Zenekar

2018.06.24. 14:00

A közös zenélés örömét és az emberi kapcsolatokat tartják a legfontosabbnak a Phantom tagjai

Alapvetően a 60-as, 70-es, 80-as évek dallamos rockzenéjének közkedvelt, populáris slágereit játsszuk, de semmit sem azon a módon, ahogy az eredeti előadók.

Gyuricza Ferenc

A 2006-ban alapított zalaegerszegi Phantom zenekar Fotó: Németh Péter

Jandovics Viktória, a 12 éve létező Phantom énekesnője fogalmazta meg így zenekara lényegét, majd hozzátette: náluk a zenélés öröme az elsődleges, annak idején ezért is hozták létre a zenekarukat.

2006-tól zenélnek

A Phantom zenekart 2006-ban Viktória és a Shabby Blues Band akkori gitárosa, Salamon Attila hozta létre utóbbi csapat másik két tagjával, a dobos Borsos Zoltánnal és a basszusgitáros Pál Ferenccel.

- Spontán jellegű örömzenélésből indult a történet, mi hárman szerettünk volna egy kicsit más jellegű zenét is játszani – utalt a Shabby Blues Band akkori zenészeire Salamon Attila. – Arra volt igényünk, hogy kipróbáljuk magunkat ebben a dallamosabb, a zeneiségét tekintve teljesen más jellegű világban. Eleinte nem volt vele semmi komoly szándékunk, csupán akusztikus örömzenélésként indult, aztán úgy alakult, hogy végül egy önálló zenekarrá nőtte ki magát.

A 2006-ban alapított zalaegerszegi Phantom zenekar Fotó: Németh Péter

Tagok

A 12 év alatt több tagcsere is történt, az alapítók közül ma már csak Viktória és Attila tagja a Phantomnak. Mellettük a basszusgitáros Kozma Ádám, a dobos Novák Ferenc, a billentyűs Svertsits Tamás, illetve legújabb csatlakozóként az ütőhangszeres Kovács Roland tagja még az ily’ módon már hatfősre bővült formációnak. Az énekesnő szerint a zene szeretetén túl az emberi-baráti kapcsolatok tartják össze őket.

- Mindannyiunk egyik kedvence a Toto, így a repertoárunkban hangsúlyos szerepet kaptak a Toto-feldolgozások – mutatott rá Attila. – Mellette számos ismert dallamos rockzenei slágert játszunk, de ha úgy adódik, blues-rock jellegű dalokat is, illetve van egy csendesebb, akusztikus jellegű programunk is.

- Utóbbi elsősorban nekem tudható be, ugyanis én a komolyzenei színtérről jövök, s onnan teljesen más zeneiséget hoztam magammal, mint a srácok – folytatta Viktória. – Szükségem van a finomabb megoldásokra, lágyabb dallamokra. A Toto mellett például Madonna, Chris Isaac, Kenny Wayne Shepherd, Joe Cocker vagy éppen Tina Turner-dalokat is játszunk, de mindent a saját elképzeléseink alapján, azaz semmit sem úgy, ahogy azt az eredeti előadótól megszokhatta a közönség.

Saját dalokat is szeretnének

Saját dalaik egyelőre még nincsenek, ám Attila elárulta: ilyen terveket is dédelgetnek. Egyelőre az ötleteket gyűjtögetik, viszont arra, hogy napokat, heteket vagy akár hónapokat töltsenek el dalszerzéssel, nincs lehetőségük. Valamennyien dolgoznak, a „civil” munkájuk mellett, hobbiból zenélnek, ráadásul hatuk közül két zenészt is más városhoz köt a foglalkozása. Így a koncertezésre helyezik a fő hangsúlyt, bár Zalában kevés erre a lehetőség.

- Szombaton a Múzeumok éjszakája program keretében a Múzeumkertben lépünk fel, az egy akusztikusabb jellegű koncert lesz – ismertette a gitáros. – Július 4-én pedig Sárváron, a vár udvarán zenélünk, ahol a koncertet követően egy remek jam session program is vár ránk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!