25. VOLT-fesztivál

2018.06.14. 16:00

Ismét Sopronban a zenei élet krémje

Először koncertezik fesztiválon hazánkban a Depeche Mode, visszatér az Iron Maiden.

Bálizs Zsuzsa

A Depeche Mode mindig komoly színpadképpel készül koncertjére – így lesz ez Sopronban is

A tavalyi, 25., jubileumi VOLT-fesztivált követően sem állt meg az élet Sopronban. A VOLT iránti érdeklődést jelzi, hogy van olyan nap, amely már hetek óta teltházas – a két évvel ezelőtti, emlékezetes buli után most is közel negyvenezren kíváncsiak a kultikus brit banda, az Iron Maiden június 28-i fellépésére, – a többi napra még korlátozott számban kaphatók jegyek, illetve idén először 3, 4 és 5 napos bérletek is válthatók. „Rekordszámú látogatóra, legalább 150.000 vendégre számítunk.„ – mondta el Lobenwein Norbert, a VOLT alapító-főszervezője az eseményt megelőző sajtótájékoztatón.

Június 26-án a mára ikonná vált elektro-szintipop-csapat, a Depeche Mode nyitja meg a 26. Telekom VOLT Fesztivált. Idén először lesz VOLT Kertmozi, Magenta1 Színpad és Secret Garden. Ez utóbbi – nevéhez híven – sok-sok titkot és meglepetést tartogat. DJ-k, zenekarok, bűvészek váltják itt egymást, hogy ki és mikor, az csak a helyszínen derül ki...

A Visegrádi Csoport Magyar elnöksége záróeseményeként cseh, lengyel és szlovák együttesek is bemutatkoznak, a Hello Hungary Village-ben pedig a legismertebb magyar YouTuberek fesztiváloznak 5 napon át. Arra vállalkoztak, hogy a VOLT-ot és Sopront mutatják be a saját kamerájuk lencséin át több százezer követőjüknek.

2018-tól a VOLT minden évben egy fontos társadalmi ügyet tűz a zászlajára. Idén egy fontos jelenségre, az autizmussal élők problémájára hívja fel a fesztiválozók figyelmét. „Az Út a Mosolyért Alapítvánnyal közösen 30.000 fesztiválozónak és fellépőnek adjuk át az idei VOLT egyik színes jelképét, a VOLT-füzért, amely erre a fontos kérdésre hívja fel a figyelmet.” – mondta el Fülöp Zoltán, a VOLT másik házigazdája. Minden átadott VOLT-füzér után 100 forinttal támogatja az Út a Mosolyért Alapítványt a MOL.

A környezettudatosság és a fenntartható fesztiválozás jegyében a VOLT-on is megjelenik idén a re:pohár, azaz a cserélhető pohár, amivel a soproni fesztiválon gyakorlatilag eltűnik a pohárhulladék a rendezvény helyszínéről, ezzel többszázezer eldobható műanyagpoharat váltanak ki a szervezők.

A legnagyobb érdeklődés a Depeche Mode első hazai fesztiválfellépését kíséri. Az immár 38 éve zenélő együttes útja a könnyed szintipoptól az elektropopon át az underground rockzenéig vezetett, s az elmúlt évtizedben tértek vissza az elektronikus zene vonalára. A Depeche Mode még jóval a rendszerváltás előtt, 1985-ben látogatott Budapestre, ez volt az első fellépésük a vasfüggöny mögött. Azóta visszajáró vendég a zenekar hazánkban, már 1988-ban megtapasztalhatták a magyar rajongók szeretetét – a fanatikus tömegek miatt alig tudtak kimozdulni a szállodából. 11 alkalommal jártak eddig hazánkban, egyszer dupla fellépésre került sor. 13. magyarországi koncertjüket ezúttal a nyugati határszélen, Sopronban adják majd. A zenekar legnagyobb rajongóklubja hazánkban található; ennek néhány tagjával – köztük zalaiakkal is – beszélgettünk, miért is várják annyira Dave Gahan és csapata június 26-i fellépését. Közel ötezer fő tagja a legnagyobb közösségi oldalon található csoportnak, nagyon aktív a közösség; sokan közülük bármit megtesznek, hogy első sorból élvezhessék a koncerteket – ha kell, akár egy nappal előbb is megérkeznek a helyszínre.

Sokan közülük kazettán kezdték el hallgatni a Depeche Mode-ot, illetve jártak a magyar Fan Club rendezvényeire a 101 Klubba. S hogy miért éppen a DM? Kis György, a fanklub oszlopos tagja – aki 13 országban járt már az együttes miatt, – így fogalmazta meg: „A zenekarban a semmihez sem hasonlítható hangzásvilág, precíz, elektronikus, illetve elektronikus köntösbe öltöztetett zene, a vokálok illetve a szövegek, és ezen külön hozzávalók együttesen kreált világa ragadott el. Ehhez járult a tagok részéről a divat diktálása, stílusosság, a kiadványok – bakelitek, képek, turnénaplók, akár poszterek, cd-k – szinte művészi, de mindenképp egyedi jellege, valamint a szintén semmilyen más zenekarhoz nem hasonlítható koncerthangulat, amely a Depeche Mode budapesti fellépéseire kiemelten igaz. Magyar koncertet kihagyni vétek, az az élő fellépések csúcsa. Mondhatni “Magyarország Depeche Mode-nagyhatalom„, amiben véleményem szerint óriási szerepe volt az évtizedek óta működő kluboknak (The Hungarian Depeche Mode Fan Club, 101 Klub, és más vidéki klubok), hogy sűrű rendezvényeikkel egyben tartották ezt a zenei szubkultúrát, közösséget.”

