Biokertész

2018.09.09. 14:00

Arónia, a biogyümölcs

A múlt héten, immár második éve, leszüreteltem és hazahoztam Milley Mari barátnőm aróniáját – természetesen az engedélyével.

Fincza Zsuzsa

Az arónia gyümölcse betegségmegelőző erővel bír Fotó: A szerző

Mert ő az a lelkes kertbarát, aki szenvedélyesen gyűjti a növénykülönlegességeket, egész évben pátyolgatja őket. Ilyen libling például az arónia, alias feketeberkenye. Én bezzeg nagy boldogan lecsipegetem az utolsó szemig az apró fekete bogyókat, s mindenféle finomságokat készítek belőle. Hiszen az Aronia melanocarpa a legújabb kori rákmegelőző, vérnyomáscsökkentő, vércukorszint- szabályozó, gyulladást enyhítő dicső csodabogyónk, az étrend-kiegészítők által piedesztálra emelt gyümölcs celebünk.

Az arónia gyümölcse betegségmegelőző erővel bír Fotó: A szerző

Valamelyik szaklapban olvastam, hogy nyersen csak a madarak szeretik, mert ők nem érzik azt az „adstringens”, öszszehúzó ízt, amely miatt az emberek natúr nem szívesen fogyasztják – az angolszászok hivatalosan is „chokeberry”- nek, fojtogató bogyónak hívják. Érdekes, én imádom a különleges, fanyar ízét, az viszont igaz, az arónia éréskor komoly konkurenciát jelent a kertben élő rigókompánia. Saját arónia bokraim még csak tinédzserek, s harmadmagukkal sem teremtek annyit, mint Mari barátnőmnél az egyetlen nagykorú cserje. Summa summarum, saját berkenyénket rigóékkal kollektíven felfaltuk, az ajándékot pedig bespájzoltam. Főztem belőle lekvárt – nekem ízlett maggal együtt, a család viszont csak anélkül szereti, jégkrémként – átpaszszírozva, cukorral, csipet sóval keverve – sikert aratott.

A szörpöt még csak egyedül zsűriztem le, de szerintem annak a legjobb. Állítólag ha feldolgozás előtt lefagyasztjuk a bogyókat, könnyebb kinyerni belőle a levét, de én mindenféle hókuszpókusz nélkül a mosás után rögvest leturmixoltam, vizet öntöttem rá, egy kis citromsavat tettem bele és három napon át – gyakran kevergetve – áztattam, majd leszűrtem és cukorral édesítettem. Aróniát egyébként „gyári” lekvárokban, gyümölcsjoghurtokban is ehetünk, az apró fekete bogyók héjában lévő növényi színezőanyagot ugyanis az ételek színének intenzívebbé, tartósabbá tételére használják, s egyúttal a vitamintartalmukat is felturbózzák vele. Berkenyénk a C-vitaminon kívül dúskál szinte az összes B-, valamint az E-, az A-, P-, és a K-vitaminokban, az ásványi anyagok közül bőséggel megtalálható benne a kalcium, a kálium, a nátrium, a magnézium, a vas, a cink. Mint minden zöldségre és gyümölcsre, az aróniára is igaz: a vitaminés ásványianyag-készlete függ a körülményektől, amelyek között érleli a gyümölcsét. Bár általában minden talajon eléldegél, sanyarogva kevesebb értéket képes felhalmozni. Fagytűrő, a kártevőkkel szemben ellenálló, nem igényli a vegyi nehéztüzérséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!