Előadás

2018.05.03. 15:23

A baba egészsége, az anya szépsége: Táplálkozás és alakformálás szülés után

Nem kettő helyett kell enni, hanem kettő helyett kell gondolkodni- e jelmondatot érdemes követni a kismamáknak, ha szeretnék visszanyerni testsúlyukat a szülés után, hiszen a terhesség is meghatározó ebben. Erről tartott előadást a Balaton Színház Születés heti programján a keszthelyi kórház Egészségfejlesztési Irodájának dietetikusa.

Keszey Ágnes

A Baba-Mama klub résztvevői: Mayer-Kocsis Mónika és kislánya: Aliz, valamint Soós Eszter az előadás után

Míg a gyerekek a szőnyegen játszottak, az édesanyák hasznos tanácsokat kaphattak a havonta rendszeresen megrendezett Baba-Mamaklub foglalkozásán, ahol ezúttal Visszatérés az ideális testsúlyhoz szülés után táplálkozással címmel tartott előadást Soós Eszter, a keszthelyi kórház Egészségfejlesztési Irodájának dietetikusa. Ez volt a nyitánya a GKMK Születés hete programsorozatának: az intézmény kilencedik alkalommal csatlakozott az országos rendezvényhez.

A Baba-Mama klub résztvevői: Mayer-Kocsis Mónika és kislánya: Aliz, valamint Soós Eszter az előadás után

Az előadásról

Mint a csütörtöki előadáson elhangzott, hogy sétákkal, egészséges életmóddal már rögtön a szülés után tehetnek magukért valamit a nők, de ilyenkor nem javasolt a diéta, sokkal inkább az, hogy az étkezés változatos legyen, minden tápanyagot vigyen be az anya. Ha a gyermek már nem anyatejjel táplálkozik, akkor lehet elkezdeni visszaszorítani a tápanyagbevitelt A szakember szót ejtett arról is, hogy a nők általában tisztában vannak azzal, hogy milyen – vagy milyennek kellene lennie – optimális testalkatuknak és súlyuknak, de ha mégsem, akkor szakemberek iránymutatását is kérhetik: testösszetétel-elemzést, vagy táplálkozási tanácsadást.

- Amennyi idő alatt jött fel az a pár kiló, körülbelül annyi idő alatt kellene leadni. Semmiképpen se látványosan, hirtelen próbáljunk megszabadulni, mert az megbosszulja magát és visszajön a súly, vagy még több is. Egy hét alatt fél, maximum egy kiló fogyást szoktunk javasolni- adott iránymutatást Soós Eszter dietetikus. A szakember azt tapasztalja: a nők többsége akkor kezd el magára figyelni, alakot formálni, amikor gyermeke óvodába kerül.

- Addig annyira leköti őket a velük való foglalkozás, hogy nincsen idejük és nem is gondolnak saját magukra. De mindez nem jelent plusz dolgokat, csak egészséges életmódot, egy napirend kialakítását, ami a baba szempontjából is nagyon jó. Ha az anyuka ehhez tartja magát, már tett valamit önmagáért. Ha vannak nagyobb gyerekek, őket is be lehet vonni a baba gondozásába, figyelhetnek a rá, és az apuka segítségét is igénybe lehet venni.

Születés hete

A Születés hete folytatásaként szombaton Anyák napi operettgálára, hétfőn mozgásfejlődésről tartott előadásra, kedden Füzesi Zsuzsa mesés kiállítására és babakoncertre, május 12-én Pál Feri atya az önmegvalósításról tartott előadására várják a közönséget a Balaton Színházba.

A Születés hete programsorozat folytatásáról Csengei Ágota, a GKMK igazgatója elmondta: szombaton Anyák napi operettgálára, hétfőn mozgásfejlődésről tartott előadásra, kedden Füzesi Zsuzsa mesés kiállítására és babakoncertre, május 12-én Pál Feri atya az önmegvalósításról tartott előadására várják a közönséget a Balaton Színházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!