KUllancsszezon

2018.06.30. 12:46

Amilyen kicsi, olyan veszélyes – Nagyváradi Szilvia tanácsai kullancsok ellen

Nincs szükség erdei kirándulásra ahhoz, hogy az ember kullancsot „szedjen össze”: a vérszívók a városi parkokban, de akár a kertben is megtalálhatók.

Varga Andor

Nagyváradi Szilvia védőnőt kérdeztük, hogyan védekezzünk az élősködők ellen.

- A kullancs fűről, gazról, bokrokról akaszkodhat a vért adó gazdára – kezdte. – Fontos, hogy egy grillezés, bográcsozás, erdei futás, gombaszedés után nézzük át magunkat és egymást, különös tekintettel a hajlatokra (hónalj, comb). Gyermekek esetében pedig még a fül környéki hajas fejbőrt is tüzetesen át kell vizsgálni.

- És ha kullancsot találunk magunkon?

- Mielőbb távolítsuk el, de nem mindegy, hogy hogyan. Ne tekergessük, ne dörzsöljük, ne használjunk olyan régen ajánlott módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák. Ne tegyünk rá például olajat, balzsamot, egyéb anyagokat, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból még több vírus jut a vérkeringésbe. Nem szabad a kullancs potrohát összenyomni sem, mert lehet, hogy ekkor „köpi” a kórokozót a szervezetbe. Legjobb, ha a bőrfelszínen megfogva kivesszük akár csipesszel vagy körömmel. Ha a feje bennszakad, az nem okoz különösebb problémát, pár napon belül kilökődik. Ezután jód oldattal lefertőtlenítjük, és figyelni kell a helyét. Bőrtünet esetén orvost kell keresni.

A szakember szerint a kellemetlenség megelőzhető, ha kiránduláshoz hosszú nadrágot, sapkát veszünk, ha kerüljük a bozótot, illetve olyan kullancsriasztó szert használunk, ami 6-8 órás védettséget szavatol. A védőoltás a kullancsokat nem riasztja el, viszont megelőzi az általuk terjesztett agyhártyagyulladást.

- Utóbbi betegség esetén 6-8 héttel a kullancs csípése után láz, fejfájás, rossz közérzet, végtagfájdalom, hányás jelentkezik. Az azonosítás miatt fontos, hogy tudjuk a csípés időpontját – tette hozzá Nagyváradi Szilvia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!