Zalai arcok

2018.04.28. 11:30

Rákos Ferenc: Az én hajam nem ősz, hanem lisztes

Az 1943-ban született legendás zalai pék, finom süteményeit, harmonikus ízű kenyereit sosem feledték el, Nagylengyelben a mai napig felismerik a jó kedélyű Feri bácsit.

Rákos Bianka

Fotó: Rákos Bianka

Miért választotta a pék pályát?

Teljesen véletlenül. 1957-ben Pannonhalmára jártam egy nagyon vallásos gimnáziumba. Több hónapig tatarozták a kollégiumot, így átkerültünk egy másik épületbe. Az utca túloldalán volt a gyors és gépíró iskola, tele csinos lányokkal. Incselkedtek velünk az ablakban, így hatan, egészséges kamaszfiúk lévén bemásztunk hozzájuk. Sajnos ez hamar kiderült, így nem kerülhettük el a büntetést: eltanácsoltak minket. Apám nagyon mérges lett, azt mondta mindenképp találnom kell egy szakmát. Pont hirdettek az újságban egy cukrász és pék szakképzést. 1958-ban kezdtem, végül 1960-ban befejeztem.

Emlékszik rá, hogyan sikerült a legelső kenyere?

Úgy nézett ki, mint a brikett. Túl volt fűtve a kemence. Akkoriban igazi magyar, olaj- és fafűtéses kemencén tanultunk, mindent kézzel kellett csinálni, még a dagasztást is – utóbbira szerencsére az üzemben már volt megfelelő gép.

Pékként hol tudott először elhelyezkedni?

A kaposvári sütőipari vállalatnál kezdtem, de 1962-ben visszajöttem Zalaegerszegre. A hetvenes években már maszekként dolgoztam, Búcsúszentlászlón béreltem pékséget. Volt egy különleges specialitásom a Rákos-féle zsemlekenyér. Ez egy gömbölyű, vágott, kétkilós kenyér volt. Három évig vezettem az ottani pékséget, de egy veseműtét miatt abba kellett hagynom.

Rákos Ferenc több, mint 20 évig látta el Zala megye településeit illatos kenyérrel Fotó: A szerző

Utána az ÁFÉSZ sütőüzemében dolgoztam, majd a a mestervizsgám után megvettem a nagylengyeli pékségemet. Rengeteg helyre vittünk kenyeret, Egervártól kezdve Pusztaszentlászlóig. Zalaegerszegen a Csipkeház előtt vettem egy virágos pavilont is, amit mini pékáruboltként üzemeltettünk. Az illat mellett nem lehetett csak úgy elmenni, péksütemények, kenyerek tömkelege várta a vásárlókat. Reggel 5 órakor nyitottunk, de pár órán belül minden elfogyott, ráadásul mindig hosszú sor kígyózott előttünk. Hat alkalmazottam volt, de a család is gyakran besegített. Többször is szerepeltünk a Zalai Hírlapban, mindig dicsérték a kenyereinket!

A pékek elég erős emberek, ha jól tudom ökölvívással is foglalkozott…

Igen. 1958-tól 1962-ig bokszoló voltam az NB I-es Kaposvári Dózsa ifjúsági csapatában. Szép sikereket elértem, rengeteg érmem volt, többek között területi bajnokságokat nyertem. A katonaság alatt a Zalaegerszegi Honvédban folytattam immár NBI B-ben. Leszereltem, aztán megismerkedtem az első feleségemmel, akitől három fiam született. Akkor a család miatt a bokszolás háttérbe szorult.

Biztos rengeteg felejthetetlen élménnyel gazdagodott!

Hát, igen! Van pár vicces történet. Egyszer például, amikor jöttem haza Kaposvárról, a zalaszentiváni állomáson összetalálkoztam a Szombathelyre induló zalaegerszegi ökölvívó csapattal, Kardos Endre edző vezetésével. Jöttem volna haza a szabadságomra, erre beosontak a fülkémbe és levetkőztettek alsógatyára, hogy véletlenül se fussak el. A vállukon vittek át a szombathelyi vonatra. Úgy gondolták, ha én is velük megyek, az plusz két pontot jelent nekik, így kénytelen voltam menni. Meg is nyertem nekik azt a két pontot!

Meddig dolgozott pékként?

2008-ban úgy éreztem elfáradtam. Már öt éve nyugdíjas voltam, mikor eladtam a pékséget.

Fotó: Rákos Bianka

Milyen a nyugdíjas élet?

Eleinte sokat mentem külföldre, igyekeztem kihasználni az időmet. 75 éves vagyok, de nem érzem magam öregnek. Mindig azt szoktam mondani, hogy a hajam nem ősz, hanem lisztes! Fitt és vidám vagyok, ráadásul nemrég legyőztem a hasnyálmirigy rákot. A második feleségem tavalyelőtt hunyt el, tőle egy csodaszép lányom van. Itthon a mai napig szoktam sütni, főleg süteményt. Nagy a család, mindig van kit megkínálni vele!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!