A rajongók között akad olyan, aki Sopronba járt iskolába, ott ismerte meg a zenekart, s vált örökre rajongójukká – s bár azóta az ország másik végében él, most különösen várja a VOLT-os fellépést. Legtöbben már külföldön is jártak az együttes miatt, Kolozsváron, Müchenben, Pozsonyban, de akadt, aki Los Angelesben is megfordult miattuk. A legkülönlegesebb helyszín pedig talán Nagy-Britannia kis szigete, az Isle of Wight, ahol szintén fesztiválon lépnek fel Martin Gore-ék, 3 nappal a VOLT előtt – itt is lesznek magyar rajongók. Akad olyan „mode-os”, aki a soproni fesztiválon dolgozik a helyszínen, ám a koncertet semmiképpen sem hagyná ki; de olyan tizenéves is, akit szülei már kiskorában „megfertőztek” a Depeche Mode zenéjével és 15 éves kora ellenére két hét múlva már második koncertjére készülhet.

A Depeche Mode mindig komoly színpadképpel készül koncertjére – így lesz ez Sopronban is

A Depeche Mode zenéje sokaknak a szerelmet is jelenti. A kilencvenes években sok gimnazista lassúzott az „Enjoy the silence” dallamára, kapcsolatok szövődtek, szerelmek teljesültek be.

- A dalszövegek, az előadásmód, a zenei stílus és a frizura, valamint az öltözködésbeli divat mind egytől-egyig feledhetetlen érzéseket váltanak ki belőlem! Talán ez a legfontosabb: emlékezni és pár percre magam mögött hagyni a mai világot, belefeledkezni azokba az évekbe, amikor minden olyan ”fantasztikus„, élvezhető volt, akár maga a csend is – utal a kultikussá vált számra a budafoki Máténé Krappai Katalin, aki alig várja, hogy a Lővérekben is felcsendüljenek kedvenc slágerei.

A zalaegerszegi Tormássy Zsolt elsőként régi emlékeit idézte fel a Depeche Mode kapcsán, de szóbakerült a soproni fellépés is, amin szintén részt vesz a kosárlabda mellett zenéért is rajongó gépész üzemmérnök.

- A ’80-as évek elején hallottam a rádióban őket először, akkoriban a zenei stilusirányzatok Európából mindig késve érkeztek Magyarországra – emlékezett vissza Zsolt. Elsősorban a rádió volt az első számú hírforrás, másodsorban pedig a később elkészülő videoklip, amit a TV-ben láthattunk, jelentős időbeni csúszással. Akkortájt a fiatalok közül mindenki kereste azt az újhullámos zenei irányzatot, amit a Duran Duran mellett Depeche Mode teremtett meg a leghatékonyabban. Nekik sikerült futurisztikus zenei hangzásvilágot, szövegeik révén stílust teremteni, ami a generációkat érdekelte. Fülbemászó dalaikkal, reflénjeikkel olyan örökzöld dalok születtek, amelyeket a mostanra már a középkorosztállyá érett tömegek még mindig énekelnek a koncerteken.

Dave Gahan minden magyarországi koncerten személyes kapcsolatba lép a leghűségesebb rajongókkal – fotónk februárban, az Arénában készült

A zalaegerszegi Bogdán Adrienn fiatal kora ellenére már több, mint egy évtizede rajongója a legendás zenekarnak. Dave Gahan a személyes kedvence, önéletrajzi könyvét is olvasta. Tizenéves kora óta rajong a Depeche Mode-ért, első alkalommal 2009 nyarán jutott el koncertre, ahol gyakorlatilag végig zuhogott az eső – e sorok írója is a helyszínen élvezhette azt az estét a stadionban.... Ezt követően valamennyi hazai koncerten jelen volt – összesen négy alkalommal. Mint az elektronikus zene nagy rajongója, a zenekar azon korszakát is imádja, de nehéz kedvencet választania a széles stílusrepertoárból. Egész családja rajong az együttesért; édesanyja, nagybátyja és az ő családja is rendszeres koncertlátogató. Különleges élményt jelentett számára, amikor a február 2-i, Sportarénás koncert előtt sikerült a szintetizátoron játszó Andy Fletcherrel találkozniuk a szálloda bejáratánál. Adrienn még nem járt a VOLT-fesztiválon, így nem csupán Sopron városát, de az egész rendezvényt nagyon várja. Bízik abban, hogy az időjárás is kegyes lesz a rendezvényhez, s fantasztikus estét élhet át a 40.000 fős rajongótábor.

Dave Gahan, Martin Gore és Andy Fletcher – lelkes közönségük előtt

S hogy mennyire szeretik az együttest a hazai rajongók? Íme Nagy Nóra élményei és soproni tervei: „Idén februárban egy nagy álmom vált valóra, amikor láthattam őket élőben. Nagyon várom már a VOLT-fesztivált, mert kíváncsi vagyok, hogy milyen produkciót hoznak az első magyarországi fesztiválkoncertjükre. Egy különleges meglepetéssel is készülök az együttesnek, amit remélhetőleg sikerül valahogy bejuttatnom hozzájuk. A három tagot jellegzetes magyar öltözetekben rajzoltam le, így kifejezve köszönetemet, hogy ők az a külföldi együttes, akik nem csak a legtöbbször koncerteztek eddig Magyarországon, de különleges helyet is foglalunk el a szívükben.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!