Legjobb megoldás a megelőzés

2018.05.03. 10:00

Kedvenceinket veszélyezteti a szívférgesség

Nem egyszerű felismerni, se diagnosztizálni, nagyon nehéz gyógyítani, ezért a megelőzés a legfontosabb, ez az, amit feltétlenül tudni kell a szívférgességről.

Arany Gábor

Megismételt vérvizsgálatokkal kimutathatók a lárvák Illusztráció: Shutterstock

hatására már hazánkban is megjelent – mondta érdeklődésünkre dr. Gombosné dr. Szűr Veronika zalaegerszegi állatorvos. – Az első szívférges kutyáról hazánkban 2006-ban számoltak be, Szeged környékén. Az elmúlt pár évben azonban ugrásszerűen megnőtt az esetek száma és már a Dunántúlon is előfordult. A fertőzött kutyák fele elpusztult – tette hozzá.

A szívféregről

A férget a dalos szúnyog, valamint más szúnyogalfajok terjesztik, az állatokat a lárvahordozó szúnyogok csípéseikkel fertőzik meg, a féreg kifejlődéséig 6-9 hónap telik el.

- Ha nőstény és hím egyed is megtelepszik, akkor fertőzőképessé válik a kifejlett szívféreg, ami apró bébi lárvákat, microfilariákat rak le, ezeket a kutyák véréből a szúnyogok csípésükkel veszik fel. Ezek mellett az átvitel magzatburkon keresztül is történhet. A microfilaria több évig élhet a fertőzött kutyában, mert a szívférgesség természetes hordozója, ami azt jelenti, hogy a benne élő szívféreg lárvák képesek felnőtté érni és utódokat létrehozni – magyarázta.

Megismételt vérvizsgálatokkal kimutathatók a lárvák Illusztráció: Shutterstock

A kezeletlen fertőzés hatására a férgek elszaporodnak, akár sok száz is lehet belőlük, ami visszafordíthatatlan rombolást okoz a szívben, tüdőben, verőerekben. Ez a károsodás az élősködők elpusztítása után is megmarad.

- A fertőzés kezdetén, amikor még kevés a féreg, akár tünetmentes is lehet az állat vagy gyanút nem keltő jeleket lehet nála tapasztalni. Az élősködők szaporodásával folyamatossá váló köhögés, fáradékonyság léphet fel már csekély testmozgástól, csökken az étvágy, súlyt veszít a kutya. A betegség előrehaladtával szívelégtelenség alakulhat ki, ami vénás pangással, végtag ödémával járhat. Ha pedig nagyon felszaporodnak a kutyában a szívférgek, el is zárhatják a véráram útját, így hirtelen keringési összeomláshoz vezethet. A súlyos szövődmény jelei a hirtelen fellépő nehéz légzés, halvány szájnyálkahártya, sötét színű, véres vagy kávészínű vizelet. A férgek sürgős eltávolítása nélkül ezt a legtöbb kutya nem éli túl – mondta dr. Gombosné dr. Szűr Veronika.

Eltérések a kutyák és a macskák között

A házi kedvencek közül a macskában a féreg általában nem fejlődik ki fertőzőképes állapotig, ám az állat így is többnyire belepusztul a betegségbe. Sok esetben a fertőzés a cicáknál nem diagnosztizálható, de náluk a lárvák is okozhatnak végzetes megbetegedést. Esetükben gyakrabban fordul elő a férgek más szervekbe vándorlása is, mint kutyákban, így a tünetek nagyon változatosak lehetnek. Sajnos sokszor csak a hirtelen elhalálozás lehet az egyetlen tünet. A két állat kezelése is eltér, mert a kutyákban a felnőtt férgek elpusztítására alkalmas készítmény nem alkalmazható macskákban, így esetükben még fontosabb a fertőzés megelőzése. Ha mégis megtörtént, mihamarabb kezelni kell.

- Nem egyszerű a diagnosztizálás, mert gyorsteszttel csak a felnőtt, nőivarú férget lehet kimutatni, a fiatal és hím férgeket nem. Vérvizsgálattal a lárvák kiszűrhetők, de ezek pár hónapos ciklusokban kerülnek a véráramba, a köztes időszakban nem lehet megállapítani a fertőzést. A két módszert kombinálva, ha mindkét teszt pozitív, akkor se egyértelmű az eredmény, mert egy bőrférgesség azonos értékeket mutat, ezért további vizsgálat is szükséges. A negatív eredmény sem ok a megnyugvásra, mert lehet, hogy a lárvák két ciklusa közötti volt a vizsgálat, illetve még csak hím férgek vannak a vérben. A tesztek megismétlésével lehet megerősíteni a gyanút, és fertőzés esetén el kell kezdeni a kezelést – tette hozzá.

- A bizonyítottan szívférges kutyák gyógyítására korlátozottak a lehetőségek. Mindenképpen meg kell kezdeni az egész éven át tartó, havonkénti lárvaellenes kezelést. Ezzel lehet megakadályozni, hogy az esetleges későbbi, szúnyogcsípés miatti ismételt fertőződésből újabb felnőtt férgek fejlődjenek ki a kutyában. Egyes szerek emellett a mikrofiláriákat is elpusztítják, ami a betegség továbbterjedésének kockázatát csökkenti. A megelőzésre alkalmazott szerek hatékonyak a kutyákon, ám a szervezetben tömegesen elpusztuló féreglárvák a keringés összeomlását is okozhatják. Ezért a szűrővizsgálaton szívférgességre pozitív állat lárvaellenes kezelését orvosi felügyelet mellett szabad elvégezni, és sajnos a túlélési esélyek nem túl jók. A másik lehetőség a felnőtt férgek eltávolítására a műtét, amikor katéterrel távolítják el a szívből férgeket. Ezzel a módszerrel a szívférgek száma csökkenthető, de a tüdőerekben lévőket nem érik el. Tehát a legjobb megoldás a megelőzés: távol kell tartani a szúnyogokat – hangsúlyozta a szakember.

Végül egy jó hír: emberre nem veszélyes a szívféreg, mert nem tud benne felnőtté kifejlődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!