A tetováló tűhegy titokzatos tánca

2018.10.14. 11:30

Így lett Karda Jázminból tetoválóművész

Folyamatosan képzi magát a tehetséges kanizsai fiatal tetoválóművész, Karda Jázmin. Legutóbb Németországban fejleszthette tudását.

Benedek Bálint

Szlávecz Vivien nem először és nem is utoljára tetováltat Jázminnal

A pályaválasztás küszöbén

Pedig nem indult egyszerűen a karrierje. Amikor 16 évesen eldöntötte, hogy tetoválónak áll, először a szülei engedélyére volt szüksége. Ezt nem kapta meg könnyen, hiszen a váci piarista iskolában tanuló lányt ügyvédnek vagy orvosnak szánták. Édesapja azzal a feltétellel engedélyezte lánya extra pályaválasztási szándékát, hogy nem lesz a testén tetoválás.

– Előtte is volt, igaz, azokat a tanórákon tollal kanyarítottam a karomra, ám olyan élethűre sikerültek, hogy a tanárokat is sokszor megtévesztette – emlékezett Jázmin. – Állandóan rajzoltam, szinte minden füzetbe került valamilyen minta. Így fejeztem ki az érzelmeimet a leghatásosabban.

Prima Primissima-díjas festőművésztől is tanult

A gimnáziumi évek alatt szeretett volna még jobban kiteljesedni, ezért az egri egyetem docensétől, Molnár Józseftől ember­ábrázolást tanult, és a portrékészítés rejtelmeibe is betekintést nyert. Majd Garay Nagy Norbert Prima Primissima-díjas festőművésztől a festészet alapjait sajátította el.

– A tetoválás a televízióban egy amerikai valóságshow-ban tetszett meg, mely Miami környékének szalonjaiba engedett betekintést – folytatta. – Kat Von D vezette, aki azonnal a múzsám lett, minden porcikámban azt éreztem: megtaláltam a hivatásomat. Ha az országban valaki tetoválni szeretne, akkor mentort kell keresnie, akitől tanulni tud. Édesanyámmal több tetoválónál is jártunk, ám általában azzal utasítottak el, hogy túl fiatal vagyok, míg mások nem akartak konkurenciát nevelni. Bár elkeserített a helyzet, nem adtam fel. A Facebookra feltöltött rajzaimat meglátta egy fővárosi tetováló, akinek vendégkörét a Ferencváros-drukkerek kemény magja adta. Nála kezdtem el tanulni.

Szlávecz Vivien nem először és nem is utoljára tetováltat Jázminnal
Karda Jázmin s a rajzok, melyek elindították karrierjét Fotók: SZA

Kezdőből vendégművész

A kezdők általában műbőrön vagy disznóbőrön gyakorolnak, mielőtt élesben is bevetnék őket. Jázmint egyből mély vízbe dobták. Egyik barátnője vállalta, a tű alá fekszik, s a fiatal lány debütálásképpen egy 12 centis, különféle díszítésekkel ellátott végtelenjelet varrt rá.

– Euforikus érzés volt, a tű valósággal táncolt a bőrben, de megszelídítettem – mosolygott. – Az alapok elsajátítása után rengeteget gyakoroltam Vácott, majd Nagykanizsán. Máig élvezem minden percét, az ábra megszületésétől a varráson át egészen a mű elkészültéig. A fejlődésem érdekében grafikus szakmával gazdagítottam tudásomat. Manapság minden második emberen van tetoválás. Néhányan csak azért jönnek, mert trendi, de egyre többen úgy érzik, fordulóponthoz érkeztek, amit felvarratnának a testükre. Ilyenkor elindul a közös gondolkodás, melyben az élettörténetük némi Jázmin-érzéssel keveredve adja meg a megfelelő mintát. Szeretem az aprólékosan, részletesen kidolgozott kontúros mintákat, a mandalákat, a csipkéket, a vízfestékes stílust és a színes ábrákat. Vagyis a nőiesebb vonalat képviselem, de ez a fajta precizitás a férfiaknak is tetszik.

Olyannyira, hogy Karda Jázmin nemrég két hétig dolgozott egy neves dortmundi tetoválószalon vendégművészeként. Egy magyar vállalkozó néhány éve működteti a céget, s időről időre magyar tehetségekkel erősíti a csapatát. A 21 éves hölgy sok tapasztalattal gazdagodott. A kurzus jól sikerült, ugyanis novemberben újabb egy hetet tölthet Németországban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!