Kertészet és gasztronómia

2018.04.06. 17:30

Gyümölcs a kertben és az asztalon – szakmai nap Reziben

Minden, ami gyümölcs mottóval rendezte meg a Rezi Várbarátok Köre Egyesület azt a szakmai napot, melyben a kertészeté és a gasztronómiáé volt a főszerep.

Keszey Ágnes

Komoróczi Lajos és Ács Nándor tartott oltási bemutatót a turistaház udvarán, a közösségi kert szomszédságában

Fotó: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

A szervezet öt éve hozott létre egy közösségi kertet, részben azzal a céllal, hogy példájukat követve ismét több gyümölcsfa legyen a faluban. A terv valóra vált, már egyre több kertbe ültettek fákat, ezek metszéséhez és oltásához kaptak tanácsokat a Gyümölcsoltó napra érkezett érdeklődők a gyakorlati bemutatókon.

A kertben alma, körte, barack, cseresznye és meggyfákat is nevelnek.

- A termést a közösségi gyümölcsfeldolgozóban dolgozzuk fel és a közétkeztetésben használjuk fel.

Komoróczi Lajos és Ács Nándor tartott oltási bemutatót a turistaház udvarán, a közösségi kert szomszédságában
Fotós: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

Ezen a rendezvényen a gyerekekkel szeretnénk még jobban megismertetni e gyümölcsöket – mondta Tafota Istvánné, a Várbarátok Köre elnöke.

Az óvodásoknak Somogyi Zoltán mutatta meg, hogyan készül a gyümölcsös lepény, a helyi asszonyok a reziben termelt gyümölcsökből készült lekvárokkal töltött, valamint medvehagymás palacsintát, szilvalekváros, aludttejes prószát és kerékrépa levest is készítettek, melyeket a résztvevők meg is kóstolhattak.

A napot aszfaltrajzverseny és a Regatta koncertje is színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!