Zalai arcok

2018.04.07. 15:00

Az egészséges életmód divat lett, de ez egyáltalán nem baj! – Sebestyén Bence fitoterapeutával beszélgettünk

A gyógynövények erejével már őseink is tisztában voltak, mégis mintha háttérbe szorulnának a modern gyógyszerek mellett. A fitoterapeuták vagy természetgyógyászok jól ismerik a népi gyógymódokat, ők kémia anyagok helyett a természet segítségével gyógyítják a betegeket.

Rákos Bianka

Sebestyén Bence fitoterapeuta Fotó: Rákos Bianka

Sebestyén Bence közkedvelt alakja a zalaegerszegi közéletnek. Előadásaira rengetegen kíváncsiak, az emberek bizalommal fordulnak hozzá különböző problémáikkal. Nem csoda, a fiatal fitoterapeutának már a megjelenése is nyugalmat sugároz. Kiegyensúlyozott, békés ember, akinek munkája egyben a szenvedélye is.

Miért választottad ezt a pályát?

Elsősorban az emberek miatt. Hiába foglalkozom „hivatalosan” a gyógynövényekkel, ez mégis inkább róluk szól. Szeretek segíteni, ehhez pedig kiváló eszköz a gyógynövényes gyógyítás. Az életfilozófiám az, hogy csak úgy lehet boldog az ember, ha ezt a boldogságot képes más emberekben is előidézni. Szerintem csak közösségben lehetünk derűlátók, egyedül nem.

Sebestyén Bence fitoterapeuta Fotó: Rákos Bianka

Budapesten születtél és éltél, jelenleg mégis Zalaegerszegen laksz. Ennek is van valami köze a munkádhoz?

Az, hogy idejöttem egy életmódváltás része volt. Akkor az egész család költözött, mivel egy természetközelibb életre vágytunk. Így esett a választásunk Zala megyére, amely csodás vidék, nekünk pedig elegünk volt a betonzsungelből. Az erdő szélén találtunk házat, így kezdtem el a gyógynövényekkel is ismerkedni. Elég hamar beszippantott a dolog.

Hol tanultad ki a mesterséget?

Egy jó ideig autodidakta módon tanultam, főleg könyvekből. Később Miskolcon végeztem el egy természetgyógyász képzést, ahol letettem a szakvizsgát. Jártam még táborokba is Bükszentkeresztre, ahol Szabó Gyuri bácsitól, a Magyar Örökség Díjas nép- és természetgyógyásztól tanultam rengeteget.

Mit gondolsz, miért kezd egyre népszerűbbé válni a gyógynövények használata?

Szerintem nem az orvostudományban vesztett bizalom az oka a népszerűségnek, hanem mert divatos lett az, hogy törődjünk magunkkal. Én nagyon örülök ennek, hiszen kevés ilyen jó trend létezik. Minél több ember akar az egészségével foglalkozni, annál jobb, hiszen szélesebb körben is elterjed a tény, hogy változtatni így is lehet. Ma már nagyon kényelmesen élünk, és úgy hiszem, így több ideje van az embernek magával foglalkozni. A másik ok, hogy egyre több az autoimmun betegség és az allergia. Manapság a gyógynövényekről is rengeteg információhoz juthat az ember, könnyen megtudhatjuk mi mire jó.

Vannak szkeptikusok, akik kuruzslónak bélyegezik meg a természetgyógyászokat. Erről mi a véleményed?

Fontos tisztázni, hogy nem a gyógynövényt bírálják, hanem azt a személyt, aki ezzel foglalkozik. Sajnos sokan meglátják benne az aranytojást tojó tyúkot, így elég sok a csaló. Szerintem mindenki számára tisztán elérhető módon lehet csak gyógyítani. Az embereknek meg kell értenie, mi mire való. A fitoterapeuta szerepe csupán annyi, hogy odahelyezi a beteg elé, ajánlja neki a gyógynövényt. Ezen kívül nem kell mást tenni. Ez egy évezredek óta használt és bevált dolog, itt nem kell innováció. Ha valaki új csodaszert próbál ránk sózni, kezdhetünk gyanakodni.

A stressz mára népbetegséggé vált. Van valamilyen gyógynövény, amely segíthet a kezelésében?

Fotó: Rákos Bianka

Ez kettős probléma. Egyrészt lehet kezelni citromfű teával, ami mindenki számára ajánlott hosszútávon is, hiszen nyugtató hatású. Másrészt a stresszt nemcsak ezzel kell oldani, hiszen minden fejben dől el. Elsősorban a stresszkezeléssel van a baj. Csak egy példával élek: A hőmérséklet csökkenése is egyfajta stressz a szervezetnek. Az ember először tesz ellene, jól felöltözik. Ha ez nem segít, jön a remegés, a test hőt termel. A mai stresszkezelés pont olyan mintha télen rövid ujjú pólóban mászkálnánk. Magyarán nem foglalkozunk vele, bevesszük a tablettát, hogy melegedjünk, de ugyanúgy sétálunk tovább pólóban. A probléma tehát nincs teljesen megoldva.

Mi a véleményed a gluténérzékenységről?

Nagyon nehezen deríthető ki, hogy valaki érzékeny-e a gluténre. A legegyszerűbben úgy lehet ezt kideríteni, ha valaki teljes mértékben elhagyja. Ha javul az életminősége, akkor valószínűleg érzékeny volt rá. Az a baj, hogy sokan évtizedeken át nem figyelnek a jelekre, csak akkor jönnek rá, amikor elváltozásokat okoz. A glutén elhagyása, vagy mennyiségének csökkentése mindenkinek ajánlott, én például egy éve élek nélküle. Kipróbálni mindenképpen érdemes!

Mit tanácsolsz annak, aki életmódot váltana?

Azt, hogy kezdje el még ma! Nyilván nem lesz olyan egyszerű, hiszen az ember nehezen mondd le a kényelméről, bár szerintem az egészségnél nincs kényelmesebb. Önuralom és erős akarat is kell hozzá, valamint sok utánjárás. A végén viszont minden erőfeszítés kifizetődik!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!