Biokertész

2018.10.14. 07:00

Itt van a fügeszezon, embernek madárnak

Gyömbéres fügelekvárt főztem a hét végén, készítettem volna többféle ízesítésűt is, ha a termést nem tizedelte volna meg anno a téli fagy.

Fincza Zsuzsa

A füge frissen és feldolgozva is finom és egészségünket támogató gyümölcs Fotó: A szerző

Nem először tette, de esküszöm, többé nem történik meg, mert már kidolgoztam egy új fügevédő stratégiát. Ha nekivetkőzött a bokor, máris felkötözöm az ágait, körbeállogatom lazán csicsókaszárral, aztán, ha majd nagy zegernyét jósolnak a meteorológusok, még be is takargatom. A fügét ugyanis nyersen, aszalva és lekvárnak egyaránt imádjuk.

A füge frissen és feldolgozva is finom és egészségünket támogató gyümölcs Fotó: A szerző

Amúgy nem csinálok nagy faksznit a fügelekvárból, megmosom, felaprítom, leturmixolom, vagy ledarálom, ezúttal gyömbért reszeltem hozzá, tettem bele egy kis cukrot, adtam hozzá egy kis dzsemfixet. Ez utóbbit nem muszáj, elég masszív, kenhető anélkül is, de én süteményekbe is rakom. Ízesíthető még fahéjjal, citrommal, vaníliával, ánizzsal, szegfűszeggel, rummal, konyakkal, vadhúsokhoz rozmaringgal, kakukkfűvel. Sokáig a fügét csak aszalt formában ismertem, gyerekkoromban a Mikulás dugott egy-egy koszorúval a cipőmbe, vagy a Kisjézus tette a karácsonyfánk alá. Az első nyers fügét még meghámoztam, szerencsére kíváncsiságból megkóstoltam a héját is. Ízlett, kár lenne eldobni, gondoltam és megettem. Azóta nem hámozom a fügét (nem is kell!), különben is minden gyümölcs ott őrzi azokat az anyagokat, amelyekkel megvédi önmagát a környezet káros hatásaitól, s amelyek jót tesznek az ember szervezetének is. A gyümölcs, a zöldség héjában általában háromszor annyi az antioxidáns, mint a húsában, s ez nagyjából igaz a fügére is.

A szakirodalom a fügét a szőlővel, az olajbogyóval együtt ősidők óta termesztett gyógyító gyümölcsként tartja számon, a Biblia többször is említést tesz róla. Mint tudjuk, Ádám és Éva első ruházata a fügefalevél volt, nem nagyon válhatott be, az ókori Rómában ugyanis már csak szalvétának használták. Ideális körülmények között a fügefa hosszú életű, akár 200 évig is bőséges terméssel hálálja meg a gondozást. Nálunk is megterem, csupán a fagytól kell óvni, ezért is előnyösebb a bokor, mert a magas fák tetejét nehezen takargatnánk. Amúgy igazi bio gyümölcs, nincs kártevője, bár az érett fügére rájárnak a hangyák, a darazsak és megcsipegetik a madarak is. Ígérem, ha nem fagy el, nem sajnálom majd tőlük, mint minden más gyümölcsből, a fügéből is meghagyom a jussukat.

A füge gyógyhatásának főleg a téli megfázásos, náthás, köhögős időszakban vesszük hasznát, ugyanis izzaszt, csillapítja a lázat, gyulladásgátló és hurutoldó hatású. Frissen és feldolgozva is duzzad a sok A-, B- és E-vitamintól, bővelkedik vasban, káliumban, kalciumban, magnéziumban,cinkben, foszforban, gazdag pektinben, rostanyagokban, fehérjében és szerves savakban. Állítólag egyetlen fügében benne van a szerveztünk napi rostigények az egyötöde. Ne féljünk az apró magvaitól, segítik az emésztést, a bélmozgást, a belek falára tapadt salakanyagok eltávolítását. A méreganyagok kiürülése után emésztőrendszerünk nagyobb hatékonysággal dolgozik majd, könynyebbé válik a vitaminok, ásványi anyagok felszívódása. A vízhajtó hatásért a kálium felelős.

Maga a gyümölcs aminosavakat, számos gyógyhatású komponenst, flavonoidokat: rutint és kvercetint tartalmaz, s ezzel a szív- és érrendszeri betegségek természetes medicinájának számít. A kutatások azt mutatják, hogy a fügekivonat (így maga a gyümölcs is) gátolja számos rákos sejt növekedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!