és kizárólag kivivel és datolyaszilvával, vagy, ahogy többen ismerik, káki termesztésével foglalkozom. Dél-Somogyi, Csurgó melletti családi birtokon folyik a termelés. Mindkét gyümölcs erősen kényes az időjárásra.

-Itt tényleg igazi termelők adják el a termékeiket. Ez teszi ezt a közösséget különlegessé.

Családias a hangulat

Fotó: Ujvári Klaudia

Némethné Bátori Ildikó Miháldról látogat el folyamatosan szerdánként Keszthelyre. Hétvégente a tihanyi és a káptalantóti piacon vesz részt.

-Lekvárokkal, ivólevekkel, szörpökkel, gyümölcsökkel foglalkozom. Sok munkát, időt és energiát fektetek bele, és úgy érzem megtérül. Hálás közeg fogad itt, igazán kellemes közösség. A gyerekek is szeretnek itt lenni, van köztük, aki olykor kavicsokat árul.

-A Cekker szokott szervezni különböző tematikus napokat, például zsíros kenyér, palacsinta, vagy éppen lecsós partyt. Ezek az események nemcsak a vevőket hozzák közelebb hozzánk, hanem az árusokat is. Mindenki, lehetőségeihez mérten hozzáteszi a magáét és remek élményekkel gazdagodunk.

A helyi összefogás, a tudatos vásárlás megismertetése a fő célja a Cekker Bevásárló Közösségnek. Az előrelépés azt bizonyítja, hogy jó úton haladnak a megvalósítás felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!