Szép otthon

2018.04.25. 15:00

Néhány tanács a gyönyörű gyephez

A tavasz csalhatatlan jele a kiskertekben felbőgő motorok zaja, előkerülnek a különféle fűnyíró szerkezetek, kaszák. A legegyszerűbb munkák egyikének tűnik mindaddig, amíg csak az a cél, hogy minél kisebb legyen kerti zöld takarója.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

Ha azonban szép és tartós gyepet akarunk látni, akkor már sokkal jobban kell figyelnünk erre a látszólag egyszerű munkára, amit ha nem végzünk szakszerűen, akkor pusztító lesz a végeredmény.

Első szempont: ne nyírjunk harmattól, esőtől, locsolástól nedves füvet. Nagyon forró napokon és szeles időjárásban, amikor a növény a nyírás után több vizet igényel, lehetőleg mellőzzük vagy késő délutánra hagyjuk a fűnyírást. Ha már elkezdtük, a legfontosabb, hogy éles legyen a fűnyíró kése, mert enélkül a levéllemez károsodik. Életlen késsel nem nyírjuk, hanem tépjük, szakítjuk a fűszálakat, amitől a levelek hamarosan beszürkülnek, besárgulnak, bebarnulnak. A fűnyírás gyakoriságát a növekedés üteme határozza meg, ami függ a talaj minőségétől és a kapott víz mennyiségtől. A fűszálakon közelebbről azt láthatjuk, hogy a fű lágy száraiból nő ki a levél, ezt vágjuk, ne a szárat. Ha ezt lemérjük, magunk is be tudjuk állítani, milyen magasan kell a pengéknek dolgoznia, hogy csak a levelek rövidüljenek.

Törekedjünk arra, hogy a fű hosszának harmadánál többet ne kelljen vágni, és lehetőleg mindig azonos hosszúságúra nyírjuk le. Ha túlságosan felnő, akkor inkább két részletben kurtítsuk meg. A túl alacsonyra vágást a fű sínyli meg, a gyomok viszont nem, mert erősebbek, így azok sokszor még jobban erőre kapnak, miközben a gyep kikopik. A gyomnövénynek a töve ugyanis alacsonyabban helyezkedik el, így ha mélyen hagyjuk a kasza pengéjét, akkor sem teszünk bennük kárt, nem úgy, mint a gyepben. Alapigazság: minél rövidebbre vágjuk a füvet, annál könnyebben és látványosabban jönnek elő a gyepgondozás hiányosságai, meg a betegségek.

Fotó: Shutterstock

Az általánosan ajánlott vágásmagasság tehát 4-6 centiméter. Nyáron a füvek szívósabbá válnak, ha kevésbé, ritkábban nyírjuk meg. Új fűnél nagyon éles kést használjunk, az első nyírást 6-8 centire állítsuk be, de 5 centinél semmiképpen ne legyen rövidebb, mert a kis szálakat kitépheti a forgókés. Mindezek miatt nagyon kevéssé ajánlható az igényes gyepkezeléshez a motoros fűkasza, aminek a damilja ugyan hatékonyan kurtítja a fűszálakat, de élesnek nehéz lenne nevezni, no és a vágás hosszának beállítása is teljesen esetleges.

Örök kérdés, gyűjteni vagy nem? A kevésbé igényes pázsiton elég az oldalkidobós benzinmotoros gép, de ha tökéletes gyepet szeretnénk, érdemes a fűgyűjtős változatot használni. A szakemberek ugyanis a gyűjtést ajánlják. Tévhit, hogy a kaszálékból növényi trágya keletkezik, mert a tápanyagpótlást nem biztosítja a levágott fű, viszont amit pár nap után esetleg érzünk, az legfeljebb majd a megerjedt szálak szaga lesz. Ráadásul a lebomló fűszálak egymásra rétegeződnek, ha nem távolítjuk el a pázsitról. Ez a vastagodó réteg pedig elrontja a talaj, a fű szellőzését. Tény, létezik mulcsozó technika, de ez csak bizonyos fűfajtáknál és gyakori, rendszeres nyírással működik. A mulcsozáskor a gép a levágott füvet többszörösen felaprítja, és egyenletesen elteríti a lenyírt felületen. Az így felaprított fű már hasznos: lassítja a talaj kiszáradását, javítja szerkezetét, tápanyagellátását.

Végezetül: a füvek április-májusban nőnek a legintenzívebben, nyáron a folyamat lassul, egyes fajtáknál majdnem leáll, aztán augusztus második felétől szeptember végéig a tavaszinál kisebb, de erőteljes növekedés indul el ismét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!