Utazó

2018.08.19. 14:00

Koper: Olaszos hangulatú ékszerdoboz Szlovénia csücskében

Ha valaki mediterrán hangulatú helyre utazna, de nem szeretne messze menni, annak ideális választás lehet Koper. Gondolta volna, hogy Zalaegerszegtől 350 kilométerre már a tenger hullámain élvezheti a nyarat?

Rákos Bianka

A koperi kikötő Fotó: Rákos Bianka

Az apró szlovén kikötővárost, kevésbé népszerű a magyar turisták körében, pedig máshol sem kékebb az Adriai tenger. A csodás városkát akár fél nap alatt körbe lehet járni, így elsősorban azoknak való, akik rövid, olcsó és csendes vakációra vágynak.

Miért éppen Koper?

Szlovéniába leginkább túrázni, biciklizni, kajakozni indulunk, de Koper kellemes csalódás lehet, annak, aki mediterrán hangulatra vágyik. A kikötőváros alig öt kilométerre fekszik Olaszország határától, ami erőteljesen érződik rajta. Szűk utcák, zöldellő pálmafák, terrakotta cserepes házikók – teljesen olyan, mintha egy kis olasz városkában sétálna az ember.

A Da Ponte szökőkút Koper szívében Fotó: Rákos Bianka

Koper fénypontja az óváros igazi időutazásra invitálja a látogatót. A hely gazdag történelme szinte minden látványosságról visszaköszön, felfedezhetjük többek között a román és a reneszánsz stílusjegyeit, de a velencei uralom időszaka is nyomot hagyott az épületeken.

A Tito tér a város központja, amelyre a Szűz Mária Mennybemenetele székesegyház harangtornya vet árnyékot. Az óriási katedrális még a 12. században épült, román stílusban, amelyet később bővítettek ki az 54 méter magas harangtoronnyal. Szlovénia legrégebbi, 1333-ból származó harangjai is itt találhatóak. A Tito teret szűk utcák veszik körbe, ahol többnyire vendéglők és romkocsmák csábítják az utazókat.

A Prétori Palota Fotó: Rákos Bianka

Koper másik szimbóluma, a Prétori Palota, ahonnan több, mint 800 éven át irányították a várost. Egy időben még Napóleon tulajdonában is volt. A palota 90’-es évekbeli felújítása óta, az önkormányzat ülésezik benne, de az idegenforgalmi irodának is ez az épület ad helyet.

Akár egy olasz kisváros! Fotó: Rákos Bianka

Zöldellő pálmafák, kék tenger, kedves emberek

A várost az 1957-ben épített kikötő uralja, melynek sétányán pálmafák, vendéglők és posztmodern szobrok sorakoznak. Szépsége vetekszik a legtöbb tengerparti városéval, ám az árak jóval kedvezőbbek. Koperben viszonylag kevés a turista, de azt a néhányat odaadó vendégszeretettel fogadják a helyiek. Angolul, németül, oroszul és olaszul is könnyedén megértetheted magad, sőt néhány árus a magyar nyelvet is érti.

A koperi kikötő Fotó: Rákos Bianka

A városba nem strandolni megy a legtöbb ember, ám egy szabadstrandja mégis van a kikötő mellett. Tengerpartja tiszta és kavicsos, ráadásul teljesen ingyenes a belépés. A hely roppant igényes, zuhanyzó, öltöző, toalett, némi plusz pénzért napozóágyak és óriási napernyők várják a pihenni vágyókat.

A part körül éttermek tömkelege hívogatja a strandolókat, ám itt azért a fagylalt árát is megkérik.

Igazi mediterrán hangulat a kikötőben Fotó: Rákos Bianka

Túl a határon

Ha csupán egy-két napra tervezünk Koperbe utazni, az autópályamatrica fogja az egyik legnagyobb kiadást jelenteni, ami ráadásul jóval olcsóbb, mint Horvátországban. Zalaegerszegről a legkönnyebben a rédicsi határátkelő felől tudjuk megközelíteni, az út nagyjából négy és fél óra. Az aszfalt végig jó minőségű, viszonylag gyorsan lehet haladni, ráadásul rengeteg benzinkútnál tudunk pihenőt tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!