Harmadik rész

2018.03.13. 11:00

Németh Diána: Út a fitnesz színpadig

Megoszlanak a vélemények a testépítőkről. Sokan csúnyának és butának tartják ezeket az embereket, holott az eredményeik mögött hihetetlen sok munka, önuralom és kitartás van.

Németh Diána

Németh Diána azóta már további versenyekre

Életemben új korszak kezdődött, amikor elkezdtem a versenyfelkészülést. Úgy gondoltam, erre nem leszek képes, de Liszli Erika mindenben támogatott. Láttam, hogy a testépítők füzetben vezetik minden étkezésüket. Számolják a kalória-, a zsír-, a szénhidrát-, és a fehérjebevitelt. Elképzelhetetlen volt számomra, hogy a tv-s, rádiós munkám mellett ezt nap mint nap számon tudjam tartani. Erika annyit mondott: nem lesz nehezebb, mint az életmódváltás. Így is volt. Mérleg nélkül nem indultam sehova. Elkezdtem vezetni, hogy mit reggeliztem, tízóraiztam, ebédeltem, uzsonnáztam és vacsoráztam.

Arra kellett figyelnem, hogy ne haladjam meg a szakember által tanácsolt határértékeket, és kevés szénhidrátot egyek. Semmit sem vontam meg a szervezetemtől, hiszen az egészség a legfontosabb. A dietetikusom folyamatosan ellenőrizte az étkezéseimet. Sokan ott rontják el, hogy a versenyfelkészülés alatt semmit sem engednek meg maguknak, a megmérettetés után pedig betámadják a gyorséttermeket. Ez egy-két napig még nem okoz nagy gondot, de visszaállni az egészségtelen, rendszertelen étkezésre, a lehető legnagyobb hiba. Ilyenkor bizony könnyen meg lehet hízni. Szóval mindennek az alapja a helyes étkezés. Én esténként főztem, mindent előkészítve másnapra. Így tudtam, hogy bizonyos napszakokban mit eszek majd.

Hallgatni kell a szakemberre

A hozzátartozók aggodalmait is le kell győznünk, a felvilágosítás erre is kiterjed. A legfontosabb, hogy a szakemberre hallgassunk, mert ő ezt tanulta, és alakját, illetve életmódját nézve is sikeres.

Németh Diána azóta már további versenyekre

Sokan csúnyának tartják a testépítőket A sztereotípiák azért alakultak ki, mert az emberek nem nagyon hiszik, hogy természetes módszerekkel is el lehet érni kiváló eredményeket. Én vagyok az élő példa rá, hogy igenis meg lehet csinálni. Tavaly jelentkeztem a tatabányai INBA Naturál Testépítő Nemzeti Bajnokságra, ahol a szervezők dopping- és poligráf vizsgálatot is tartottak. Ha valakinél kiderült, hogy nem természetesen érte el a formáját, kizárták a versenyből. A naturál testépítés lényege, hogy a versenyzők szteroidok, drogok nélkül próbálják megformálni a testüket. Nekik sokkal keményebben kell megdolgozni minden deka izomért, mint a szteroidokat szedőknek. Ráadásul a természetes módszer híveinek sikerei megkérdőjelezik a szteroidipar létjogosultságát. A naturál testépítőknek – a siker érdekében – minden energiájukat fel kell használni. Az edzésre kell koncentrálni, a szépen felépített izomzatnál jobb reklám nem kell.

Azok a nehéz napok...

A verseny előtti napok voltak a legnehezebbek. A megmérettetésig a folyadékbevitelemet folyamatosan csökkentenem kellett. A verseny napján már csak 1 dl-t lehetett inni. Nem hiányzott a víz, ugyanis sajnos én a hétköznapokban is elfelejtek inni, pedig a folyadékbevitel fontos. Végül alig vártam, hogy színpadra léphessek és megmutassam azt, amiért megdolgoztam.

Felejthetetlen élménnyel gazdagodtam. Korán kellett érkezni, mindenki kapott egy sorszámot és vártuk, hogy lefújjanak minket barnítóval. (Erre azért volt szükség, hogy az izmok jobban kirajzolódjanak.) Ezután profi sminkesek dolgoztak azon, hogy a legszebb arcunkat mutassuk. Több kategóriában lehetett indulni, én fitness modell-ként neveztem. Ennél a kategóriánál a nőiesség számít, fontosak a jó arányok, a szép arc, frizura és az összkép. Csoportonként szólítottak minket, majd szakavatott bírók figyelték lépteinket, s azt, ki hogyan jelenik meg a színpadon. A kötelező pózok mellett egyszerre kecsesen és határozottan kellett lépdelni, ami egyáltalán nem egyszerű. Mivel életem első versenye volt, én is csak kerestem a helyem. Nem sikerült bekerülnöm a legjobb ötbe, csalódott voltam. A lényeget azonban csak utána értettem meg: megtanultam helyesen étkezni, megismertem önmagam, hogy mire vagyok képes, közben új barátságokra tettem szert. Hihetetlen kitartás, önuralom és elszántság kell egy ilyen versenyhez, és én megcsináltam. Magamnak bizonyítottam, így nyertem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!