Hangár

2018.07.01. 08:00

A világbajnok becsehelyi pilóta repteret épít falujában

Hangárt épít Becsehely határában, közben pedig a kanizsai, augusztusi repülős világbajnokságot is előkészíti Ferinc Vince.

Benedek Bálint

Ferinc Vince – címvédés nem lesz Fotó: Szakony Attila

Régi álma teljesül

A Motoros Könnyűrepülő Sport Szövetség elnöki tisztét is betöltő világbajnok pilóta régi álma teljesült azzal, hogy lakóhelyén repülőteret építhet. Bő öt évvel ezelőtt egy környékbeli vállalkozó, Kátai Tibor területét találta alkalmasnak erre a célra, aki támogatta az elképzeléseit. Elkezdődött az előkészítés, elvégezték a talajmunkákat, s némi pályázati forrásból kialakították az 500 méter hosszú és 30 méter széles kifutópályát, mely ultrakönnyű repülők fogadására alkalmas.

Ferinc Vince – címvédés nem lesz Fotó: Szakony Attila

- Építmény nélkül mindez csak rétnek számított – mondta Ferinc Vince, a becsehelyi székhelyű Kanizsa Repülőklub elnöke. – Nagyon jó lett volna, ha a raktár vagy hangár építéséhez szintén találunk pályázatot, viszont ez nem történt meg. Végül a családi kupaktanács úgy döntött, saját forrásból nekilátunk kialakítani a repülőteret. Márciusban indult az építkezés, mostanra áll a szerkezet és a napokban az oldalfal panelezése is megtörténhet. A közel 20 millió forintból készülő, 18 méter hosszú és 12 méter széles csarnok egyik része fűthető lesz, itt télen akár szerelni is lehet majd. Ha a munkák megfelelő ütemben zajlanak, akkor a hangár avatását és a repülőtér szentelését várhatóan július 14-én, szombaton megtarthatjuk.

Áll már a hangárépület váza Becsehely határában. A kifutó mostanáig csak rétnek minősült...

Jól halad a szervezés

Ferinc Vince hozzátette: az ünnepélyes pillanatokat a sokéves szünet után újjá-élesztendő technikai triatlonviadallal koronázzák meg.

- Amikor Nagykanizsán elkezdtük, úgy döntöttem, a tizedik alkalom után befejezem, és így is lett – folytatta Ferinc Vince. – Most viszont a jeles esemény megköveteli, hogy ismét belevágjunk. A lebonyolítás rendje nem változik, ezúttal is földön, vízen és levegőben kell különféle érdekes feladatokat végrehajtani a pilótáknak, valamint civil segítőiknek. A vízi feladat, jet-ski nyergében várhatóan a kistolmácsi tavon lesz, míg a többi kihívás a dél-zalai település környékén zajlik majd.

Ferinc Vincének közben más feladatokra is koncentrálnia kell. A tavalyi Európa-bajnokság sikeres lebonyolítása után a nemzetközi szövetség döntése értelmében idén augusztus 8. és 18. között a kiskanizsai repülőtéren rendezik meg az ultrakönnyű repülők világbajnokságát. Az első néhány nap az edzéseké, majd augusztus 11-én a megnyitóval kezdődnek a futamok. Ferinc Vince öröme nem felhőtlen, hisz a tavalyi eseményt támogatta Nagykanizsa, az ideihez azonban eddig nem adott segítséget.

- A pénzügyi nehézségek ellenére a szervezéssel jól haladunk, már érkeztek előnevezések németektől, csehektől és norvégoktól – folytatta. – Két évvel ezelőtt Angliában győztem, regnáló világbajnokként várom a viadalt, de címvédés nem lesz, hiszen a szabályok tiltják, hogy a szervező is versenyezzen. A fel-adatok döntő többsége navigációs jellegű, amelyek lényege, hogy egy, a pilóta által előre meghatározott terv szerint kell haladni. A bírók azt ellenőrzik, hogy ehhez képest mennyire repül pontosan valaki. Ezenkívül lesznek még szintén hagyományosnak mondható üzemanyag-takarékossági számok. Ebben a kategóriában most azt szeretnénk elérni, hogy ne feltétlenül a jobb gép, hanem inkább a kitűnően felépített taktika döntsön. Természetesen az ügyességi számokra is lehet számítani, ebben az esetben a fel- és leszállást nehezítjük. A klubtagjaink közül várhatóan a Waller Attila, Pataki Bernadett kettős a kontinensviadal után a világbajnokságon is indulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!